Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Lidé-Věci-Události    Mladí svářeči z pěti zemí soutěžili na severu Moravy

Mladí svářeči z pěti zemí soutěžili na severu Moravy

Více než šest desítek středních škol zápolilo v rámci tradiční mezinárodní soutěže mladých svářečů o Zlatý pohár Linde, jehož 14. ročník se konal opět na Střední škole strojírenské a dopravní ve Frýdku-Místku. Významného úspěchu v této unikátní a prestižní soutěži zaznamenali zástupci ISŠ Vysoké Mýto a SOŠ Tlmače (Slovensko), kteří uspěli vždy ve dvou z celkového počtu osmi soutěžních disciplín. Celkový počet soutěžících účastníku žáku činil 125, mezi nimiž byli zástupci nejen tuzemských škol, ale i ze Slovenska, Německa, Ukrajiny a Polska.

Výsledkové listiny (praxe):
Metoda 111
Metoda 135
Metoda 141
Metoda 311

Výsledkové listiny (teorie):
Metoda 111
Metoda 135
Metoda 141
Metoda 311

Tradice Zlatého poháru Linde sahá do roku 1997, kdy ještě pod názvem Svářeč proběhl první ročník. S každým rokem přibývalo soutěžících, partnerů i zkušeností. Od třetího ročníku, se v souvislosti se získáním záštity hlavního partnera akce přejmenovala na Zlatý pohár Linde. O rok později se soutěž stala mezinárodní akcí.

Na snímku předává cenu pro nejlepšího v jedné z disciplín Mgr. Josef Pělucha, bývalý ředitel pořádající školy a nyní ředitel soutěže Zlatý pohár Linde

Ing. Pavel Jirsa, zástupce generálního sponzora Linde Gas, a.s., předává pohár vítězi. Mladí svářeči ze SOŠ Tlmače se postavili na nejvyšší příčky hned dvakrát.

Soutěž každoročně podporují firmy, oborové společnosti a asociace - oficiální plakát letošního ročníku

 

U příležitosti letošního ročníku Zlatého poháru Linde jsme oslovili Ing. Pavla Řezníčka, od letošního roku nového ředitele pořádající školy.

Ing. Pavel Řezníček

Jak hodnotíte letošní ročník?
Příprav soutěže jsem se v podstatě neúčastnil, protože ji plně zajišťoval ještě můj předchůdce Mgr. Josef Pělucha. Můj pohled tedy pramení spíše z pozice návštěvníka soutěže. Střední škola zemědělská a lesnická Frýdek-Místek, na které jsem působil uplynulých dvacet let, se soutěže Zlatý pohár Linde účastnila od jejího založení každoročně. Za toto období mohu konstatovat vysokou úroveň zajištění soutěže a mohu potvrdit rostoucí profesionalitu organizace celého jejího průběhu.

Co Vás zaujalo, překvapilo?
Především obrovské nadšení! Mám téměř jednadvacetiletou praxi jako pedagog na střední škole. Ne vždy má kantor dobrý pocit ze smysluplnosti svého snažení ve výuce. Ovšem pozitivní přístup soutěžících i jejich doprovodů, aktivní zájem o danou problematiku a mezinárodní obsazení soutěže svědčí o skutečném nadšení účastníků pro zvolenou odbornost, což dává jasnou perspektivu tomuto řemeslu a předpoklad zvládnutí nových technologií. Oceňuji i aktivní přístup spolupracujících firem, sponzorů a partnerů akce a školy.

Jak je podle Vás důležitá tato soutěž?
Důležitost soutěže vyplývá již ze zmíněných okolností. Zajištění soutěže si přímo vyžaduje úzké sepětí přípravy mladé generace ve škole s potřebami, požadavky a možnostmi praxe, včetně uplatnění nových technologií nejen při svařování samotném, ale také v přípravě budoucích svářečů.

Prosím o bližší informaci o cestě na soutěž do Číny?
Účast zástupců Střední školy strojírenské a dopravní ve Frýdku-Místku na mezinárodní soutěži svářečů v Číně je dokladem vývoje mezinárodní spolupráce školy v soutěžích. Soutěž se koná v Pekingu poslední květnový týden. Budou se účastnit dva žáci naší školy (metoda 135 a 141) a dva členové doprovodu. Generálním partnerem soutěžního týmu je firma Huisman Konstrukce, s.r.o. Účast v soutěži podporuje také zřizovatel školy, čili Krajský úřad Moravskoslezského kraje.

Přibližte Vaše plány a úkoly jako nového ředitele této školy?
Mojí ambicí ve vztahu k budoucnosti soutěže Zlatý pohár Linde spatřuji samozřejmě v zajištění dalšího úspěšného pokračování soutěže. Již nyní, bezprostředně po ukončení letošního ročníku, připravujeme rozšíření příštího, již patnáctého, ročníku soutěže o mezinárodní soutěž týmů. Snahou také bude rozvíjení úzké vazby školy s producenty svářečské techniky a nových technologií svařování a také prohlubování úzké spolupráce s podniky, kde se uplatňují absolventi naší školy. Odborná stránka vzdělávání musí reagovat na potřeby zaměstnavatelů a vývoj výrobních technologií. Ač toto konstatování zní jako fráze, je úzká spolupráce s výrobními podniky pro odbornou školu klíčová.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (68x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (61x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...
Eaton oslavil ve výrobním závodě 100 let existence a změnil logo na svých produktech Eaton oslavil ve výrobním závodě 100 let existence a změnil logo na svých produktech (58x)
Eaton Elektrotechnika s.r.o. (dceřiná společnost Eaton Corporation), významný výrobce a distributor elektrotechnického z...