Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Tiskové zprávy    Koalice chce rozhodnout o těžebních limitech a zvážit Temelín

Koalice chce rozhodnout o těžebních limitech a zvážit Temelín

Publikováno: 13.12.2013
Rubrika: Tiskové zprávy

Praha 13. prosince (ČTK) - Rodící se vládní koalice ČSSD, ANO 2011 a KDU-ČSL chce do dvou let definitivně vyřešit otázku těžebních limitů. Zvážit chce i dostavbu Temelína. Podle finální verze koaliční dohody, kterou má ČTK k dispozici, bude budoucí vláda dostavbu jaderné elektrárny podporovat pouze v případě, že to bude pro ČR hospodářsky výhodné. Prošetřit chce také vyplácení podpor fotovoltaickým elektrárnám a revidovat systém podpory obnovitelných zdrojů. 

Na postoji k diskutovanému prolomení těžebních limitů se tři strany jednající o budoucí vládě zatím neshodly. "Co se týká prolomení těžebních limitů v severních Čechách, je třeba vést další diskusi, a to jako součást definování naší energetické a surovinové politiky s definitivním řešením v horizontu příštích dvou let," řeší tuto otázku finální verze koaliční smlouvy. Území poškozené těžbou slibuje dokument revitalizovat a přeměnit na plnohodnotnou krajinu. 
Zatímco postoj k Temelínu není v koaliční dohodě jednoznačný, jiné to je u druhé jaderné elektrárny Dukovany. "Za důležité rovněž považujeme zajištění provozu JE Dukovany i po roce 2025," stojí v koaliční smlouvě, která připouští i eventuální dostavbu nového bloku. 
Rok 2025 přitom bude pro dukovanskou elektrárnu kritický. Základní třicetiletá životnost sice stávajícím jaderným reaktorům vyprší už v letech 2015 až 2017, o prodloužení životnosti o deset let však pochybuje jen málokdo. S prodloužením životnosti o 20 let by však Evropská komise mohla mít problém. 
Hlavním bodem energetické části koaliční smlouvy je modernizace českého průmyslu, která má snížit jeho energetickou náročnost. Ta by se měla snižovat také u veřejných a soukromých budov. "Podpoříme proto jejich masivní zateplování. Použijeme přitom prostředky získané obchodem s emisemi, prostředky Evropské unie i prostředky národní," píší strany v koaliční smlouvě. Ekologizace by se měla dotknout také teplárenství a kombinované výroby tepla a elektřiny. 
Tři koaliční strany kromě toho chtějí zvýšit bezpečnost dodávek energií a diverzifikovat zdroje energetických surovin, hlavně ropy a zemního plynu. V základním vládním dokumentu pak slibují i podporu rozvoje inteligentních rozvodných sítí, modernizaci elektrorozvodné sítě a snížení ztrát v sítích dálkového vytápění.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl (69x)
ArcelorMittal Ostrava vyvinula a jako jediná v evropské části skupiny ArcelorMittal vyrábí ocel, která najde uplatnění p...
Padlo konečné investiční rozhodnutí o mořské části plynovodu South Stream (45x)
Na včerejší schůzce v italském Milanu projednalo představenstvo společnosti South Stream Transport klíčové záležitosti t...
Finská energetická společnost Fennovoima přizvala Rosatom k přímým jednáním o dodávce reaktoru AES-2006 (40x)
Vedení finské společnosti Fennovoima se rozhodlo přizvat ruskou státní korporaci Rosatom k přímým jednáním o dodávce rea...