Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Lidé-Věci-Události    Konference All for Power se věnovala i možnostem exportu

Konference All for Power se věnovala i možnostem exportu

Více než 300 účastníků z několika států světa se ve dnech 26. a 27. listopadu 2015 sešlo v Kongresovém centru hotelu Clarion v Praze na Vysočanech v rámci 10. ročníku konference All for Power 2015. Mezi zahraničními hosty nechyběli zástupci čínské jaderné společnosti nebo specialista energetického sektoru Íránu. Akci uspořádala společnost AF POWER agency. Mediálním partnerem byl časopis All for Power.

První den konference se nesl především ve znamení jaderné energetiky. Ještě před zahájením příspěvků na toto téma vystoupil Petr Závodský, který prezentoval cíle nově vzniklé Aliance české energetiky. „Chceme zachovat kompetence českého strojírenství v oblasti jaderné energetiky. Hodláme být aktivní na českém trhu a být silným partnerem pro zahraniční investory na zahraničních trzích," uvedl Závodský. Na jeho vystoupení navázal Rostislav Žoudlík, prezident SDIC - Sdružení dodavatelů investičních celků. Oba přednášející se shodli na tom, že pro naplnění cílů obou sdružení by bylo přínosné, kdyby vznikla dohoda o vzájemné spolupráci.

ŠANCE PRO ČESKÉ FIRMY NA ZAHRANIČNÍCH PROJEKTECH
Účastníci získali informace o stavu dostavby jaderných elektráren Temelín a Dukovany, další příspěvky byly zaměřeny na výstavbu jaderných elektráren Akkuyu v Turecku nebo maďarské Pakši a na možnou účast českých firem v rámci těchto projektů. „Maďarské strojírenství není samozřejmě na takové úrovni jako v Česku. Pro možnou spolupráci na tomto projektu je potřeba vytvoření maďarsko-české společnosti," uvedl Laszlo Romhanyi ředitel MAGEOSZ, asociace sdružující maďarské firmy z oboru strojírenství. Zajímavá byla i informace o průběhu výstavby jaderné elektrárny ve Finsku (Hanhikivi, Pyhäjoki). Zhang Wenquan, zástupce čínské společnosti CGN - China General Nuclear Power Corporation pohovořil o výstavbě jaderných elektráren v Číně a představil i ryze čínský projekt jaderné elektrárny.
Na téma možného zapojení českých firem v rámci projektů korporace Rosatom hovořil Zdeněk Šíma, jednatel, Rosatom Central Europe. „Stavíme nejvíce jaderných elektráren na světě. Každý další náš projekt je rychlejší a levnější," uvedl Šíma. Poté vystoupili Alexander Ignatov, Deputy Diretor General, Gidropress a Sergey Solovyev, specialista - konzultant, TÜV NORD Czech. Oba se přitom zaměřili na stránku systému managementu, požadavků na kvalitu zařízení pro jadernou energetiku a na legislativu. Peter Andraško, ředitel pro spouštění a dozor nad jadernou bezpečností v jaderné elektrárně Mochovce uvedl, že blok č. 3 je hotový z 90 %. Snad velkou příležitostí i pro české firmy by mohl program – který souvisí s odstavováním jaderných elektráren v Německu. Na téma „Decommissioning of Nuclear Power Plants in Germany" hovořil Nicolas Wendler z DAtF (German Atomic Forum). „Zatím všechny kroky vlády a indicie vedou k tomu, že po roce 2022 nebude v Německu v provozu jediná jaderná elektrárna. Na druhou stranu před námi stojí projekty na desítky a desítky let, které budou řešit provozování odstavených zařízení, demolice, uložení vyhořelého jaderného paliva a podobně," uvedl Wendler.

EXPORTNÍ PŘÍLEŽITOSTI
Velká část prvního dne konference byla zaměřena na export investičních celků a příležitosti především v Turecku, Černé Hoře, Africe a Íránu. „V Íránu se největší možnosti po pádu sankcí rýsují v oblasti ropného průmyslu a energetiky. Máme nač navázat, před uvalením sankcí jsme participovali na 111 projektech. V Turecku mohou české firmy participovat na projektech výstavby vodních a větrných elektráren. Jako perspektivní vidíme i země subsaharské Afriky, kde vznikne potřeba investic do energetiky 40 miliard dolarů ročně, což je pro představu 10 Temelínů," uvedla Hana Hikelová, zástupkyně EGAP. Bahram Oghbaei ze společnosti IMIDRO (Iranian Mines and Mining Industries Development and Renovation Organization). uvedl, že se připravují na miliardové investice v oblasti těžby, energetiky, zpracování neželezných kovů a podobně," uvedl Oghbaei. Izudin Gušmirovič – zástupce CzechTrade si posteskl, že české firmy, banky a pojišťovny podle něj nedostatečně sledují příležitosti na Balkáně. „V zemích nám teritoriálně blízkých jako je Černá Hora, Srbsko, Kosovo a Bosna existuje velký potenciál pro české firmy. Většina stávajících energetických zařízení totiž není v souladu s ekologickými standardy EU," uvedl Gušmirovič.

