Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Tiskové zprávy    Nejlepším místem pro nový jaderný zdroj je Temelín

Nejlepším místem pro nový jaderný zdroj je Temelín

Publikováno: 6.3.2008, Aktualizováno: 27.4.2009 14:07
Rubrika: Tiskové zprávy, Jaderné

Energetická společnost ČEZ je připravena dát státu už letos k posouzení projekt dostavby jaderné elektrárny Temelín. Firma nyní dokončuje studii rozvoje jaderné energetiky v České republice, z níž vyplývá, že nejvhodnějším řešením je právě dostavba dvou bloků v jihočeské elektrárně. Píše to dnešní vydání deníku E15.

ČEZ chce podle deníku již letos odstartovat přípravné práce včetně politicky citlivého posouzení vlivu na životní prostředí (EIA). 'Z dosavadní studie již víme, že nejvhodnější variantou, a to ze všech ekonomických a technických hledisek je jednoznačně dostavba Temelína,' řekla pro E15 mluvčí společnosti Eva Nováková.

Podle důvěryhodných zdrojů deníku už má ČEZ připraveny podklady i pro ekologickou studii EIA. To však mluvčí oficiálně nepotvrdila. 'Je možné, že by letos mohlo být zahájeno posuzování projektu jaderné elektrárny na životní prostředí, záleží to vak na tom, zda dostaneme nějaký signál, že jaderná energie přece jenom má určitou podporu,' uvedla mluvčí. 'Tímto impulsem by mohly být výstupy z takzvané Pačesovy komise, ale i jiné,' dodala Nováková bez podrobností.

Komise, kterou vede předseda Akademie věd Václav Pačes, má výsledek své práce předložit vládě nejpozději koncem června 2008. Experti chtějí připravit řadu alternativních scénářů. Ty mají nastínit, jakými způsobit lze zabezpečit energetické potřeby Česka do budoucna a odhadnout trend vývoje až do roku 2050.

Posouzení vlivu jaderné elektrárny Temelín na životní prostředí spadá do kompetence šéfa koaliční Strany zelených Martina Bursíka, který výstavbu nových bloků odmítá. Mezi politiky ostatních stran však odpor k jádru postupně klesá, píše deník. S dostavbou Temelína souhlasí například stínový ministr průmyslu a obchodu ČSSD Milan Urban (Zdroj: financninoviny.cz).

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl (67x)
ArcelorMittal Ostrava vyvinula a jako jediná v evropské části skupiny ArcelorMittal vyrábí ocel, která najde uplatnění p...
Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (67x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Rosatom jde v Číně do nové lokality: Podepsal smlouvy na 7. a 8. JE Tchien-wan a 3. a 4. blok JE Sü-ta-paoRosatom jde v Číně do nové lokality: Podepsal smlouvy na 7. a 8. JE Tchien-wan a 3. a 4. blok JE Sü-ta-pao (47x)
Ruská korporace pro atomovou energii Rosatom vstupuje na čínský trh s dalším projektem, s reaktory VVER-1200. 7. března ...