Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Lidé-Věci-Události    „Moravskoslezskému kraji chybí 800 MW elektrických zdrojů,“

„Moravskoslezskému kraji chybí 800 MW elektrických zdrojů,“

Publikováno: 9.2.2012
Rubrika: Lidé-Věci-Události, Rozhovory

uvedl v rozhovoru pro časopis All for Power Ing. Zdeněk Duba, prezident Moravskoslezského energetického klastru (MSEK) a předseda představenstva společnosti Dalkia Česká republika, a.s. (Pozn. rozhovor realizován v listopadu 2011).

Jste prezidentem Moravskoslezského energetického klastru. Přibližte jeho činnost.
MSEK je občanským sdružením a k zakládajícím členům patří Dalkia ČR, Krajská hospodářská komora a Výzkumné energetické centrum VŠB-TU Ostrava. V současné době tvoří Klastr více než 20 členů. Naše zaměření je v průběhu tří let stejné, nicméně prohlubuje se. Toto oborové sdružení se od počátku vzniku zaměřovalo na výzkumné a vývojové aktivity v oblasti energetiky, ať již na energetické úspory, využívání druhotných zdrojů elektrické energie v Moravskoslezském kraji, využívání obnovitelných zdrojů a podobně. Taktéž jsme od počátku chtěli být aktivní i v propojování akademické sféry a praxe a v neposlední řadě Klastr plnil i funkci propagátora energetiky a energetických úspor mezi mladou generací. Samozřejmě, že Klastr je i „obchodní“ záležitost, pomáháme si vzájemně.

Uveďte, prosím, konkrétní výsledek propojení vysokých škol a firem ve vašem Klastru.
Je toho více, nicméně právě po skončení tohoto rozhovoru s Vámi mám poradu se zástupci projektu výstavby kogenerační, možná trigenerační jednotky, kdy zdrojem paliva by měl být použitý fritovací olej. Druhý příklad spolupráce by mohl být vývoj laboratoře spalování, která vzniká na VŠB-TU Ostrava. Výsledkem následných pokusů budou možnosti eliminace výskytu objemu spalin při energetických procesech. 

Hovořil jste o tom, že Klastr je i obchodní záležitost....
Nevidím na tom nic špatného, právě naopak. Třeba konkrétně v rámci připravované výstavby spalovny komunálního odpadu v Karviné se budu zasazovat o to, aby část dodávek realizovaly firmy z našeho kraje.

Celý článek najdete v náhledovém formátu zde. Předplatné časopisu All for Power je možné zde.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (65x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (62x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...
Eaton oslavil ve výrobním závodě 100 let existence a změnil logo na svých produktech Eaton oslavil ve výrobním závodě 100 let existence a změnil logo na svých produktech (60x)
Eaton Elektrotechnika s.r.o. (dceřiná společnost Eaton Corporation), významný výrobce a distributor elektrotechnického z...