Nacházíte se:  Úvod    Technologie, materiály    Mladí svářeči se utkali pod Beskydami

Mladí svářeči se utkali pod Beskydami

Publikováno: 5.5.2009
Rubrika: Technologie, materiály, Lidé-Věci-Události

Více než 120 mladých svářečů 60 škol z Česka, Slovenska, Polska a Německa změřilo v úterý a středu 21. a 22. dubna ve Frýdku-Místku své doposud nabyté zkušenosti v oblasti svařování oceli.
 

„Trochu jsme se obávali, jak se celosvětová krize projeví na počtu účastníků a množství sponzorů, bez nichž a bez podpory kraje soutěž na tak kvalitní úrovni uspořádat prostě nejde, ale obavy se naštěstí nenaplnily,“ uvedl ředitel pořádající Střední školy strojírenské a dopravní, Frýdek-Místek Mgr. Josef Pělucha. Jak následně dodal, chybělo sice více mladých svářečů z Německa a jeden významný tradiční tým z tuzemska, ale jinak patřila letošní účast, v třináctileté historii soutěže mladých svářečů nazvané Zlatý pohár Linde, k těm nejvyšším.
Studenti soutěžili jak v části teoretické, tak i praktické. Odborné porotě, kterou tvořili zástupci významných firem a institucí v oboru svařování, předvedli, co se zatím naučili v oblasti svařování elektrickým obloukem obalenou elektrodou (metoda 111), s tavicí (135) a netavící se elektrodou v inertním plynu (141) nebo v případě tavného svařování kyslíko-acetylenovým plamenem (311). „Někteří kluci jsou již téměř hotovými svářeči oceli. Nemají se vůbec zač stydět,“ zhodnotil úroveň soutěžících ředitel školy. Ti nejlepší si pak mohli z rukou sponzorů převzít více než hodnotné ceny.
„Je potřeba podpořit snahu mladých lidí, mladé generace svářečů, které trh potřebuje a bude potřebovat. Kdykoliv, i v době krize. Zvláště pak ty mladé a nadějné,“ uvedl Ing. Marek Peterka, zástupce společnosti Linde Gas. Cen bylo opravdu hodně a kvalitních, sponzoři se doslova předháněli a prakticky se dostalo na více než 1/5 těch nejlepších účastníků. „Jsme sice konkurenti, ale je potřeba v některých situacích táhnout za jeden provaz, a tou situací je právě podpora mladých učňů v jejich snažení stát se dobrými svářeči,“ doplnil Ing. Aleš Plíhal ze společnosti ESAB Vamberk.

Zástupce sponzorů, Ing. Marek Peterka z Linde Gas, předává pohár pro vítěze

Mladí svářeči soutěžili ve čtyřech metodách

Ti nejlepší si odnášeli více než hodnotné ceny

Ředitel školy Mgr. Josef Pělucha oceňuje nejlepšího z jedné sekce

Plakát soutěže s uvedením odborných garantů a sponzorů

Vítězové teoretické části:
metoda 135 – Jan Bubeliny (SŠ technická a řemeslná, Nový Bydžov)
metoda 111 – Vojtěch Polák (VOŠ a SOŠ technická, Litomyšl)
metoda 141 – Petr Kubík (ISŠ technická, Vysoké Mýto)
metoda 311- Daniel Dašek (SŠ technická a řemeslná, Nový Bydžov)

Vítězové praktické části:
metoda 135 - Stanislav Chaň (SOŠ veterinární a zemědělská, České Budějovice),
metoda 111 – František Holečka (SPU strojařské, Tlmače, Slovensko)
metoda 141 - Tim Scharten (DVS Chemnitz, Německo)
metoda 311- Tomáš Bláha (SOU Kyjov)

(Celkové seznamy vítězů najdete na http://www.sssdfm.cz)

 

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Energetici zvolili nejlepším fyzikářem pedagoga z Českých Budějovic. Získal titul ČEZ Ámos a exkurzi pro celou svou tříduEnergetici zvolili nejlepším fyzikářem pedagoga z Českých Budějovic. Získal titul ČEZ Ámos a exkurzi pro celou svou třídu (69x)
O tomto víkendu byla v Praze završena anketa Zlatý Ámos 2014, která již dvacet let volí a oceňuje nejoblíbenější pedagog...
Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (62x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...
Svařování komponent jaderných elektráren (49x)
Jaderná energetika zastupuje významné místo ve výrobě a distribuci elektrické energie v České republice. Technologické s...