Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Firemní zpravodajství    Na dodávkách elektřiny pro Ostravsko se podílí náhradní přenosová trasa

Na dodávkách elektřiny pro Ostravsko se podílí náhradní přenosová trasa

Publikováno: 18.10.2012, Aktualizováno: 23.10.2012 10:48
Rubrika: Firemní zpravodajství, Lidé-Věci-Události, Rozvody energií, Stožáry, Kabelová technika

Jedna z hlavních energetických tepen, které přivádějí elektrickou energii pro Ostravu a její okolí neboli vedení V 615 - 616, vede v úseku přes Chráněnou krajinnou oblast Poodří po náhradní přenosové trase. Technologie dočasného vedení byla vyvinuta převážně pro případy těžších havárií především elektrické přenosové a distribuční soustavy, v českých podmínkách se ale nyní osvědčila i jako řešení dlouhodobějších dodávek elektrické energie.

V délce necelých 3 kilometrů stojí 30 stavebnicově složených stožárů. Jejich výška je zhruba poloviční oproti stabilním stožárům a postaveny jsou třikrát hustěji. „Pro každý terén, ve kterém se náhradní přenosová trasa instaluje, je nejprve připraven projekt určující optimální parametry pro sestavu,“ vysvětluje Zdeněk Židek, ředitel společnosti GA Energo technik, která náhradní přenosovou trasu v Poodří instalovala. Trasa dočasného vedení protínající území chráněné krajinné oblasti byla umístěna v předpokládané trase budoucí přeložky tohoto úseku. Nové vedení se tak úplně vyhne problematickým pohyblivým meandrům řeky Odry, tedy původní trase vedení V 615 – 616.
Jednotlivé stožáry náhradní přenosové trasy neboli by-passu jsou sestaveny z ocelových dílů dlouhých 1,5 a 3 metry a každý spoj drží dvanáct šroubů. Celá konstrukce pak stojí na osmi dřevěných pražcích a je podle své velikosti vyvázána minimálně osmi lanovými kotvami. „Jelikož celé vedení, vyjma úseku na území chráněné krajinné oblasti, již prošlo rekonstrukcí, která vedení zkapacitnila, musela být i konstrukce by-passu navržena tak, aby mohla nést vodiče největšího běžně používaného průřezu, tedy 450 mm2. Standardně jsou používány vodiče o průřezu 185 – 240 mm2,“ přibližuje Židek.
Technologie by-passů byla vyvinuta především pro zajištění dodávek elektrické energie v místech závažnějších havárií. V takových případech se jedná o instalace na dobu v řádech dnů či týdnů. Dočasné vedení přes ChKO Poodří však dokazuje, že se osvědčuje i při potřebě dlouhodobějších řešení. „ V uplynulých dnech jsme dokončili podrobnou kontrolu tohoto dočasného vedení a výsledky jsou velmi dobré. Kromě pravidelného dotahování kotev, které je součástí údržby a které je prováděno jednou za deset dnů v rámci průběžných kontrol, nebylo třeba vedení ani jednou opravovat. Bez poruchy přestálo dokonce i povodně, kdy stožáry byly zaplaveny do metrové výšky,“ rekapituluje Židek a dodává, že stejný průběh očekává i během následujících měsíců, kdy se s náhradní přenosovou trasou v Poodří počítá. Po tu dobu by totiž mělo ještě dobíhat úřední projednání nové trasy tohoto úseku vedení. Své využití nachází náhradní přenosová trasa také pro dočasné připojení velkých provozů a skladů, kde by čekání na dokončení projednání elektrických přípojek zbrzdilo začátek provozu.

O společnosti:
Společnost GA Energo technik s.r.o. patří dlouhodobě mezi přední společnosti v oblasti dodávek služeb pro energetiku v České republice. Zároveň je významným dodavatelem společnosti ČEZ Distribuční služby v oblasti pohotovostní havarijní služby, a to na všech napěťových úrovních elektrického vedení. Havarijní službu zajišťuje také pro soukromé fotovoltaické elektrárny a veřejné osvětlení měst a obcí. Společně s provozem havarijní služby zabezpečuje rovněž výstavbu, projektování a opravy veškerých energetických sítí a rozvodných zařízení všech napěťových úrovní. Jako jediná firma na poli montáží VN a VVN v ČR je společnost GA Energo technik certifikována pro tažení vodičů přes křižovatky elektrifikovaných železnic ČD pod napětím, bez nutnosti vypínání a výluk a je vlastníkem užitného vzoru zapsaného Úřadem průmyslového vlastnictví k Zařízení pro dočasný přenos elektrické energie tzv. nouzových stožárů.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


Fotogalerie
Náhradní přenosová trasaNáhradní přenosová trasaNáhradní přenosová trasaNáhradní přenosová trasa

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Pravidla pro rozdělení německo-rakouské obchodní zóny jsou stanovená (667x)
Agentura pro spolupráci energetických regulačních orgánů (ACER) rozhodla o vytvoření regionů pro výpočet kapacity. Součá...
Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (67x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
ČEZ Distribuce bude dálkově měřit všechny distribuční trafostaniceČEZ Distribuce bude dálkově měřit všechny distribuční trafostanice (66x)
Obecně známé tvrzení „…kdo měří ví a kdo ví měří…“ platí v distribuční soustavě dvojnásob. Toho jsou si velmi dobře vědo...