Nacházíte se:  Úvod    Technologie, materiály    CO2    Názory, komentáře    Klaus stvrdil dar pro elektrárenské firmy

Klaus stvrdil dar pro elektrárenské firmy

Publikováno: 11.8.2009
Rubrika: Názory, komentáře, CO2

Elektrárenské firmy včetně státem ovládané skupiny ČEZ budou moci v budoucnu dostávat část emisních povolenek zdarma. Výměnou za to budou muset investovat část peněz do modernizace výroby elektřiny. Počítá s tím novela zákona o spotřebních daních, kterou v úterý podepsal prezident Václav Klaus. Ten podepsal celkem 12 zákonů, mezi nimi také zákon rušící knihu jízd, protikuřácký zákon nebo zákon o sčítání lidu.

O podpisu informoval ředitel tiskového odboru prezidentské kanceláře Radim Ochvat. Odpůrci tohoto návrhu argumentují tím, že stát přijde o asi 68 miliard korun, které by jinak prodejem povolenek získal.

Zákon o spotřební dani s přílepkem, který pochází z pera obou exministrů průmyslu a obchodu Milana Urbana (ČSSD) a Martina Římana (ODS), vzbudil nelibost u středových stran. Odpůrci tohoto návrhu argumentují tím, že stát přijde asi o 68 miliard korun, které by jinak prodejem povolenek získal. Vedle toho kritikové upozorňují, že lhůty, během nichž mají podniky investovat do modernizace zařízení, jsou diskriminační a podmínky může splnit pouze ČEZ. To by nakonec mohlo vést Evropskou komisi k tomu, že povolenky zdarma do Česka stáhne.

Návrh narazil na odpor středových stran. Ve Sněmovně ho kritizoval exministra životního prostředí Martin Bursík (SZ), v Senátu se proti němu postavil bývalý šéf KDU-ČSL Jiří Čunek. Ten je přesvědčen, že návrh překračuje hranice zákona ochraňujícího hospodářskou soutěž.

 

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Kontakt pro zájemce o zaměstnání v oboru energetiky (25x)
 Norbert Tuša +420 775 337 900 norbert.tusa@afpower.cz...
Budoucnost biopaliv může být v řasáchBudoucnost biopaliv může být v řasách (23x)
Vědci ze společností Synthetic Genomics Inc. a ExxonMobil vyvinuli kmen řas schopný přeměnit uhlík na rekordní množství ...
Klaus odmítl novelu, která počítá s emisními povolenkami pro aerolinky (22x)
(Zdroj: www.idnes.cz) Prezident Václav Klaus vetoval novelu zákona, podle níž by letecké společnosti od roku 2012 musely...