Nacházíte se:  Úvod    Technologie, materiály    CO2    Návrh změny zákona o podmínkách obchodování s povolenkami

Návrh změny zákona o podmínkách obchodování s povolenkami

Publikováno: 1.7.2009, Aktualizováno: 9.7.2009 08:00
Rubrika: CO2, Názory, komentáře

V článku je uveřejněn komentář Miroslava Řehoře z firmy Operátor trhu s elektřinou, a.s., k návrhu změny zákona č. 695/2004 Sb. o podmínkách obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů jako součást pozměňovacích návrhů k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 353/2003 Sb., o spotřebních daních.

Postupu, jakým se ve dnech 9. a 10. června 2009 v pozměňovacích návrzích k vládnímu návrhu zákona o spotřebních daních objevil návrh změny zákona č. 695/2004 Sb. o podmínkách obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů, se říká, nejen mezi poslanci, přílepek. To slovo samo o sobě nezní zrovna příjemně, zato však přesně vystihuje, jak se takový návrh dostal mezi ostatní pozměňovací návrhy a to k naprosto odlišnému zákonu.
Nevím, jestli nějaké přílepky v dosavadní historii našeho Parlamentu něčemu užitečnému významně napomohly, ale v tomto případě tento pocit nemám. V tomto případě, kdybychom hovořili o polovičatém způsobu transformace Směrnice 2009/29/ES, kterou se mění směrnice 2003/87/ES, tak by se zcela jistě jednalo o přehnaně nadnesené tvrzení.
Směrnice 2009/29/ES významným způsobem mění dosud zaběhnuté parametry v obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů ve Společenství po roce 2012 a proto si její zapracování do českého právního řádu zasluhuje důkladnou a zevrubnou přípravu. Předložený návrh vytrhuje a zpracovává pouze jeden článek z celé směrnice a to nepůsobí koncepčním dojmem.
"Neměl jsem možnost sledovat rozpravu v Parlamentu, tak nevím, zda tam proběhla diskuse o tom, že pokud Česká republika využije možnosti přechodného přidělování bezplatných povolenek v souvislosti s výrobou elektřiny podle článku 10c Směrnice, pak si taky dobrovolně říkáme o dvourychlostní Evropu, kdy pro různé země EU platí různá pravidla. Vzpomeňme si v této souvislosti na nám ne zrovna příjemnou situaci, kdy některé členské státy dočasně uzavřely a některé státy stále mají uzavřeny své pracovní trhy českým občanům.
.
 

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Kontakt pro zájemce o zaměstnání v oboru energetiky (30x)
 Norbert Tuša +420 775 337 900 norbert.tusa@afpower.cz...
Klaus odmítl novelu, která počítá s emisními povolenkami pro aerolinky (27x)
(Zdroj: www.idnes.cz) Prezident Václav Klaus vetoval novelu zákona, podle níž by letecké společnosti od roku 2012 musely...
Budoucnost biopaliv může být v řasáchBudoucnost biopaliv může být v řasách (26x)
Vědci ze společností Synthetic Genomics Inc. a ExxonMobil vyvinuli kmen řas schopný přeměnit uhlík na rekordní množství ...