Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Lidé-Věci-Události    Konsorcium MIR.1200 uzavřelo smlouvy o smlouvách budoucích se třemi českými společnostmi

Konsorcium MIR.1200 uzavřelo smlouvy o smlouvách budoucích se třemi českými společnostmi

Publikováno: 14.3.2013
Rubrika: Lidé-Věci-Události, Elektrárny, Jaderné

Konsorcium MIR.1200, které se účastní výběrového řízení na dostavbu jaderné elektrárny Temelín, včera podepsalo dodavatelské smlouvy se třemi významnými českými podniky – ZAT, HOCHTIEF CZ a ÚJV Řež. V rámci těchto smluv se podepisující zavázali ke spolupráci v případě vítězství konsorcia ve výběrovém řízení na dostavbu JE Temelín 3, 4. Tato smluvně potvrzená partnerství jsou dalším důkazem toho, že český průmysl se bude zásadní měrou podílet na dostavbě temelínské jaderné elektrárny.

Klíčová slova: konsorcium, dostavba, JE Temelín

Smlouvy o smlouvách budoucích navazují na memoranda o spolupráci, která byla podepsána v uplynulém období. Tato smluvní ujednání však na rozdíl od memorand již podrobně definují podmínky spolupráce s Konsorciem MIR.1200 v případě jeho vítězství.
„Tyto smlouvy vymezují závazky a povinnosti obou stran. Jasně určují konkrétní odpovědnost a precizují rozsah prací. Zároveň můžeme na základě předaných nabídek jednotlivých společností kdykoliv ověřit, se kterými subdodavateli tyto podniky uzavírají další smlouvy. Tím se ujistíme, že 75% zakázky opravdu zůstane v České republice,“ vysvětlil podstatu právního aktu Josef Perlík, ředitel divize Inženýring jaderných elektráren ve společnosti ŠKODA JS, která je lídrem Konsorcia MIR.1200.
Společnosti ZAT a HOCHTIEF CZ nabízejí Konsorciu MIR.1200 exkluzivní spolupráci. Firma ZAT bude v případě vítězství česko-ruského konsorcia v tendru dodávat automatizované systémy řízení technologických procesů pro běžný provoz a další zařízení jaderné elektrárny. „Spolupráce s Konsorciem MIR.1200 je pro nás jasnou volbou. Jako jediný ze zájemců o dostavbu totiž zaručuje budoucí uplatnění českého průmyslu a to nikoliv jen formou drobných dodávek, ale významných technologických celků,“ uvedla Vladislava Česáková, výkonná ředitelka ZAT.
Generální ředitel společnosti HOCHTIEF CZ Tomáš Bílek k exkluzivní spolupráci dodal: „S jadernou energetikou máme dlouhodobé zkušenosti. Naše společnost se významně podílela na výstavbě 1. a 2. bloku JE Temelín, a prostřednictvím své mateřské společnosti i na dalších jaderných elektrárnách po celé Evropě. Tyto zkušenosti chceme nyní zůročit při dostavbě Temelína. Právě Konsorcium MIR.1200 nám nabízí tu nejlepší příležitost uplatnit naše zkušenosti.“ HOCHTIEF CZ bude zodpovědný za stavební část jaderného ostrova.
ÚJV Řež se bude podílet na zpracování projektové dokumentace jaderného a turbínového ostrova a také na vytváření pracovní dokumentace pro výstavbu elektrárny, jejímž hlavním projektantem je ruská společnost SPbAEP.
„Dnešní podpis smluv je dalším důkazem toho, že hlavní strategií Konsorcia MIR.1200 je maximální zapojení českého průmyslu do projektu. Náš projekt zajistí 75procentní úroveň lokalizace, což bude mít bezesporu velice pozitivní účinek na rozvoj českého průmyslu a celé české ekonomiky,“ zdůraznil výkonný viceprezident Rusatom Overseas Leoš Tomíček.

Konsorcium MIR.1200 je jedním ze dvou uchazečů o dostavbu 3. a 4. bloku JE Temelín. Lídrem česko-ruského konsorcia je společnost ŠKODA JS a.s., která ke spolupráci přizvala firmy ZAO Atomstrojexport a OAO OKB Gidropress. Obě jsou dceřinými společnostmi státního podniku Rosatom. Konsorcium MIR. 1200 nabízí evoluční projekt jaderné elektrárny VVER-1200, který těží ze zkušeností z více než 1300 reaktorových let provozu jaderných elektráren typu VVER. Vychází z osvědčených řešení se zvýšenou bezpečností a je unikátní kombinací nejmodernějších aktivních a pasivních kontrolních systémů, což z něj činí jeden z nejlepších reprezentantů generace III+.

Společnost ZAT a.s. zajišťuje vyšší dodávky ASŘTP (automatizované systémy řízení technologických procesů) včetně koordinace všech potřebných činností a subdodávek v oblasti automatizace pro energetiku a průmyslové procesy. Silnou stránkou firmy je návrh a realizace technických koncepcí a hierarchií řídicích systémů pro různé stupně bezpečnosti. Společnost ZAT a.s. je také výrobcem zdravotnických přístrojů.

HOCHTIEF CZ patří ke špičkám ve svém oboru. V současnosti zaměstnává přibližně 1250 pracovníků, kteří realizují zakázky v oblastech bytové, občansko-administrativní, průmyslové, ekologické a vodohospodářské výstavby, včetně projektů dopravní a liniové infrastruktury. Mezi významné referenční projekty patří výstavba 1. a 2. bloku jaderné elektrárny Temelín, sklady vyhořelého paliva v JE Dukovany, Letiště Prst C, budova Řízení letového provozu, stanice metra Střížkov, Pavilon T na českobudějovickém výstavišti, multifunkční fotbalový stadion SK Slavia, rekonstrukce Národního památníku na Vítkově, ochranný přístav České Vrbné, výstavba Divadla Jízdecká v Plzni, Přírodovědecká fakulta UP Olomouc, Fakulta elektrotechniky a informatiky VŠB-TUO, Silniční okruh kolem Prahy v úseku Lahovice - Slivenec, práce na městském okruhu Blanka, prodloužení trasy Metra V. A v úseku Dejvická – Motol.

UJV Řež, a. s. stála u všech dosavadních jaderných energetických projektů v České a Slovenské republice. Zajišťuje nejen aktivity v období přípravy výstavby a uvedení do provozu jaderných elektráren (například realizovala vědecké vedení při spouštění 1. a 2. bloku jaderné elektrárny Temelín), ale v průběhu jejich provozu poskytuje provozovateli dlouhodobý servis ve formě materiálových zkoušek, zpracování různých analýz v oblasti jaderné bezpečnosti a v poslední době i formou zajišťování komplexních služeb. Součásti ÚJV Řež, a. s. je i divize ENERGOPROJEKT PRAHA, která má více než 60ti leté zkušenosti v oblasti poskytování inženýrských a projektových služeb v jaderné energetice, licencování a podpory provozu JE.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Zdeněk Bauer se stal jednatelem společnosti E.ON Česká republikaZdeněk Bauer se stal jednatelem společnosti E.ON Česká republika (61x)
Novým jednatelem společnosti E.ON Česká republika se v polovině července stal Zdeněk Bauer. Posílí tak dosavadní vedení ...
První blok VVER-1200 se připravuje na regulovaný provozPrvní blok VVER-1200 se připravuje na regulovaný provoz (58x)
V 1. bloku jaderné elektrárny Novovoroněžská II s reaktorem VVER-1200 spouští ruská korporace pro atomovou energii Rosat...
Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (56x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...