Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Lidé-Věci-Události    Moravskoslezští výrobci topenářské techniky upozorňují na nevyhovující zahraniční kotle na trhu

Moravskoslezští výrobci topenářské techniky upozorňují na nevyhovující zahraniční kotle na trhu

Publikováno: 1.6.2016
Rubrika: Lidé-Věci-Události

Výrobci kotlů z Moravskoslezského kraje společně s Asociací podniků topenářské techniky nabádají veřejnost k obezřetnosti při výběru nového kotle. Na trhu jsou nevyhovující zahraniční kotle, na které se vztahují tzv. kotlíkové dotace, nijak ale nepřispějí ke zlepšení ovzduší, spíše naopak. Problém ohrožuje nejen princip a cíl kotlíkových dotací, ale i pracovní místa na Karvinsku, Bruntálsku a Krnovsku, kde působí výrobci kotlů.

Klíčová slova: kotlíkové dotace, kotle

Kotlíkové dotace jsou v plném proudu. Letos poprvé je spustily všechny kraje a lidé o ně mají velký zájem. Může se však stát, že si s přispěním státu koupí kotel, který nesplňuje v dotacích požadované technické a emisní parametry. „Cítíme se poškozeni i ohroženi neférovým jednáním některých výrobců a prodejců kotlů, kteří lákají zákazníky zdůrazňováním ekologických předností svých výrobků, které ale ve skutečnosti vůbec nesplňují,“ uvedl Roman Sikora, generální ředitel společnosti VIADRUS z Bohumína.

Další moravskoslezský výrobce BENEKOV z Horního Benešova má stejný názor. „Kotlíkové dotace jsou velkou příležitostí pro výrobce kotlů. My se snažíme, investujeme do vývoje a kvality výroby a výrobků, abychom uspěli, ale postupy některých výrobců jsou za hranou únosnosti,“ dodal Leopold Benda, obchodní ředitel společnosti BENEKOV z Horního Benešova.

Na jeden konkrétní případ slovenského kotle, který se hojně prodává, upozornila Asociace podniků topenářské techniky už loni úřady. „Měli jsme vážné podezření, že kotel nesplňuje tzv. 5. emisní třídu, a proto jsme nechali udělat zkoušky u autorizovaného ústavu. Nejen, že nebylo potvrzeno výrobcem deklarované zařazení kotle do nejvyšší třídy 5 dle příslušné normy, ale kotel v některých parametrech nevyhověl ani nejmírnějším požadavkům pro třídu 3,“ sdělil Mojmír Krátký, výkonný ředitel Asociace podniků topenářské techniky. Asociace podala podnět České obchodní inspekci, která se obrátila na slovenskou inspekci. Ta však žádné pochybení u výrobce nezjistila. Počátkem letošního roku asociace oficiálně informovala o nevyhovujících kotlích na trhu ministerstvo životního prostředí a SFŽP. Dodnes však zmíněný slovenský kotel figuruje v Seznamu výrobků a technologií (SVT) pod SFŽP, který by měl garantovat dosažení standardu kvality. „Nic netušící lidé si ho mohou běžně koupit. Odhadujeme, že už jsou jich stovky možná tisíce nainstalované v domech. Považujeme za nutné na to upozorňovat,“ doplnil ředitel asociace.

„Připomíná to nekalé a klamavé obchodní praktiky. Je naší povinností zajistit, aby podmínky pro podnikání byly pro všechny subjekty v daném sektoru stejné. Moravskoslezský kraj je navíc v situaci, kdy nutně potřebuje nová pracovní místa a nemůžeme si dovolit ta stávající zbytečně ohrožovat nebo dokonce ztrácet,“ konstatoval Jiří Cienciala, vládní zmocněnec pro Moravskoslezský, Ústecký a Karlovarský kraj.

Ohrožen je také samotný cíl kotlíkových dotací, kterým je omezení primární emise znečišťujících látek z lokálního vytápění domácností. Moravskoslezský kraj se přitom dlouhodobě potýká se znečištěným ovzduším. „Z lokálního vytápění domácností pochází téměř 90 % celkových emisí karcinogenního benzo(a)pyrenu a téměř 40 % celkových emisí prachových částic PM10. Tyto látky, které způsobují vážné potíže dýchacího ústrojí, jsou nejčastěji obsahem spalin ze zastaralých uhelných kotlů v domácnostech. Je proto velmi důležité, aby nové kotle byly co nejkvalitnější a splňovaly emisní třídu 5,“ dodává Jiří Bílek, odborník na kvalitu ovzduší, Envirta CZ.

Do nelehké situace se teď dostává mimo jiné i Moravskoslezský kraj, který aktuálně eviduje téměř 5 tisíc žádostí o kotlíkové dotace. „Považujeme to za závažný problém. Už jsme se obrátili na ministerstvo životního prostředí. Věřím, že společně najdeme takové řešení, které nebude mít negativní dopad na obyvatele kraje,“ uvedl náměstek hejtmana MS kraje Daniel Havlík.

Kotlíkové dotace

Ministerstvo životního prostředí (MŽP) získalo v Evropské komisi do roku 2020 celkem 9 miliard korun na výměnu až 100 tisíc kotlů v domácnostech po celé ČR. MŽP vyhlašuje výzvy pro kraje, kdy následně kraje jako administrátoři dotací vyhlašují výzvy pro občany. Podmínky pro získání dotace se v každém kraji mírně liší. Dotace může dosahovat 20 až 80 procent uznatelných nákladů, což je částka 150.000 korun. Maximální výše dotace tedy činí 127.500 korun. Dalších pět procent je zvýhodnění pro obce s překročenými imisními limity, kterých je například v Moravskoslezském kraji většina. Navíc podporu v řádu 5 až 10 procent poskytují desítky měst a obcí v regionu.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

CO VŠE JSME ODVYSÍLALI ŽIVĚ Z MSV V BRNĚ! (61x)
Počátkem října 2017 se konal 59. ročník MSV v Brně. V rámci společného projektu Veletrhy Brno a portálů www.elektrika.tv...
Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (60x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
René Mrajca z Elpro-Energo: Staré transformátory zdražují elektřinu (57x)
V rámci veletrhu Ampér 2012 jsme si pozvali do studia i René Mrajcu ze společnosti Elpro-Energo, s. r. o.Ten mimo jiné p...