Nacházíte se:  Úvod    Technologie, materiály    Kompozitní materiály v energetice

Kompozitní materiály v energetice

Publikováno: 19.1.2018
Rubrika: Technologie, materiály

Při realizacích stavebních objektů v energetickém průmyslu se stále častěji objevují materiály, které byly dříve spojovány spíše s vodohospodářstvím. Kompozitní stavební prvky ze sklolaminátu se uplatňují na stavbách nebo realizacích pro své specifické vlastnosti. Firma MEA Water Management (dříve známá jako RONN) má ve svém produktovém portfoliu kompozitní prvky pro stavební konstrukce, které lze ovšem uplatnit i jinde. Již přes 20 let se zabývá uplatňováním kompozitních roštů nebo profilů při stavbách žebříků, lávek, schodišť nebo celých konstrukcí ve vodohospodářském, chemickém nebo energetickém průmyslu.

V energetice se materiálové vlastnosti kompozitů využívají zvláště pro svou nevodivost, pevnost, chemickou odolnost a nízkou hmotnost. Nosné kompozitní profily jsou vyráběny v široké škále rozměrů, nosností a chemických vlastností. Všeobecně platí, že kompozitní materiál nekoroduje a ve vlhkém prostředí má mnohonásobně delší životnost než kov, nevyžaduje údržbu a nemusí se povrchově upravovat (obr. 1).

Nosná podélná skelná vlákna absorbují veškeré podélné síly a zátěže. Jejich struktura dokáže odolávat vysokému tlaku. Směs polyesterové pryskyřice a vláken poskytuje vysokou odolnost proti UV záření a povětrnostním vlivům. Takto vyrobené profily jsou také nevodivé a výrazně lehčí než srovnatelné ocelové.

VNITŘNÍ KONSTRUKCE CHLADICÍCH VĚŽÍ A MENŠÍCH JEDNOTEK

Právě pro svou odolnost ve vlhkém prostředí se kompozitní profily používají na vnitřní konstrukce chladicích věží nebo menších chladicích jednotek. Vnitřní konstrukce je vystavena neustálému vlhku a páře. Proto zde nachází uplatnění právě konstrukce montovaná z profilů vyrobených z isoftalické pryskyřice a skelných vláken.

Nejen pro svou odolnost, ale také pro snadnou manipulaci a opracovatelnost přímo na stavbě, se kompozitní profily uplatňují při stavbách nebo rekonstrukcích chladicích věží. Snižuje se významně doba odstávky a prodlužuje se životnost celé stavby. Při správné přípravě a organizaci montáže je vnitřní konstrukce realizována v řádu několika týdnů.

Kompozitní profily při výstavbě chladicích věží se používají po celém světě, naší republiku nevyjímaje. Záleží pouze na zkušenostech s prací s kompozitními materiály, aby návrh a výstavba byla provedena podle harmonogramu. Firma MEA (dříve RONN) ve spolupráci s renomovaným výrobcem Fibrolux GmbH má za sebou instalace stovek konstrukcí ve stavebním i energetickém průmyslu.

KOMPOZITNÍ OPLÁŠTĚNÍ

Kompozitní materiál se používá také na opláštění. Jako jeden z příkladů můžeme uvést realizaci chladicí jednotky v Gdaňsku (obr. 2), kde byly použity plné panely na střešní a obvodový plášť. Plné panely se ale na střešní zákryt používají běžně. Odolávají chladu i vlhku a vrchní vrstva je navíc opatřena protiskluzovou úpravou, která zároveň slouží jako ochrana proti UV záření.

NEVODIVÉ OPLOCENÍ, LÁVKY A OCHRANA SLOUPŮ

Dalším typickým příkladem použití kompozitních materiálů jsou transformátorny, měnírny vysokého napětí nebo nevodivé ochrany sloupů. Oplocení je tvořeno z kompozitních sloupků s typově upravenými svisle uloženými roštovými panely. Pevná a lehká nevodivá konstrukce a vysoká životnost zajišťuje vysokou míru bezpečnosti (obr. 3 - na následující stránce).

