Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    Uhelné    „Naším úkolem je nepokazit to, co naši předkové před šedesáti lety započali,“

„Naším úkolem je nepokazit to, co naši předkové před šedesáti lety započali,“

Publikováno: 16.10.2017, Aktualizováno: 23.10.2017 09:43
Rubrika: Uhelné

uvedl v rozhovoru pro časopis All for Power Ing. Stanislav Ondráček, vedoucí investic a rozvoje Elektrárny Opatovice, a.s. Ten před deseti lety nastupoval do EOP a určitě nepředpokládal, že bude v letech 2014 až 2016 řídit projekt retrofitu kotelny za téměř miliardu korun. Jaké vize má a jakou předpovídá „velké“ energetice budoucnost, o tom všem se dočtete v tomto interview.

Vaše role v EOP je spojena se strategickými projekty. Jaké to byly?
Nebylo to, není a nikdy nemůže být vše o jednom člověku. Vždy to byla týmová práce. Měl jsem štěstí, že jsem měl a stále mám kolem sebe zkušené a flexibilní kolegy. Do týmu mě přivedl ředitel strategického rozvoje, Ing. Miloslav Decker, který má velkou zásluhu na tom, kde nyní jsem, a hlavně na tom, čeho jsme v EOP dosáhli. Pod jeho vedením jsem pracoval na jednom z nejpodstatnějších milníků EOP – na komplexní ekologizaci EOP v letech 2014 až 2016. Za ni jsme letos obdrželi ocenění v rámci Dnů teplárenství a energetiky. Křišťálový komín je důkazem, že téměř třímiliardová investice do dalšího snížení emisí byla úspěšná a měla smysl.

Máte pocit, že se za posledních 10 let energetika zásadně změnila?
Když budu mluvit pouze o teplárenství, myšlenka je pořád stejně nadčasová. Z jednoho paliva vysokoúčinnou kogenerační výrobou získáváme elektřinu i teplo. Co se týče ostatní energetiky, tak ani jí se nevyhýbají nové technologie, které jdou rychle kupředu. Další otázkou je legislativa - zejména ta evropská nás zavazuje činit nemalá opatření, zejména ve snižování emisí. Obecně je otázkou, co bude dále, jak dlouhou budoucnost má uhelná energetika ještě před sebou a co ji poté nahradí.

To asi vaši odběratelé neuslyší rádi.
Jsem přesvědčený, že naši odběratelé nemusí mít žádné obavy. Vždy budeme připraveni plnit své závazky, tedy dodávat teplo všem našim odběratelům, a to za ekonomicky výhodných podmínek a s maximálním akcentem na ekologii. Soustava zásobování teplem je v dobrém stavu, každoročně do ní investujeme desítky milionů korun. Jistě dojde v budoucnu k nějakým změnám, ale změny očekáváme zejména v technologii výroby, nikoliv distribuci tepla. Myšlenka kombinované výroby tepla a elektřiny zůstane dlouho nepřekonaná.

Souhlasíte, že dlouhodobé vize jsou nedílnou součástí úspěšné firmy?
Bezpochyby ano, kdo nemá vize, obtížně stanovuje cíle a v současném světě nemá podle mého názoru šanci uspět. Koneckonců EOP je součástí Energetického a průmyslového holdingu Daniela Křetínského. A to je asi nejlepší příklad úspěšného vizionáře v současných bouřlivých vodách energetiky.

A jaké vize má v současnosti EOP?
Věříme v kombinovanou výrobu tepla a elektrické energie, proto investujeme do zdroje i distribuční soustavy, cílíme na modernizaci, úspory, nové technologie. Z realizovaných akcí můžeme jmenovat novou vykládku uhlí, která umí vyložit vlak bez pomoci lidské ruky. Jsme jediní v ČR, kteří toto zařízení společnosti Innofreight provozují. Z mnoha dalších realizovaných akcí bych dále připomenul například optimalizaci napájecí sběrny nebo výměnu čerpadel oběhové vody. V současné době s kolegy připravujeme zásadní projekt, jehož cílem bude plnění nové evropské legislativy (LCP BREF), dále chystáme výměnu teplárenské turbíny. Zároveň hledáme další příležitosti v oblasti energeticky úsporných technologií, energetického využití odpadů, anebo v rámci průmyslové zóny u elektrárny.