PODPIS MEMORANDA MEZI SÚRAO a POSIVA OY
Po skončení dopoledního bloku prvního dne konference podepsali Jiří Slovák, ředitel Správy úložišť radioaktivního odpadu, a Janne Mokka, generální ředitel Posiva Oy memorandum o spolupráci. Předmětem dohody je proces výběru lokality, naplnění legislativního a právního rámce, dále spolupráce v oblasti vlastního projektu, výstavby a provozování konečného úložiště pro vyhořelé jaderné palivo. Memorandum bylo podepsáno za účasti Heleny Tuuri - velvyslankyně Finské republiky v České republice. Společnost Posiva Oy získala před dvěma týdny povolení pro zahájení výstavby konečného úložiště. „Od prvních úvah k dnešnímu dni uběhlo celkem 40 let a nyní mohu s radostí oznámit, že jsme se vypořádali s vyhořelým jaderným palivem. Příští rok začneme stavět trvalé úložiště v souladu s povolením finské vlády. Díky tomuto projektu jsme získali obrovské zkušenosti, které bychom chtěli nabídnout i české straně, která stojí před stejným úkolem, před jakým jsme stáli my," uvedl po podpisu smlouvy Janne Mokka. Společnost Posiva Oy bude úložiště provozovat 100 let. Palivo bude do úložiště ukládáno bez předchozího přepracování.
První den konference byl zakončen společenským večerem s rautem a ochutnávkou vína. Druhý den konference (pátek 27. listopadu) se zaměřil na klasickou energetiku, teplárenství, nejmodernější technologie a na vývoj česko-slovenské energetiky v celosvětovém kontextu.
„Investice do modernizace tepláren budou v letech 2013 až 2016, činit 16 miliard korun, přičemž jen v roce 2015 to bylo 7 miliard korun. V letech 2017-2022 budou teplárny investovat 4 miliardy korun," uvedl Martin Hájek, výkonný ředitel Teplárenského sdružení ČR a dodal: „Do konverze a rozvodů bylo v roce 2014 modernizováno 18,5 km parních rozvodů a náklady činily 510 milionu korun. Letos to bude 20,5 km a náklady budou činit 560 milionů korun. Ondřej Povalač z ČEZ hovořil o systému údržby ve Skupině ČEZ. „Právě probíhají a příští rok budou probíhat výběrová řízení na údržbu logických celků," uvedl Povalač. O motivačních principech ze strany investora obnovy bloků B3 a B4 v Elektrárně Chvaletice hovořil Petr Přemyslovský ze Severní energetické. „Našim cílem je to, aby ekologizované zařízení bylo provozuschopné do roku 2030, a umožnilo reagovat na obchodní příležitosti na trhu s elektrickou energií, při dodržení požadavků legislativy. Dodavatele motivujeme finanční prémií k tomu, aby navrhli zařízení s co nejnižšími provozními náklady, aby docílil vysoce flexibilní energetický zdroj, nebo třeba i snížili vlastní spotřebu energetického zdroje," uvedl Přemyslovský.

Konference byla zakončena diskuzním blokem o budoucnosti česko-slovenské energetiky. Diskutéři se často zaměřovali na právě zahájený a probíhající celosvětový energetický kongres v Paříži COP 21. „Velice zásadní nejen pro českou jadernou energetiku bude například to, zda se na COP 21 podaří prosadit zařazení jaderné energetiky do mechanismů podpory bezemisních zdrojů stejné jako v případě OZE," poznamenal z pléna Miroslav Kawalec – viceprezident České nukleární společnosti.
Další ročník konference All for Power se bude konat 1. a 2. prosince 2016. Podrobně se k jednotlivým přednáškám všech přítomných a k diskuzím vrátíme v čísle 1/2016.

ROZHOVORY NA KONFERENCI:

S Petrem Závodským (ČEZ) o Alianci české energetiky

S Janem Mošou (MOSA Solution s.r.o.) hovoříme na konferenci All for Power 2015 o řešení problémů se sypkými hmotamit 

S Václavem Liškou (VZÚ Plzeň) o patentu českého odborníka, který je přínosem pro výrobce turbín

O nových regulačních armaturách společnosti POLNACORP

S Tadeášem Rusnokem o procesu odstavovování jaderných elektráren v Německu a šancích českých firem na byznys

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


Fotogalerie

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (68x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (59x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...
Eaton oslavil ve výrobním závodě 100 let existence a změnil logo na svých produktech Eaton oslavil ve výrobním závodě 100 let existence a změnil logo na svých produktech (53x)
Eaton Elektrotechnika s.r.o. (dceřiná společnost Eaton Corporation), významný výrobce a distributor elektrotechnického z...