Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Zajímavosti    Konkurence Tesly z Česka má ambice pomáhat k energetické soběstačnosti domácnostem i firmám

Konkurence Tesly z Česka má ambice pomáhat k energetické soběstačnosti domácnostem i firmám

Publikováno: 5.11.2018
Rubrika: Zajímavosti

Ještě před třemi roky bylo zřízení, byť třeba jen malé elektrárny, pro osobní účely v domku či na chatě a její následné napojení do sítě doprovázeno složitým byrokratickým procesem, určitou finanční zátěží a v neposlední řadě i nutností technické způsobilosti. Ve stále nasycenějším prostředí rozsáhlejších solárních elektráren navíc bylo získání připojení poměrně obtížné. Rok 2016 však přinesl zásadní legislativní změnu a pro ty, kteří ve svých plánech na rozběhnutí vlastní elektrárny do 10 kilowatt výkonu vytrvali, celý složitý proces konečně odpadl.

Cesta se tak otevřela i pro plný rozvoj a zvýšení povědomí o společnosti FitCraft Energy a jejím portfoliu jednotek SAVEBOX, jež plně respektují trendy a požadavky současných domácností, ale i nároky průmyslových odvětví. „Fakt, že tak rozšířené fotovoltaické elektrárny nedokáží získanou energii uschovat pro další využití, byl jeden z klíčových faktorů našeho rozhodnutí se do tohoto segmentu naplno pustit,“ komentuje první kroky ve vývoji Martin Dorazil, spolumajitel a jednatel firmy FitCraft Energy.

Nabíjet lze ze sluneční, vodní či větrné energie, ale i hybridně

Moravská firma se sídlem ve Valašském Meziříčí své řešení staví na vlastním know how, vývoji bateriových modulů s integrovaným balancováním, které je možné de facto zdarma nabíjet ze slunce, vody, větru, nebo i hybridně – tedy agregáty, nebo přímo ze sítě. Oproti populárnější „Powerwall“ americké Tesly navíc obsahuje potřebné měniče a nabíječe, čímž se – na rozdíl od modulu z dílny Elona Muska – stává elegantním all-in-one řešením.

Ačkoliv může celý koncept působit na první pohled technicky složitě, SAVEBOX Home, určený pro domácnosti a jejich každodenní provoz, dokáže i laikovi pravý opak. Jde o vysoce kompaktní, a přitom designově vytříbené zařízení, které energii nashromážděnou např. ze solární elektrárny na střeše domu hromadí a pak přesně dle přání majitele distribuuje dále do domácnosti.

Jednotku SAVEBOX Home je možné částečně financovat z dotačních programů

Kromě designu a maximální funkčnosti však vývojáři mysleli i na bezpečnost či finance s pořízením zařízení spojené. V prvním případě je proti veškerým poruchám jednotka SAVEBOX vybavena jištěním a v případě překročení povolených tolerancí parametrů elektrické sítě dojde k automatickému odpojení, následnému monitorování a opětovnému připojení, jakmile je vše opět v pořádku. Na jednotku SAVEBOX Home je možné získat dotaci z programu Nová zelená úsporám. Svou konstrukcí je jednotka pro tento titul plně optimalizována.

V případě využitelnosti nezaostává SAVEBOX Home ani na chatě či chalupě. V rámci tzv. „ostrovního systému“ dokáže plně nabité zařízení pokryt až několik desítek hodin provozu domácích spotřebičů či elektroniky a osvětlení.

Produkt budí zájem i daleko za hranicemi

Domácí použití hraje pro FitCraft Energy prim především v tuzemsku. Nejen plány a vize, ale i již realizované projekty však sahají mnohdy i daleko za české hranice. Společnost totiž ve svém portfoliu nabízí i větší, mobilní akumulátorové zdroje energie. Jednotky SAVEBOX Industry nachází své uplatnění především ve stavebnictví a průmyslu – nejčastěji jako optimalizace provozu dieselových agregátů. Ty díky nim nemusí běžet nekonečné hodiny a znečišťovat tak nemalou měrou ovzduší a životní prostředí. 

Mezi svými zákazníky má firma z Valašska především slovenské a britské klienty, své uplatnění a notnou pozornost získala už ale i v jihoamerickém Peru, kde po zaslouženém obdivu tamního britského ambasadora vycestovala až do 3500 metrů vysoko položené horské vesničky. „Právě vzdálené trhy jsou těmi, které se pro naše výrobky hodí nejvíce, i když hledání prostoru v zapadlých končinách světa není jednoduché,“ komentuje situaci Dorazil z FitCraft Energy. 

I proto FitCraft Energy spoléhá na dobré vztahy s britskými partnery, díky nimž již získala celou řadu významných kontaktů a možností prezentace i uplatnění. Důležitost těchto spojení s Britskými ostrovy nyní roste i s nejistou dobou odchodu Spojeného království z Evropské unie, a tedy i potenciálním ztížením pobytu evropských firem na tamějším trhu.

   
Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


Fotogalerie
SaveBOX-HOME (Zdroj: https://fitcraftenergy.cz/)Příprava SaveBOX-HOME k testu (Zdroj https://fitcraftenergy.cz/)SaveBOX-L, řada Industry (Zdroj: https://fitcraftenergy.cz/)Akumulátorové moduly LA3016 ve výrobě

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Ochranný nátěr pro extrémní podmínkyOchranný nátěr pro extrémní podmínky (351x)
Ochrana životního prostředí již dlouho není tématem pouze ekologických sdružení a občanských spolků, ale stala se celosp...
Rekonstrukce v Dlouhých stráních míří do fináleRekonstrukce v Dlouhých stráních míří do finále (49x)
Přečerpávací elektrárna Dlouhé stráně v Jeseníkách, známá mnohými rekordy, se brzy bude moci pochlubit další technickou ...
Význam metod verifikace a validace výsledků z CFD analýz při výpočtech vibrací vyvolaných prouděním pro návrh zařízení na výměnu tepla (43x)
Vibrace vyvolané prouděním (flow-induced vibration) mohou způsobovat velké problémy u zařízení na výměnu tepla, jakými j...