Nacházíte se:  Úvod    Měření teploty v energetice a průmyslu

Měření teploty v energetice a průmyslu

Publikováno: 5.5.2009
Rubrika:

Teplota je v průmyslu a zejména v energetice nejčastěji měřenou fyzikální veličinou. Regulace teploty je často rozhodující pro vlastní kvalitu výsledného produktu nebo procesu a také pro bezpečnost provozu. Přesnost měření teploty má velký vliv na spotřebu energie, na životnost a spolehlivost technologií, a tím i na náklady na údržbu a opravy provozních či výrobních zařízení. Společnost JSP Měření a regulace je předním výrobcem a dodavatelem průmyslového měření teploty na českém a slovenském trhu. Specializuje se na obor průmyslového měření teploty v náročných podmínkách. Vyrábí a dodává snímače pro měření teplot v rozsahu od -200 °C do 1 800 °C, široký sortiment materiálů ochranných armatur a jímek, včetně velkého výběru speciálních ochranných povlaků. JSP nabízí snímače teploty s certifikáty ATEX, TCM, GOST R, s protokolem seizmické zkoušky dle IEC980 a s materiálovými atesty dle EN nebo ASME. Firma má inovativní přístup k řešení zákaznických provedení snímačů teploty. Zajišťuje komplexní dodávky snímačů, včetně bohatého příslušenství, jako jsou jímky, návarky, převodníky signálů, napájecí zdroje, prodlužovací a kompenzační vedení, zobrazovací displeje, nastavovací jednotky, nastavovací programy. Pro podporu dodávek, jsou prováděny pevnostní výpočty jímek, kalibrace snímačů,
včetně převodníků, zajišťována je i výroba atypických snímačů dle požadavku zákazníka, atd.

Snímače teploty JSP
Společnost JSP dodává mnoho základních typů snímačů teploty, které lze rozdělit do tří ucelených typových řad: FlexiTEMP 60, ModuTEMP 70 a CeraTEMP 80.

Řada snímačů teploty FlexiTEMP 60

Řada nabízí odporové snímače Pt100 a termoelektrické snímače “J“a “K“ vyrobené na bázi plášťového kabelu s minerální izolací bez ochranné armatury, s variabilním provedením studeného konce snímače: s volnými vývody, pevně napojeným kompenzačním vedením, s plochým konektorem nebo malou hlavicí MA. Průměr stonku odporových snímačů je dodáván v rozměrové řadě 2 / 3 / 4,5 / 6 mm, u termoelektrických snímačů se dodávají průměry 1 / 1,5 / 2 / 3 / 4,5 a 6 mm. Snímače lze dodat v délkách od cca 0,1 m do 50 m. Předností těchto snímačů jsou ohebnost stonku a rychlá reakce na změnu teploty. Snímače této řady JSP dodává ve velmi krátkých dodacích lhůtách. Jejich vynikající spolehlivost je zajišťována systémem kontrol, včetně zkoušek těsnosti a rentgenových kontrol měřicího konce.
 

Řada snímačů teploty ModuTEMP 70

Koncepce této řady je založena na výměnné odporové (Pt100) nebo termoelektrické (J“ nebo “K“) měřicí vložce uložené do ochranných armatur., které se nabízejí v provedení do jímky, s jímkou, bez jímky nebo tyčové. Měřicí vložka je vyrobena na bázi plášťového kabelu s minerální izolací. Odporové snímače vycházejí z IEC 751, resp. EN 60751 a pokrývají rozsah -200 až 600 °C. Termoelektrické snímače vycházejí z IEC 584, resp. EN 60584 a pokrývají rozsah -200 až 1 330 °C. Ke kompletaci snímačů do jímky jsou dodávány jímky řady WellTEMP 70. Snímače této řady mají certifikát Ex d tD ATEX pro plyny i prachy, jsou použitelné pro fakturační měření – typová zkouška TCM a úspěšně prošly zkouškou seizmické způsobilosti dle IEC 980. Snímače lze dodat s jedním až dvěma převodníky v hlavici.

