Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Lidé-Věci-Události    Kirill Komarov: Ve světě je běžné, že se na financování výstavby jaderných elektráren podílí více subjektů

Kirill Komarov: Ve světě je běžné, že se na financování výstavby jaderných elektráren podílí více subjektů

Publikováno: 8.6.2012
Rubrika: Lidé-Věci-Události, Jaderné

U příležitosti konání IV. Mezinárodního fóra Atomexpo 2012 v Moskvě uspořádal Kirill Komarov, náměstek generálního ředitele ruské státní korporace Rosatom, pro skupinu českých novinářů na krátkou tiskovou konferenci. Některé z otázek a odpovědí přinášíme dále v tomto příspěvku.

Co říkáte na to, že ČEZ zvažuje přizvat k dostavbě jaderné elektrárny Temelín dalšího investora?
Myslím si, že to není nic překvapujícího ani neobvyklého. Ve světě je zcela běžné, že se na financování výstavby jaderných elektráren podílí více subjektů. Je to pro nás zatím neoficiální informace, ale pokud budeme oficiálně vyzváni ke konzultacím, určitě bychom o předložení nabídky na spolufinancování uvažovali. Tuto naši případnou aktivitu bychom chápali jako dobrý projekt se solidní dobou ekonomické návratnosti.

V rámci výstavby dvou bloků Novovoroněžské II spolupracujete v oblasti bezpečnostních a kontrolních systémů s Arevou. Spolupracovali byste s touto firmou i v případě vašeho vítězství v tendru na Temelín?
V souladu s podmínkami tendru na dostavbu dvou bloků elektrárny v Temelíně nemohou soupeři po rozhodnutí o vítězi vzájemně spolupracovat na tomto konkrétním projektu a my toto rozhodnutí investora plně akceptujeme. Rusko disponuje z dominantní části vlastními technologiemi pro jadernou energetiku, případně spolupracujeme s jinými partnery ve světě, kteří jsou schopni v jakékoliv oblasti plnit nejpřísnější požadavky. V oblasti bezpečnostních a kontrolních systémů to je, mimo Arevu, například Rolls Royce.

Rusko je stále v části české veřejnosti chápáno z politického hlediska jako bezpečnostní riziko. Může toto vnímání poškodit ruskou stranu v rámci tendru?
Nevnímám jakoukoliv zaujatost v tomto směru z české strany. ČEZ myslím přistupuje ke všem zájemcům o dostavbu maximálně korektně. Mnohokrát jsem taktéž hovořil na toto téma s čelnými představiteli Česka a cítím, že vedení vašeho státu v čele s premiérem Nečasem stále trvá na tom, že rozhodnutí o vítězi budou položena čistě na ekonomickém základě. Jsem si jistý, že tendr bude probíhat tímto směrem.

Jaké jsou průměrné náklady na jeden váš blok?
Každý projekt jaderné elektrárny ve světě je unikátní. Záleží od místa, kde se má elektrárna nacházet, od úrovně seizmicity, od teploty vody v místě lokalizace, teploty vzduchu… Velké rozdíly existují, když se staví na zelené louce nebo se nové bloky mají postavit ke stávajícím, protože v místě již existuje určitá úroveň infrastruktury, obslužné budovy a podobně. Taktéž je rozdíl, když se staví jeden blok nebo dva. Každý investor má taktéž jiné požadavky na bezpečnost provozu a trendem je to, že po událostech ve Fukušimě tato část položky nezanedbatelně roste.
Nejsem schopen přesně říci, kolik v průměru stojí jeden blok ruského typu. Navíc, konkrétně v rámci jaderné elektrárny Temelín může s cenou zahýbat i ten fakt, že minimálně 70 % dodávek zajistí vaše firmy. V určitém směru budou dodávky dražší, ale jinde zase vyjde volba na české firmy levněji, než kdybychom využili jiné naše dodavatele. Konečnou cenu sdělíme investorovi v rámci oficiální žádosti o účast v tendru.

Víte něco o posunutí termínu výběru vítězného dodavatele?
Nemám žádné informace v tomto směru a připravujeme se na 2. červenec 2012, kdy předložíme nabídku.

Jaké jsou finanční náklady přípravy na účast v tendru a na samotný tendr?
To je složitá otázka. Zatím není nic moc vidět, ale již nyní jsme udělali mnoho práce, a to samozřejmě něco stojí. Pracují pro nás v mnohých směrech obsáhlé týmy lidí, ale náklady bych nechtěl blíže specifikovat. Například v rámci přípravy na tendr jsme museli objednateli odpovědět na zhruba 11 tisíc otázek. Ale oceňuji přístup investora, který se k dostavbě své jaderné elektrárny staví zodpovědně a chce mít vše jasně vyřešeno.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (60x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
CO VