Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    Fotovoltaické    Kurdští energetici čerpali inspiraci také ve sluneční elektrárně na Českolipsku

Kurdští energetici čerpali inspiraci také ve sluneční elektrárně na Českolipsku

Publikováno: 31.3.2015
Rubrika: Fotovoltaické, Vodní, Lidé-Věci-Události

Ralsko, 27. března 2015 – Během své týdenní návštěvy České republiky poznala kurdská delegace v čele s ministrem energetiky Salahadinem Babakerem Hamadem také některé významné provozy Skupiny ČEZ. Úspěšné nasazení vyspělých technologií pro výrobu a distribuci elektřiny i měření spotřeby mohli vidět v rámci projektu smart region Vrchlabí. Zkušenosti pro výrobu elektřiny z obnovitelných zdrojů energie si odnesli z exkurzí po malé vodní elektrárně Les Království a dnes také z fotovoltaické elektrárny Ralsko.

Klíčová slova: ČEZ, obnovitelné zdroje, výroba, distribuce elektřiny

Kurdská delegace tak postupně mohla posoudit, jak fungují vyspělé technologie pro výrobu a distribuci elektřiny i měření její spotřeby v rámci projektu smart region Vrchlabí, poznala modernizovanou „pohádkovou“ malou vodní elektrárnu Les Království a v ralské fotovoltaické elektrárně byla svědkem produkce elektřiny ze slunečního záření.

V areálu FVE Ralsko se kurdští energetici zajímali nejvíce o topologii elektrárny (propojení technologického zařízení), dále o monitorovací systém a také o dodavatele technologií a zabezpečovací techniky.

„Řešení smart regionu, ale i ukázky výroby elektřiny z vody a ze slunce byly pro nás velice inspirativní. Věříme, že inteligentní, decentralizovaná a ekologická energetika je jedním z řešení pro budoucnost,“ uvedl člen kurdské delegace Hendrean Sadulla M.

Fotovoltaická elektrárna v Ralsku leží v oblasti, kde průměrný roční úhrn globálního záření zde dosahuje až 3,8 tisíce MJ/m2. Zařízení ročně vyrobí množství elektřiny pokrývající spotřebu více než 10 000 domácností na pomezí středních a severních Čech.

Více o fotovoltaické elektrárně Ralsko:

http://www.cez.cz/cs/vyroba-elektriny/obnovitelne-zdroje/slunce/provozovane-fotovoltaicke-elektrarny/fotovoltaicka-elektrarna-ralsko.html

Věděli jste, že…

  • portfolio elektráren Skupiny ČEZ v České republice zahrnuje 2 jaderné, 13 uhelných, 35 vodních, 13 fotovoltaických, 2 větrné elektrárny a také jednu bioplynovou stanici?
  • v posledních dvou letech v rámci Skupiny ČEZ v ČR poprvé převážil objem výroby v jaderných elektrárnách nad produkcí z uhelných zdrojů?
  • na komplexní odsíření svých uhelných elektráren uskutečněné v 90. letech navazujeme tzv. komplexní obnovou vybraných uhelných zdrojů (Tušimice, Ledvice, Prunéřov)?
  • současně probíhající modernizace a ekologizace vodních elektráren umožní do roku zvýšení jejich produkce o další desítky milionů kWh elektřiny a tím pokrytí spotřeby dalších tisíců domácností?
Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


Fotogalerie
Kurdská delegace v čele s ministrem Salahadinem Babakerem Hamadem (uprostřed v šedé kravatě)Kurdská delegace se ve FVE Ralsko zajímala o technologii elektrárny

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (67x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (60x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...
Eaton oslavil ve výrobním závodě 100 let existence a změnil logo na svých produktech Eaton oslavil ve výrobním závodě 100 let existence a změnil logo na svých produktech (56x)
Eaton Elektrotechnika s.r.o. (dceřiná společnost Eaton Corporation), významný výrobce a distributor elektrotechnického z...