Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Zajímavosti    Kompresorový agregát DELTA SCREW je mnohem účinnější

Kompresorový agregát DELTA SCREW je mnohem účinnější

Publikováno: 21.12.2015, Aktualizováno: 24.1.2018 13:10
Rubrika: Zajímavosti

Arzener Maschinenfabrik pracuje na dalším vývoji svých produktů se zaměřením na neustálé zlepšování energetické účinnosti. Poprvé společnost Arzener Maschinenfabrik představila propracovanou koncepci šroubových kompresorů Delta Screw E-design, s ještě větší mírou účinnosti, na výstavě POWTECH 2014. Nová série E-kompresorů se skládá celkem ze čtyř velikostí s výkonností od 800 m3/h až do 7 200 m3/h s pohonnými agregáty s výkonem od 55 kW až do 400 kW. Tyto jednostupňové bezolejové šroubové kompresory se nabízejí ve dvou provedeních s tlakovými rozsahy 2,0 bar a 3,5 bar.

Byla prokázána úspora energie až do výše 6 % v závislosti na tlakových poměrech nebo průtoku stlačeného vzduchu, což je vynikající hodnota v dané kategorii. Krok za krokem budou následovat i další modifikované velikosti kompresorů. Energetické zlepšení je výsledkem několika optimalizací konstrukce.

Místo nasávání a komprimace vzduchu z prostředí protihlukového krytu, je nyní nasáván chladnější venkovní vzduch pomocí sacího kanálu, který je veden přímo do sacího filtru. Tento způsob významně zlepšuje specifickou účinnost kompresoru. Dále byly optimalizovány vstupní kanály a také výtlačný tlumič s lepší dynamikou proudění stlačeného vzduchu, bez použití absorpčního materiálu, který pomáhá výrazně minimalizovat tlakové ztráty.

Kompresorový agregát DELTA SCREW

Jeho vertikální pětikomorové provedení je výsledkem několikaletého výzkumu pracovníků společnosti AERZEN (podání na patentovém úřadě). Výstup z tlumiče může dosahovat úroveň i nižší než 80 dB(A), a to v závislosti na způsobu provozu, na čemž má zásluhu optimalizovaný průřez a prodloužení komor tlumiče. Navíc, použitím dvou kompenzátorů je systém 100% odizolovaný od vnějších vibrací. V budoucnu bude tento tlumič hluku na výstupu z kompresoru splňovat i požadavky na pohlcování jisker ve smyslu směrnice ATEX 137 pro výbušné aplikace (EU Směrnice 1999/92/ES).

Doposud byl ventilátor pro chlazení v protihlukovém krytu umístěn na hřídeli kompresoru a poháněný hlavním motorem. Z tohoto důvodu byl dimenzován na jeho nejnižší otáčky. Nyní bude ventilátor vybaven samostatným elektromotorem. Proto může být tento ventilátor efektivněji umístěný, řízený v závislosti na teplotě, a pokud je to nutné, může být provozován i během fáze doběhu a celkově tak navržen pro větší úsporu energie. Chladicí vzduch pro mazací olej ložisek je nyní dopravován přímo z vnějšího prostředí pomocí sacího kanálu. Jde o detail, který také zlepšuje ekonomiku kompresoru stejně jako jakékoliv snížení teploty. Všechny agregáty AERZEN jsou nabízeny s energeticky úspornými motory třídy IE3.

Stupeň kompresoru

Flexibilní koncept produktové řady Delta Screw dodatečně umožňuje specifická řešení, jako například použití speciálního motoru, protihlukových krytů pro specifické okolní podmínky nebo speciální přístrojové vybavení. Tato série kompresorů je jednoduchá na údržbu a servis. Životnost mazacího oleje pro ložiska je až 16 000 provozních hodin, což koresponduje se servisním intervalem 16 000 provozních hodin, a to je další pozitivní přínos pro provoz tohoto kompresoru.

Stlačený vzduch, vyrobený kompresovým agregátem DELTA SCREW, má klasifikaci podle DIN ISO 8573-1 „Class 0“, tzn. jde o zcela bezmazný vzduch, nekontaminujíci dopravovaný produkt. Nejčastější uplatnění je v rámci pneumatické dopravy sypkých materiálů (popílek, cement, vápno, plastový granulát), při výrobě nízkotlakého procesního vzduchu, kde jsou kladeny velké nároky na spolehlivost a vysokou energetickou účinnost.

Compressor Unit Delta Screw is Much More Effective
Arzener Maschinenfabrik is working on the further development of its products with a focus on "continuous improvement in energy efficiency." For the first time, Arzener Maschinenfabrik unveiled a sophisticated concept of screw compressors, the Delta Screw E-design, with an even greater degree of efficiency, at the autumn exhibition POWTECH 2014. The new series of E-compressors consists of a total of four sizes, with a performance of 800 m3/h up to 7200 m3/h, driven by generator sets with an output from 55 kW to 400 kW. These one-stage oil-free screw compressors are available in two versions, with a pressure range of 2.0 bar and 3.5 bar.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Ochranný nátěr pro extrémní podmínkyOchranný nátěr pro extrémní podmínky (312x)
Ochrana životního prostředí již dlouho není tématem pouze ekologických sdružení a občanských spolků, ale stala se celosp...
Význam metod verifikace a validace výsledků z CFD analýz při výpočtech vibrací vyvolaných prouděním pro návrh zařízení na výměnu tepla (55x)
Vibrace vyvolané prouděním (flow-induced vibration) mohou způsobovat velké problémy u zařízení na výměnu tepla, jakými j...
Rekonstrukce v Dlouhých stráních míří do fináleRekonstrukce v Dlouhých stráních míří do finále (50x)
Přečerpávací elektrárna Dlouhé stráně v Jeseníkách, známá mnohými rekordy, se brzy bude moci pochlubit další technickou ...