Řada ochranných jímek WellTEMP70
Jímky řady WellTEMP se používají pro kompletaci se snímači teploty v provedení do jímky. Jímky jsou dodávány v provedení k zavaření, k zašroubování nebo jako přírubové. Jsou určeny pro tlaky až do 400 bar, pro teploty od -200°C až do 635 °C a pro rychlost proudění až 100 m/s. Jednotlivá provedení jímek splňují mimo jiné i požadavky normy DIN 43772 a normy ČSN 02 7202 a jsou podle toho rozděleny do podskupin WT70 C, WT70 T a WT70 D. Jímky mají certifikát TÜV jako tlaková výstroj energetických zařízení, kategorie III. dle NV č. 26/2003 Sb. (97/23/ES). Jímky jsou standardně dodávány v široké řadě materiálů, např.:

  • uhlíková ocel 11523 (1.0570 DIN) - max. pracovní teplota 400 °C,
  • nerezové ocele 17348 (1.4571 DIN) - max. pracovní teplota 500 °C,
  • 17248 (1.4541 DIN) - max. pracovní teplota 600 °C, žáropevné oceli: 15128 (1.7715 DIN) - max. pracovní teplota 575 °C,
  • 17119 (1.4903 DIN, P91) - max. pracovní teplota 620 °C,
  • X10CrWMoVNb9-2 (P92) - max. pracovní teplota 635 °C.

Jímky lze dodat i ze speciálních materiálů (např. pro chemický průmysl): Ni-slitiny (Monel 400, Nickel 200/201, Hastelloy C-22), Titan gr. 2, Tantal 99 %. Lze rovněž dodat jímky se širokou škálou nanesených ochranných povlaků, které výrazně zvyšují jejich chemickou nebo erozní odolnost. Jakost jímek je zajišťována systémem kontrol, včetně tlakových zkoušek těsnosti, penetračních zkoušek svarů a rentgenových kontrol. K jímkám lze mimo jiné dodat materiálové certifikáty dle ČSN EN nebo ANSI norem, kontrolní výpočty mechanického namáhání jímek od proudícího média, 3D modely a další dokumenty. Samozřejmostí je výroba jímek dle požadavku zákazníka.

Řada snímačů teploty CeraTEMP80

Koncepce této řady je založena na drátových termočláncích typu „J“, „K“, „R“, “S“ a „B“ (dle IEC 584) uložených v keramických kapilárách a v ochranných trubkách. Ochranné trubky mohou být buď ocelové - 17255 (1.4845 DIN), 17153 (1.4762 DIN), Kanthal AF (1.4767 DIN) nebo keramické - keramika C 530, C 610, C 799, SiC, safír. Pro použití ve sklářství, pro přímé ponoření do skloviny, JSP dodává snímače s keramickými trubkami s povlakem PtRh10 nebo Pt, případně s jímkami ze slitiny PtRh10. Snímači lze pokrýt měření teplot v rozsahu -40 až 1 800 °C. Snímače je možné dodat s převodníkem v hlavici, případně s plášťovými termočlánky.

The company JSP supplies complex assortment of sensors and converters of their own production for measuring temperature from the simplest version to the most demanding customer solution, e.g. in power engineering, chemistry, glass industry, metallurgy and other industrial segments. This article deals with such products.

Компания "JSP" поставляет целенаправленный ассортимент датчиков и преобразователей собственного производства для измерения температуры, начиная с самых простых моделей, вплоть до самых сложных решений для заказчика, например, в энергетике, химии, стекольной промышленности, металлургии и других отраслях промышленности. Об этой продукции упоминается в этой статье.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Kavitace regulačních ventilů, vyhodnocení poškození (18x)
V typickém průmyslovém provozu jsou stovky procesních regulačních smyček. Většina z těchto obvodů používá jako regulační...
Měření teploty v energetice a průmyslu (12x)
Teplota je v průmyslu a zejména v energetice nejčastěji měřenou fyzikální veličinou. Regulace teploty je často rozhodují...