Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Lidé-Věci-Události    Konference Zvyšování životnosti komponent energetických zařízení v elektrárnách

Konference Zvyšování životnosti komponent energetických zařízení v elektrárnách

Publikováno: 31.10.2011, Aktualizováno: 20.11.2011 14:51
Rubrika: Lidé-Věci-Události

V říjnu tohoto roku se opět uskutečnil již šestý ročník konference s názvem „Zvyšování životnosti komponent energetických zařízení v elektrárnách“, která se konala v šumavské obci Srní. Hlavním pořadatelem byl Výzkumný a zkušební ústav Plzeň s.r.o. spolupořadateli jsou ČEZ, a. s., Centrální inženýring, Fakulta strojní ČVUT Praha, Fakulta strojní ZČU Plzeň, Ústav jaderného výzkumu Řež a.s., Inženýrská akademie České republiky a ČSNMT.

Historie této konference spadá do roku 2006 a první konference byla pojata spíše jako mapování zájmu odborníků o problematiku zvyšování životnosti energetických zařízení v České republice. Do této chvíle žádná podobná akce se v republice nekonala a my jsme chtěli poznat a dát dohromady výrobce energetických zařízení, provozovatele, akademickou sféru a diagnostická pracoviště. Již tehdy byl ustaven programový výbor, který byl složen z následujících společností a pracovišť - FS ČVUT v Praze, Ústav termomechaniky AV ČR Plzeň, ŠKODA VÝZKUM s.r.o., ČEZ, a. s., FS ZČU v Plzni, ÚJV Řež a.s.. Také byli požádáni dva experti, aby se ujali funkce odborných garantů, a to prof. Ing. Petr Zuna, CSc. D. Eng.h.c. a prof. Ing. Miroslav Balda, DrSc.. Prvního ročníku se zúčastnilo necelých 100 odborníků, ale ještě chyběli zástupci univerzit.


Za dobu šesti let se pořadatelé, garanti konference a místo konání nemění. Mění se partneři konference, množství účastníků a hlavně o konferenci projevili zájem mladí doktorandi z univerzit, management výrobců a provozovatelů a také zaměstnanci ministerstva. To vše svědčí o neustálém růstu zájmu. V letošním roce se zaregistrovalo přes 170 účastníků. Byli zde zástupci všech výše uváděných skupin. Velmi zajímavé příspěvky v sekci managementu měli zástupci ČEZ, a. s. Ing. Aleš John a Mgr. Aleš Laciok, MBA. Ve vystoupeních poukázali na závažnost situace v energetice po havarii atomové elektrárny ve Fukušimě, poukázali na možné dopady této havárie na vývoj energetice a to nejen v České republice. Důraz byl kladena na potřebu znalosti technického stavu jednotlivých zařízení, na potřebu dokladování jeho bezpečnosti a na očekávanou potřebu prodlužování životnosti provozovaných elektráren. Jako nutnost byla uváděna potřeba zapojení a rozvíjení nových metod, uplatňování výsledků vědy a výzkumu do provozní praxe. Ředitel TIČR Ing. Oldřich Küchler vysvětlil roli Státního dozoru při zavádění nových metod do praxe a popsal formu spolupráce Státního dozoru s Inspekčními orgány provozovatelů při provázaností na dokladování technické bezpečnosti technických zařízení.

Mimo tyto vystupující byli na konferenci přítomni i další manažeři, např., Ing. Miroslav Horák, MBA z ÚJV Řež a.s., Ing. Petr Jeník a Ing. Petr Mareš z United Energy, a.s. Komořany a Ing. Vladimír Kosmák z IC Energo, Ing. Jiří Synek z ORGREZ a.s. Taktéž z univerzit se účastnilo několik významných osobností, jako např. prof. Ing. František Hrdlička, CSc., děkan FS ČVUT v Praze a doc. Ing. Jiří Staněk, CSc., děkan FS ZČU v Plzni.

