Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Lidé-Věci-Události    Ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček jednal s ministrem hospodářství Bulharska Emilem Karanikolovem a zúčastnil se česko-bulharského podnikatelského fóra

Ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček jednal s ministrem hospodářství Bulharska Emilem Karanikolovem a zúčastnil se česko-bulharského podnikatelského fóra

Publikováno: 20.9.2017
Rubrika: Lidé-Věci-Události

Ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček dnes v čele podnikatelské delegace jednal v bulharské Sofii s ministrem hospodářství Emilem Karanikolovem a s náměstkem ministryně pro energetiku Žečo Stankovem. Společně s ministrem Karanikolovem vystoupil na česko-bulharském podnikatelském fóru, kterého se zúčastnilo na sedm desítek českých a bulharských podnikatelů a zástupců profesních svazů a komor. 

Dopoledne se Jiří Havlíček setkal s ministrem hospodářství Bulharska Emilem Karanikolovem. Oba ministři ocenili stabilní úroveň hospodářských vztahů a pozitivní vývoj vzájemného obchodu, který vloni překročil objem 1,1 miliardy euro.

Náš vzájemný obchod v posledních letech dynamicky roste a má velký potenciál dalšího rozvoje. Považoval jsem ale za nutné zmínit potřebu chránit naši spolupráci před negativními příklady a nutnost zachování rovných podmínek pro zahraniční investory. S panem ministrem jsem otevřeně hovořil o případech firem ČEZ a EnergoPro na bulharském energetickém trhu, které již roky zatěžují naše jinak vynikající hospodářské vztahy. Upozornil jsem pana ministra, že tyto příklady mohou mít negativní vliv na aktivitu dalších českých firem, které by v Bulharsku chtěly investovat. Shodli jsme se na tom, že máme zájem na přátelském vypořádání těchto případů,“ uvedl Jiří Havlíček. Ministr Emil Karanikov konstatoval, že z jeho pohledu plní tyto firmy všechny náležitosti dané bulharskými zákony.         

Ministr Emil Karanikolov vysoce ocenil český systém státní podpory pro investory a výsledky, kterých jsme v této oblasti dosáhli. „Český model podpory investic bereme jako inspiraci a máme veliký zájem o vaše zkušenosti v této oblasti včetně připravované novely zákona o investičních pobídkách,“ uvedl ministr Emil Karanikolov. Jiří Havlíček ministra seznámil se změnou strategie státní podpory investic, která se bude orientovat na projekty, které přinesou vysokou přidanou hodnotu, kvalitu pracovních míst a vyšší mzdy. V této souvislosti hovořil Jiří Havlíček s ministrem Karanikolovem o potřebě posilovat konkurenceschopnost českých firem zaváděním prvků Průmyslu 4.0, robotizací a automatizací výroby a diverzifikací exportu.      

Jiří Havlíček rovněž seznámil Emila Karanikolova s novými projekty, které české firmy v Bulharsku zamýšlejí realizovat. Nabídl ministrovi i české zkušenosti ČR z předsednictví v Radě EU z oblasti hospodářství. Radě EU bude Bulharsko předsedat v 1. pololetí příštího roku.    

Ve svém vystoupení na podnikatelském fóru, který společně s Hospodářskou komorou ČR a Komorou SNS organizovalo bulharské Sdružení malých a středních podniků, představil bulharským podnikatelům Jiří Havlíček možnosti české ekonomiky, která má bohatou průmyslovou tradici a zároveň se orientuje na moderní technologie a inovace. Uvedl, že české firmy mají zájem zapojit se do modernizace bulharské ekonomiky například v oblasti energetiky, strojírenství a dopravních prostředků, ale i v oblasti informačních a telekomunikačních technologií, stavebnictví, zdravotnictví, textilním průmyslu či zemědělství a potravinářství.  Ministra na konferenci doprovázeli zástupci českých firem z oblasti strojírenství, energetiky, dopravy, inženýringu, softwaru, potravinářství nebo kosmetického průmyslu. Čeští podnikatelé se v rámci fóra setkali při B2B rozhovorech se svými bulharskými partnery.      

Odpoledne jednal ministr Jiří Havlíček s náměstkem ministryně energetiky Bulharska Žečo Stankovem. Vedle témat týkajících se budoucí energetické politiky EU, energetické bezpečnosti a dodávek plynu a ropy do Evropské unie, hovořil Jiří Havlíček rovněž s náměstkem Žečo Stankovem o problémech českých firem ČEZ a EnergoPro, které vedou, stejně tak jako rakouská firma EVN, kvůli zmařeným investicím s Bulharskem arbitrážní řízení.  

Rovněž jsem pana náměstka Stankova upozornil na skutečnost, že dosud nebyl formálně zastaven proces odebírání licence společnosti ČEZ. Je to fakt, který naše vztahy v oblasti energetiky velmi zatěžuje a není zcela jistě ani dobrým signálem pro další potenciální partnery v Bulharsku. Máme zájem na slušném a přátelském vypořádání problémů kolem této největší české investice v Bulharsku a očekáváme podobný přístup z bulharské strany,“ uvedl Jiří Havlíček.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


Fotogalerie
Ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček jednal s ministrem hospodářství Bulharska Emilem Karanikolovem a zúčastnil se česko-bulharského podnikatelského fóra

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (66x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (64x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...
Energetici zvolili nejlepším fyzikářem pedagoga z Českých Budějovic. Získal titul ČEZ Ámos a exkurzi pro celou svou tříduEnergetici zvolili nejlepším fyzikářem pedagoga z Českých Budějovic. Získal titul ČEZ Ámos a exkurzi pro celou svou třídu (56x)
O tomto víkendu byla v Praze završena anketa Zlatý Ámos 2014, která již dvacet let volí a oceňuje nejoblíbenější pedagog...