Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Lidé-Věci-Události    Letošní král energetické maturity je z Kladna

Letošní král energetické maturity je z Kladna

Publikováno: 10.4.2015, Aktualizováno: 13.4.2015 15:14
Rubrika: Lidé-Věci-Události

Tušimice – Opět po roce se v Elektrárně Tušimice sešli na třídenním poznávání všeho, co nějak souvisí s provozem hnědouhelné elektrárny a výrobou elektrické energie, studenti z druhých až čtvrtých ročníků z 13 partnerských středních škol Skupiny ČEZ. Stejně jako jejich loňští předchůdci zde skládali takzvanou energetickou maturitu. V rámci vzdělávací mise se 39 studentů seznámilo i s malou vodní elektrárnou Želina a také s obřím důlním rypadlem Severočeských dolů v Březně u Chomutova.

„Maturity“ Skupina ČEZ, ať již jsou zaměřené na klasickou či jadernou energetiku, případně distribuci vyrobené elektrické energie, pořádá již devátým rokem. „Energetická maturita je třídenní program určený vybraným žákům z našich partnerských škol zaměřených na elektrotechniku a energetiku. Tento projekt je specifický tím, že studenti získají nejen základní teoretické znalosti, ale seznámí se i s vlastním elektrárenským provozem. Setkají se v něm se zaměstnanci a také poznají své kolegy z dalších škol, kteří mají podobné zájmy,“ říká Pavel Puff, manažer Útvaru strategický nábor Skupiny ČEZ.

Náborový specialista Martin Klacián k tomu dodává, že celý vzdělávací program zahrnuje přednášky, besedy, exkurze a praktické semináře s odborníky, tedy s lidmi, pro něž je elektrárna takříkajíc druhým domovem. „Studenti tak získají konkrétní představu, co obnáší práce v jednotlivých úsecích výrobního provozu. Postupně se dozvědí, jak například funguje kotelna, strojovna, odsíření či elektročást elektrárny. Samozřejmě, že není zapomenuto ani na její dopad na životní prostředí a okolní lokality. Třešničkami na dortu pak bývají dvě závěrečné přednášky. O jaderné energetice a všech aktuálních souvislostech vždy informuje Pavel Šimák, expert z jaderné elektrárny Temelín, a o aktuálním dění kolem Energetické koncepce České republiky přímo ředitel Elektráren Tušimice a Prunéřov Otakar Tuček,“ přibližuje tradiční program energetické maturity Martin Klacián.

Kromě prohlídky zmodernizované Elektrárny Tušimice, navštívili středoškoláci i nedalekou malou vodní elektrárny Želina, takže se seznámili i s výrobou elektrické energie z obnovitelných zdrojů. Rovněž se vydali na prohlídku obřího důlního rypadla Severočeských dolů v Březně u Chomutova, které po svém vyřazení slouží jako vyhledávaná turistická atrakce. Nabyté vědomosti zúročovali ve znalostních kvízech a soutěžích. „Třetí den všichni více či méně úspěšně složili Energetickou maturitu. Zahrnovala vědomostní test. Někteří si lépe pamatovali fakta a čísla, jiní řešení různých situací. Prověřované znalosti se týkaly například palivového cyklu, ukládání vedlejších energetických produktů i čištění kouřovodů,“ dodal Martin Klacián.

Energetické maturity v Elektrárně Tušimice se zúčastnili vybraní studenti ze středních škol v Chomutově (2x), Děčíně, Ústí nad Labem, Liberci, Kladně, Kutné Hoře, Rakovníku, Podbořanech, Praze, Ostravě, Sezimově Ústí a západočeském Ostrově. O jejich výběru vždy rozhodovali jejich pedagogové, přičemž z některé školy mohli z velkého počtu zájemců opravdu přijet za poznáním jen ti čtyři nejlepší. Všichni studují elektrotechniku nebo strojařinu, takže po opravdové maturitě z nich budou silo nebo slaboproudaři, případně odborníci přes strojní součásti. Jak se většina z nich shodla, díky třídenní praxi v tušimické elektrárně už nyní lépe chápou, jak vše kolem výroby elektrické energie funguje.

