Nacházíte se:  Úvod    Technologie, materiály    Naši mladí svářeči uspěli v Essenu a letí do Pekingu

Naši mladí svářeči uspěli v Essenu a letí do Pekingu

Publikováno: 29.9.2009
Rubrika: Technologie, materiály, Vzdělávání

Úspěchem pro české barvy skončila mezinárodní soutěž mladých svářečů, která se uskutečnila 18. a 19. září v německém Essenu v rámci Veletrhu svařovací a řezací techniky. České družstvo obsadilo ve velmi silné konkurenci druhé místo, hned za družstvem Číny.

Na organizaci akce se podílela německá svářečská organizace DVS a za českou stranu Střední škola strojírenská a dopravní ve Frýdku-Místku, která každoročně pořádá soutěž mladých svářečů Zlatý pohár Linde a má tak s organizováním svářečských soutěží bohaté zkušenosti, stejně jako německá strana s organizací soutěže Jugend schweißt (Mládež svařuje). Základy této mezinárodní soutěže byly dohodnuty právě na předchozích ročnících Zlatého poháru Linde a upřesněny a podepsány již v roce 2007 na 7. ročníku soutěže Jugend schweißt v Hamburku.

Český tým vpravo, část vítězného čínského týmu je v levé části snímku

Český tým s ředitelem Střední školy strojírenské a dopravní ve Frýdku-Místku Mgr. Josefem Pěluchou

Výsledkem všech snah byla uskutečněná mezinárodní soutěž v Essenu, ve které mezi sebou bojovala čtyřčlenná družstva z Německa, Česka a Číny. Českou republiku reprezentovali ve čtyřech svařovacích metodách mladí studenti ve věku do 19 let, kteří byli nejúspěšnějšími svářeči právě na soutěži „Zlatý pohár Linde“ ve Frýdku-Místku v dubnu 2009.
České družstvo tvořili: Tomáš Bláha (metoda 311 - svařování plamenem) ze Středního odborného učiliště Kyjov, Stanislav Chlaň (metoda 135 – svařování v aktivní atmosféře CO2) a Jaromír Hanžl (metoda 111 – svařování obalenou elektrodou) oba za Střední odbornou školu veterinární, mechanizační a zahradnickou a Jazykovou školu s právem státní jazykové zkoušky v Českých Budějovicích a Vítězslav Fojtík (metoda 141 – svařování wolframovou elektrodou) ze Střední školy strojírenské a dopravní, Frýdek-Místek.
Nejlepšími svářeči ve svých kategoriích byli Stanislav Chlaň a Tomáš Bláha, nejvíce bodů českému týmu přinesl Vítězslav Fojtík. Naši reprezentanti získali vedle cenných zkušeností a stříbrné medaile také osvědčení svářeče s celostátní platností podle ČSN-EN 287-1.
Soutěž byla rozdělena do dvou dnů. První den musela jednotlivá družstva prokázat teoretické znalosti pomocí testu a připravit svařovaný materiál (stehování) a druhý den proběhlo vlastní svařování již připravených materiálů v různých polohách a vyhodnocení celé soutěže. Hodnotilo se výsledné skóre celého družstva, které se skládalo z výsledků soutěžících v daných metodách.
Úspěch v soutěži nám vynesl i pozvání na svářečskou soutěž do čínského Pekingu v příštím roce.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Svařování komponent jaderných elektráren (50x)
Jaderná energetika zastupuje významné místo ve výrobě a distribuci elektrické energie v České republice. Technologické s...
Jednoduchý stroj pro přípravu trubek ke svařování (43x)
Problematické, časově náročné a ekonomicky nevýhodné způsoby přípravy trubek různých průměrů a tloušťek stěn pro potřeby...
Nové zauhlování Tušimice II s maximálním využitím stávajících technologií (40x)
Elektrárna Tušimice II (ETU II) je jedním ze zdrojů výroby elektrické energie společnosti ČEZ, a. s. V elektrárně pracuj...