Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Zajímavosti    „Nedochlazení je velký problém především v energetice. Nedochlazením o 2 až 4ºC může dojít ke ztrátě na výkonu generátoru o 5 až 20 %,“

„Nedochlazení je velký problém především v energetice. Nedochlazením o 2 až 4ºC může dojít ke ztrátě na výkonu generátoru o 5 až 20 %,“

Publikováno: 28.12.2017
Rubrika: Zajímavosti

uvedl pro All for Power Ing. Jaromír Odstrčil, obchodní ředitel FANS, a.s. (absolvent ČVUT, fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská), který ve firmě FANS začal pracovat od roku 2012 jako projektový ředitel.

Vaše firma má široké portfolio produktů. Rozšířili jste nebo pracujete na rozšíření či doplnění stávajícího sortimentu a služeb?
Začínali jsme servisem a opravami chladicích věží. Od komponentů jsme se za dobu 25 let vypracovali na spolehlivého dodavatele investičních celků v České republice a v zahraničí. Hlavním produktem jsou chladicí věže s přirozeným a nuceným tahem v provedení ocel, beton, nerez a dnes (tak populární pro své vlastnosti) kompaktní věže FRP. Musím přiznat, že dříve jsme se orientovali především na velké chladicí věže. Před čtyřmi lety jsme produkci zaměřili na vývoj a výrobu vlastních chladicích věží, které jsou vhodné do malých provozů a jejich chladicí výkon je od jednotek kW. Jedná se o kompaktní chladicí věže CTF/B, které se staly součástí naší produktové nabídky.

V současné chvíli máme širokou produktovou řadu a dokážeme uspokojit poptávku klientů a nejrůznější zadání. Tyto věže vyrábíme ve vlastních výrobních závodech a u zákazníka je poskládáme, laicky řečeno, jako stavebnici. Přidanou hodnotou pro klienta je rychlost dodávky, rychlost montáže a možnost libovolně navyšovat chladicí výkon. Největší poptávka je na tři typy kompaktních chladicích věží (CTF 2400/B, CTF 3750/B a CTF 5000/B), které dnes unifikujeme a za pár měsíců budeme tyto věže vyrábět sériově. Pro zákazníka to znamená, že může počítat s dodací lhůtou do jednoho měsíce. Naše cena je nižší než cena u konkurence.

Mnoho se hovoří o energetické účinnosti a podobně. Jak jste na tom v tomto směru, zkoušíte například jiná čerpadla, motory…?
Energetická účinnost, správná funkce chladicího okruhu, je pro provozovatele velmi důležitá, a to především z hlediska ekonomického a environmentálního. Nedochlazení je velký problém především v energetice. Nedochlazením o 2 až 4ºC může dojít ke ztrátě na výkonu generátoru o 5 až 20 %. Při běžných energetických blocích 60 až 100 MW, které se standardně užívají v teplárenství, tak vznikají ekonomické ztráty ve stovkách milionů korun. Investice do základní rekonstrukce chladicí věže je řádově několik desítek milionů korun. Snažíme se apelovat na provozovatele energetických provozů, aby nezapomínali investovat do servisu, oprav a rekonstrukcí. Bohužel, mnoho provozovatelů tuto otázku stále podceňuje. 

Dalším velkým problém v zemích s nedostatečným pokrytím elektrické energie, jakými jsou například Indie a Bangladéš, je v otázce nových tendrů enormní tlak na minimalizaci vlastní spotřeby. Hledáme vždy optimální řešení při výběru motorů a čerpadel, ale termodynamika je neúprosná a vše má své hranice. Pokud to přeženeme s vlastní spotřebou a budeme se ji snažit násilně minimalizovat, bude to mít katastrofální důsledky na účinnost chlazení. Sníží se nám výkon na generátoru a vznikne zásadní ekonomický problém. Při návrhu chlazení hledáme optimální řešení mezi vlastní spotřebou a výkonem. A to je ten hlavní důvod, proč se nám tak daří v Indii.

Průmysl a hospodářství je celosvětově údajně na vzestupu. Odráží se to i v hospodářských výsledcích vaší firmy?
Chuť investovat je v současnosti skutečně znát. Pro FANS jde především o trhy v zahraničí. Významným projektem byla zakázka na Slovensku pro výrobce chemických produktů Duslo, a.s. (Šaľa, Slovensko), pro kterou jsme „na klíč“ stavěli nový cirkulační okruh CV6 s celkovým výkonem 192 MW. Jedinečnost zakázky spočívala v rozsahu dodávaných chladicích věží, souvisejících technologií a vybudování okolní infrastruktury. Pokles tržeb v Rusku po anexi Krymu se letos vyrovnal dřívějšímu stavu. Kapacitně nás vytěžují dvě zakázky pro energetické společnosti v Rusku. Jedná se o čtveřici chladicích věží, které jsou součástí hlavních a vedlejších chladicích okruhů. Skládají se ze 78 jednotek o celkovém výkonu 645 MW. V naší gesci je návrh řešení, zpracování projektové dokumentace, výroba trubkových svazků, ocelových konstrukcí, sběrných nádrží, plnicích čerpadel a dalších komponentů, včetně šéfmontáže, testování, analýz a nakonec uvedení do provozu v roce 2018. Dále nám pokračují dva projekty v Indii, které se pomalu blíží do finále. Elektrárna Meja s výkonem třikrát 660 MW a elektrárna Nabinagar Power s výkonem dvakrát 660 MW, která bude dokončena zhruba za rok. Začátkem listopadu 2017 jsme podepsali kontrakt na další projekt v Indii se státní firmou NTPC (obdoba ČEZ) na dodávku chladicího okruhu pro novou úhelnou elektrárnu Simhadri 2x 500 MW.