Spalovna komunálních odpadů je opět téma?
Energetické využití odpadů je stále živé téma. Blíží se rok 2024, kdy již nebudeme moct skládkovat směsné komunální odpady tak, jak tomu bylo doposud. Ale pravdou je, že v současné době nečiníme žádné aktivní kroky k realizaci takového zařízení. Pokud však bude do budoucna snaha řešit odpadové hospodářství obou krajů komplexně, jsme připraveni poskytnout know-how, lokalitu i soustavu zásobování teplem. Zpětné využití energie z odpadu nám dává smysl.

Zmínil jste i průmyslovou zónu EOP. Jaké plány máte v tomto směru?
IPO Opatovice, tedy Industrial Park Opatovice, se snažíme propagovat, aktivně hledáme investory a nabízíme volné plochy. Je to specifická lokalita, která je vhodná pro středně velkou, energeticky náročnou výrobu. Investorům můžeme nabídnout kromě elektřiny, tepla, médií a služeb i strategické umístění s ideální dopravní dostupností.

Máte již nějakého konkrétního partnera?
V současnosti spolupracujeme se společností RollPaP, která dodává na trh produkty z hygienického papíru a má v plánu postavit v průmyslové zóně IPO Opatovice regionálně zaměřený závod na výrobu papírenské mateřské role. Pokud vše vyjde, bude tato společnost ročně zpracovávat 8 000 tun sběrového papíru. V plném provozu by měla zaměstnat až 85 lidí z regionu. Jen pro představu, pouze Pardubický kraj vytvoří přes 70 % potřebného objemu sběrového papíru. Z toho vyplývá, že investor neplánuje žádnou továrnu obřích parametrů, ale regionálně zaměřenou výrobnu, která má za cíl recyklovat sběrový papír na produkt, který využívá každý obyvatel v naší lokalitě.

Pár let již pracujete pro EOP. Jaký je to zaměstnavatel?
Elektrárny Opatovice bezpochyby patří mezi rodinné stříbro teplárenství v ČR. Nejen proto, že zásobují krajské metropole Hradec Králové a Pardubice, ale především proto, že již dnes plní emisní limity, které teprve vejdou v platnost. Ukazují, že uhelná energetika se dá v dnešních podmínkách provozovat ekonomicky přijatelně pro odběratele a především s ekologickým přístupem k životnímu prostředí. Ne nadarmo se tak nazývají Tepelným srdcem východních Čech.


Stanislav Ondráček (40 let)
Studoval na ČVUT v Praze (fakulta Strojní, obor Tepelná, jaderná, energetická zařízení). V roce 2004 nastoupil do firmy Tenez Chotěboř, kde působil jako vedoucí prodeje investičních celků a vedoucí konstrukce deskových výměníků tepla. V roce 2007 začal působit ve firmě Coramexprot, spol. s r. o., která se zaměřovala na obnovitelné zdroje energie. Do Elektrárny Opatovice (EOP) nastoupil v roce 2008, a to na technický rozvoj. Od roku 2011 do 2017 působil na úseku strategického rozvoje jako manažér retrofitů kotelny. Aktuálně se stal vedoucím investic a rozvoje Elektrárny Opatovice.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Fotogalerie
Ing. Stanislav OndráčekElektrárna Opatovice, a.s. – ilustrační fotoMomentka z převzetí ocenění Křišťálový komín na Dnech teplárenství a energetiky 2017. Cenu převzal Ing. Václav Pašek a Ing. Miloslav Decker (u mikrofonu).Strojovna elektrárny – ilustrační fotoMiliardové investice udělaly z elektrárny zařízení s ekologickým přístupem k životnímu prostředí – ilustrační foto

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Primární prvky pro měření průtoku v energetice a průmysluPrimární prvky pro měření průtoku v energetice a průmyslu (44x)
Společnost JSP, s.r.o. je předním českým výrobcem a dodavatelem měření a regulace, který vedle vlastní výroby a dodávek ...
Generálna oprava turbogenerátora – previnutím statoraGenerálna oprava turbogenerátora – previnutím statora (30x)
V rámci procesu prípravy projektu ,,Investičný podiel na generálnej oprave blokov č. 1 a 2 ENO B“ bola zabezpečená ,,Gen...
Jak analyzovat a měřit rtuť?Jak analyzovat a měřit rtuť? (27x)
Pro speciální provozy, kde je nutná multikomponentní analýza plynů (např. H2O, CO2, CO, N2O, NO, NO2, SO2, HCL, HF, NH3,...