Hlavně ti ze čtvrtých ročníků, jež za chvíli čeká opravdová maturita, si pochvalovali nabyté znalosti, neboť právě nyní probírají princip elektráren. Jejich kolegové z druhých a třetích ročníků pak energetickou maturitu a vše kolem ní považovali za příjemné zpestření výuky, přičemž vše, co nyní vědí, určitě zúročí během dalšího studia. Studenti se shodli i v tom, že by po maturitě rádi pokračovali ve studiu na některých z vysokých škol s technickým zaměřením, ať již půjde o ČVUT v Praze, Západočeskou univerzitu Plzeň či Vysokou školu báňskou - Technickou univerzitu v Ostravě a podobně.

Více než třetina z nich by pak v budoucnu chtěla pracovat v rámci Skupiny ČEZ nebo ČEPS, případně v jiných společnostech majících úzké vazby na energetiku. „To nás pochopitelně může jen těšit. Vezmeme-li v úvahu, že jen na severu Čech odejde ze Skupiny ČEZ do roku 2020 do starobního důchodu 390 zaměstnanců a například v sousedních středních Čechách, včetně Prahy jich do stejného roku ubude zhruba 280. Proto rádi v našich řadách uvítáme každou mladou posilu, zvláště pak absolventy vysokých škol. I to je jeden z důvodů, proč umožňujeme našim partnerským školám třídenní pobyt v elektrárně, byť většinu současných studentů spíše než klasická láká jaderná energetika. Ovšem i tam, jak se říká, budeme potřebovat novou krev jako sůl,“ uzavírá pohled na letošní Energetickou maturitu Skupiny ČEZ Otakar Tuček, ředitel Elektráren Tušimice a Prunéřov.

Po absolvování vědomostního testu se Králem Energetické maturity 2015 v Elektrárně Tušimice stal Petr Fryš ze SPŠ a VOŠ Kladno. Druhý skončil Jan Pospíšil ze SPŠE Ječná - Praha a třetí příčku jako nejlepší absolvent obsadil Michal Panský ze SPŠSE Ústí nad Labem. Ostatní rovněž prospěli, ovšem nějaká ta chybička jim ubrala potřebné body, aby skončili mezi třemi nejlepšími.

Po absolvování vědomostního testu se Králem Energetické maturity 2015 v Elektrárně Tušimice stal Petr Fryš ze SPŠ a VOŠ Kladno (uprostřed). Druhý skončil Jan Pospíšil ze SPŠE Ječná - Praha (vpravo) a třetí příčku jako nejlepší absolvent obsadil Michal Panský ze SPŠSE Ústí nad Labem.

 


Přemýšlení nad závěrečným testem energetické maturity. Zprava: Petr Fryš, Štěpán Malec a Vítek Záruba ze SPŠ a VOŠ V Kladně. Zcela vlevo Jan Pospíšil ze SPŠE Ječná – Praha, který se stal prvním vicekrálem Energetické maturity 2015 v Elektrárně Tušimice. O vítězství a královském titulu kladenského Petra Fryše rozhodl jen lepší čas při odevzdání testu. Oba totiž dosáhli shodně 19 bodů z 20 možných.

 


Michael Šámalová, byla jedinou dívkou mezi samými chlapci, a Tomáš Buchta ze SPŠ strojní a elektrotechnické a VOŠ v Liberci nad závěrečným testem o krále Energetické maturity 2015.

 


Společné foto před Elektrárnou Tušimice, uprostřed ředitel Elektráren Tušimice a Prunéřov Otakar Tuček.

 


Diplomy všem účastníkům a rovněž i třem nejlepším „energetickým maturantům“ osobně předal ředitel Elektráren Tušimice a Prunéřov Otakar Tuček. Dalšími, kteří všem poblahopřáli k úspěšnému složení maturity, byli Pavel Puff, manažer Útvaru strategický nábor Skupiny ČEZ (vpravo), a náborový specialista Martin Klacián z téhož útvaru.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

VI. Mezinárodní energetické regulační fórum (66x)
Další, tentokrát již VI. Mezinárodní energetické regulační fórum proběhne 25. března 2010 Grand Hotel Bohemia, Králodvor...
Kabex: Stánek se Shushi barem, anketa o Fukušimě (54x)
Bohumil Svoboda, ředitel divize Jaderná energetika firmy Kabex, přišel do TV studia na veletrhu Electron 2011 v Praze ří...
Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (53x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...