Jde o velmi prestižní projekt, protože konstrukce chladicích věží bude z FRP, a ne ze železa nebo oceli, které jsou v této zemi obvyklé.

Naše vlajkové zakázky doplnily i menší. Jedná se především o výrobu a dodávky kompaktních chladicích věží, suchých chladičů či rekonstrukci nebo modernizaci chladicích zařízení a záruční a pozáruční servis. Předpokládám, že můj odhad tržeb společnosti FANS za rok 2017, kde počítáme s částkou přesahující 1 miliardu CZK, je velmi reálný.

Jste aktivní i v oblasti EPC. Jak se vám daří? Jak byste ohodnotili pozici EPC kontraktora? Není na jedné straně tlačen k co nejlevnějšímu řešení a na druhé straně jsou na něj kladeny vysoké nároky na kvalitu díla a čas realizace?
V minulosti jsme realizovali řadu velkých dodávek chladicích okruhů tzv. na klíč: tedy od projektu, přes výrobu, dodávku, montáž a uvedení do provozu. Jsou to v podstatě EPC dodávky, protože jsme měli smlouvy přímo s investorem. V současné době máme ambice vystupovat samostatně u menších EPC projektů v rozsahu okolo 20 až 50 mil EUR, a to hlavně v energetice. U větších dodávek se i nadále budeme sdružovat do konsorcií nebo společných podniků podle potřeby. Spolupracujeme s prověřenými a kvalitními partnery, kterým důvěřujeme a nebojíme se s nimi velké projekty realizovat.

Už jste to trochu naznačil, nicméně co ještě musíte do konce roku dodělat?
Největšími projekty tohoto roku jsou dodávky suchého chlazení pro nové elektrárny v Kaliningradské oblasti, v Rusku. Jde o elektrárny Pregolskaja , 4 × 110 MW a Primorskaja, 1 x 200 MW. Do konce tohoto roku musíme vyexpedovat většinu vyrobené technologie, která se realizuje v našich výrobních závodech v Hlinsku a v Chrudimi. Jedná se o náročnou logistickou akci, která vytíží několik stovek kamionů. Teprve potom budou mít naši zaměstnanci pohodové Vánoce.

Rád bych všem svým kolegyním a kolegům poděkoval za jejich vysoké pracovní nasazení, za to, jak vše zvládají po profesní stránce a že jsou schopni pracovat v časově náročných podmínkách. Velice si toho vážím. Jsem hrdý na to, jak dokážeme táhnout za jeden provaz.

Na závěr prosím uveďte jeden dva příklady výsledků výzkumu a vývoje ve vaší firmě, která se promítla do konkrétních projektů?
Vlastní výzkum a vývoj přispívá ke zvyšování konkurenceschopnosti společnosti FANS, a.s od jejího samého začátku, až do dnešních dní, je to celých 25 let. Nabízet klientům moderní technologie znamená být vždy o krok před konkurencí. Je to cesta, která vede k zvýšení efektivity, finančním úsporám při provozu chladicích zařízení a k ohleduplnosti v otázkách životního prostředí. To vše investor ocení.

Za poslední dobu mohu jmenovat například projekt na Slovensku, výstavbu chladicího okruhu pro Duslo, a.s., ve slovenském městě Šaľa. Součástí realizace byla výroba a dodávka chladicích věží s nuceným tahem, s průtokem vody 19 000 m3/h. U chladicích věží jsme použili stále populárnější materiál FRP, který jsme na základě vlastních výpočtů a návrhů optimalizovali pro provoz s výskytem vysoké vlhkosti.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


Fotogalerie
Ing. Jaromír OdstrčilU chladicích věží jsme použili stále populárnější materiál FRP – ilustrační fotoChladicí věže v Duslo, a.s.Zakázkově se firmě daří v Rusku, Indii i Bangladéši. Tržby společnosti FANS za rok 2017 by mohly přesáhnout miliardu korun – ilustrační foto.

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Ochranný nátěr pro extrémní podmínkyOchranný nátěr pro extrémní podmínky (345x)
Ochrana životního prostředí již dlouho není tématem pouze ekologických sdružení a občanských spolků, ale stala se celosp...
Význam metod verifikace a validace výsledků z CFD analýz při výpočtech vibrací vyvolaných prouděním pro návrh zařízení na výměnu tepla (53x)
Vibrace vyvolané prouděním (flow-induced vibration) mohou způsobovat velké problémy u zařízení na výměnu tepla, jakými j...
„Všechny naše velké elektrárny fungují jako špičkové,“„Všechny naše velké elektrárny fungují jako špičkové,“ (51x)
uvedl v rozhovoru pro časopis All for Power Ing. Petr Maralík, ředitel OJ Vodní elektrárny ČEZ, a. s....