Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Lidé-Věci-Události    Kouzelné odpadky: Jak ze smetí vyčarovat megawatty

Kouzelné odpadky: Jak ze smetí vyčarovat megawatty

Publikováno: 30.5.2013
Rubrika: Lidé-Věci-Události

Některé evropské země se jich nemohou nabažit. Norové o ně škemrají u sousedů. Dokonce přemýšlejí, že je budou dovážet ze Spojených států. Co že to chtějí? Smetí! Domovní odpad i pevný komunální odpad. Od Švédska až po Španělsko se inovátoři ve výrobě elektřiny učí, jak získat energii z odpadu. Tato iniciativa se nyní šíří i dále na západ a rozjíždí se i v Británii a USA.

Například společnost Green Waste Energy (GWE) brzy spustí inovativní technologii přeměny odpadu na plyn s využitím výkonných plynových motorů z rodiny Jenbacher. Ty budou zajišťovat energii pro novou elektrárnu v Theddingworthu ve střední Anglii a brzy budou podobné projekty zahájeny i v dalších částech světa.
GWE nazývá tuto „odpadožroutskou“ technologii pokročilá recyklace a konverze energie (Advanced Recycling and Energy Conversion). Jeden provoz denně spotřebuje až 1 000 tun domácího odpadu, což odpovídá např. osmi procentům objemu odpadků, jež denně vyprodukují obyvatelé New Yorku. Z tohoto množství denně získá na 600 megawattů elektrické energie, což by pokrylo spotřebu 24 000 amerických domácností.
Na rozdíl od evropských spaloven však technologie GWE odpad nespaluje. James Burchetta, ředitel a zakladatel GWE, vysvětluje, že celý proces začíná tím, že se netříděný smíšený odpad v dávkách po 29 tunách vsype do tlakového zařízení zvaného autokláv. Pracovníci vytřídí recyklovatelný materiál a zbylou hmotu s vysokým obsahem celulózy přeměňují v procesu zvaném pyrolýza na syntetický plyn neboli syngas. „Ekologické normy – britské i ty dané Evropskou unií – plníme naprosto s přehledem,“ doplnil Burchetta.
Syngas má vysoký obsah energie a v robustních motorech Jenbacher J620 hoří velmi efektivně. „Plynové motory GE jsou proslulé po celém světě jako špičková technologie mezi motory zpracovávajícími syntetický plyn,” uvedl Richard Bingham, technický ředitel společnosti Prestige Thermal Equipment, která vyvinula proces zplyňování odpadu a vlastní na tuto technologii licenci ve společném podniku s GWE. „Na naši technologii jsme hrdí a nehodláme ji ohrozit tím, že bychom k výrobě použili jiný, méně kvalitní motor.”
GWE nyní jedná o tom, že by podobné provozy mohla vybudovat i v dalších zemích. „Svět potřebuje pokročilou technologii termální konverze,“ uzavřel Burchetta.
Zdá se tedy, že se odpad stává skutečně atraktivní komoditou.

O společnosti GE
Společnost GE (NYSE:GE) pracuje na projektech, které mění svět. S pomocí nejmodernějších technologií řeší její špičkoví odborníci i zdánlivě neřešitelné problémy. Společnost přináší řešení pro energetiku, zdravotní péči, přepravu, finance i domácnosti. Jejím cílem je poskytovat lidem po celém světě stále účinnější nástroje pro vyspělejší stavebnictví, přepravu, energetiku a lékařství. Společnost GE proměňuje ideje ve skutečnost. Více informací o společnosti GE naleznete na www.ge.com.

Nejnovější informace o GE v regionu střední a východní Evropy najdete na blogu GEE for CEE http://geforcee.geblogs.com/

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

VI. Mezinárodní energetické regulační fórum (66x)
Další, tentokrát již VI. Mezinárodní energetické regulační fórum proběhne 25. března 2010 Grand Hotel Bohemia, Králodvor...
Kabex: Stánek se Shushi barem, anketa o Fukušimě (54x)
Bohumil Svoboda, ředitel divize Jaderná energetika firmy Kabex, přišel do TV studia na veletrhu Electron 2011 v Praze ří...
Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (53x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...