Letošní konference se odlišovala od předešlých ročníků. Množství přihlášených příspěvků značně převyšovalo časový prostor vlastní konference a Programový výbor měl nelehkou práci vybrat to nejzajímavější. Vybrány byly ty příspěvky, které prezentovaly posun v dané oblasti a ty, jejichž uplatněním vzniká velká přidaná hodnota. Program konference byl rozdělen do šesti sekci. K tradičně zaměřením sekcím na životnost a bezpečnost energetických zařízení, materiálový výzkum přibyly i témata zaměřená na legislativu, optimalizaci a významné projekty.

V sekci Životnost a bezpečnost zaujaly především přednášky:
• Provoz zařízení za projektovanou životnost
• Úloha NDT při zvyšování životnosti zařízení
• Posouzení životnosti skříní a kolen turbín o výkonu 50 MW
• Vznik a detekce kontaktu rotor-stator v parních turbínách
• Hodnocení pevnosti a životnosti tlakových zařízení JE ve VÚZ Plzeň

V sekci materiálový výzkum:
• Vliv tváření na creepové vlastnosti oceli P91
• Vznik trhlin na výkovcích turbínových lopatek
• Význam a přínos lomové mechaniky při řešení problematiky zvyšování životnosti a spolehlivosti konstrukčních částí v energetice
• Žárové stříkané povlaky pro aplikaci do vysokých teplot

V sekci Projekty, legislativa a optimalizace
• Celostní přístup k hodnocení diagnostice a optimalizaci provozu energetické výrobny
• Optimalizace programu provozních kontrol JE typu VVER
• Zvyšování životnosti parních turbín pro jadernou elektrárnu BILIBINO
• LTOs – SW podpora řízení životnosti elektráren ČEZ, a, s.
• RATING technického stavu technických zařízení
• Aplikace Bayesovských sítí pro analýzu rizik chladících věží
• Projekt Parovody
• Projekt Lopatky

Zástupci Inženýringu ČEZ, a. s. prezentovali současný stav zavádění řízení životnosti, popsali situaci s nasazením nové SW aplikace vytvořené pro podporu řízení životnosti s názvem LTOs, dále naznačili očekávaný vývoj v oblasti způsobu vyhodnocování technického stavu technických zařízení. Všechny presentace jsou dostupné na internetových stránkách Výzkumného ústavu Plzeň s.r.o. – www.vzuplzen@cz. Program konference byl doplněn i o odpolední výlet na hrad Kašperk a dnes již i tradičním bowlingovým turnajem. Dá se říci, že záměr organizátorů konference se podařil. O tom svědčí nejen množství účastníků ale fakt, že i poslední přednáška konference byla sledována zaplněným sálem. Také vyplněné „dotazníky spokojenosti“ se hemží samými jedničkami. V průběhu konference organizátoři zaznamenali jeden důležitý požadavek – příští konferenci ještě více zaměřit na skutečné potřeby provozovatelů, na řešení jejich problémů – tam jsou ukryty skutečné finanční přínosy. Již při prvním hodnocení 6. ročníku byl diskutován způsob jak oslovit provozovatele a program následující konference ještě více zaměřit na řešení této potřeby.

Sedmý ročník konference bude a to od 23. do 25. října 2012. Dovolte, abychom touto cestou poděkoval všem, kteří se na přípravě a zajištění této akce podíleli.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


Fotogalerie
Konference Srní 2011Konference Srní 2011Konference Srní 2011Konference Srní 2011

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Zdeněk Bauer se stal jednatelem společnosti E.ON Česká republikaZdeněk Bauer se stal jednatelem společnosti E.ON Česká republika (65x)
Novým jednatelem společnosti E.ON Česká republika se v polovině července stal Zdeněk Bauer. Posílí tak dosavadní vedení ...
Skupina ČEZ mění organizační strukturu divize Výroba (57x)
Změny v divizi Výroba společnosti ČEZ reagují na vyčlenění divize Investice z divize Výroba a na realizaci strategie v o...
Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (55x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...