Při realizaci transformátorny v Doubravě byla navržena nízká lávka nad kabelovým vedením z litých kompozitních roštů s protiskluzovou úpravou. Vysoká pochůzná bezpečnost i za vlhka společně s nevodivým materiálem vytváří spolehlivou konstrukci bez nutnosti údržby. Pro podporu roštů byly použity pevné kompozitní profily ve tvaru U nebo I (obr. 4 a 5 - na následující stránce).

KOMPOZITY V KOLEKTORECH

V podzemních sítích se dostávají kompozitní profily, rošty a konstrukce hlavně v kolektorech. Odolnost proti vodě upřednostňuje kompozity při použití ve vlhkém prostředí před jinými materiály. Snadná manipulace díky nízké hmotnosti urychluje montáž a celou realizaci. Také použití kompozitních litých roštů pro zakrytí kanálků v podlaze umožňuje upravit rozměry přesně podle otvoru přímo na stavbě. Kolektory v Brně nebo v Praze vybavila firma MEA také díky svému projekčnímu oddělení, které rychle během montáže upravovalo výrobní dokumentaci podle měnícího se profilu kolektoru (obr. 6). V energetice firma MEA nedodává pouze stavební konstrukce a prvky, ale také výrobky pro běžnou údržbu, jako jsou nevodivé kompozitní žebříky s bezpečně profilovanými příčlemi, nebo nevodivé bezpečnostní odpojovací tyče používané v rozvodnách, případně speciální profily do energetických zařízení oddělující nevodivě svazky kabelů.

MEA - významný výrobce SMC

Firma MEA se nezabývá pouze konstrukčními kompozitními profily a výstavbou stavebních celků, ale také výrobou kompozitních materiálů SMC, ze kterých se za tepla pod tlakem vyrábí prvky pro energetický, stavební a auto průmysl. Je významným evropským výrobcem SMC polotovarů a zásobuje jimi nejen svoji vlastní výrobu stavebních dílů, ale dodává tento materiál i výrobcům automobilových součástí nebo energetických prvků.

ZÁVĚR

Možnosti pro využití kompozitních profilů, roštů a dalších prvků, které dodává firma MEA (dříve RONN), jsou široké. Zkušenosti, které během více než 20 let získala, zaručují spolehlivost, kvalitu a bezpečnost a díky projekčnímu a realizačnímu oddělení může poskytnout i dlouholeté záruky na provedené realizace.

Composite materials in power generation industry
More and more frequently materials are appearing during the construction of energy industry buildings that were previously more often associated with water management. Composite fibreglass construction elements are used in buildings or implementations due to their specific properties. The firm MEA Water Management (formerly known as RONN) has a product portfolio including composite elements for building constructions that can naturally also be used elsewhere. For more than 20 years it has been involved in the utilisation of composite grids or profiles during the construction of ladders, gangways, staircases or entire constructions in the water management, chemical or energy industry.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Fotogalerie
Obr. 1 – MEA nosný kompozitní profilObr. 2 - MEA kompozitní opláštění chladicí jednotky v GdaňskuObr. 3 - Ukázka oplocení z kompozitního materiálu MEAObr. 4 - MEA kompozitní lávka DoubravaObr. 5 - MEA kompozitní lávka DoubravaObr. 6 – příklad aplikace MEA kompozitů pro chladicí konstrukce

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Svařování komponent jaderných elektráren (48x)
Jaderná energetika zastupuje významné místo ve výrobě a distribuci elektrické energie v České republice. Technologické s...
ArcelorMittal Ostrava investovala 200 milionů do modernizace středojemné válcovny. Jako jediná v ČR bude vyrábět speciální závitové tyče pro stavební sektorArcelorMittal Ostrava investovala 200 milionů do modernizace středojemné válcovny. Jako jediná v ČR bude vyrábět speciální závitové tyče pro stavební sektor (46x)
ArcelorMittal Ostrava investovala 200 milionů korun do modernizace své středojemné válcovny a zahajuje výrobu unikátního...
Systém pro omezení klenbování štěpky v zásobníku uhlí v Elektrárně HodonínSystém pro omezení klenbování štěpky v zásobníku uhlí v Elektrárně Hodonín (44x)
V roce 1997 byla v Elektrárně Hodonín dokončena výstavba dvou fluidních kotlů (každý o výkonu 170 t/h páry). Vzhledem ke...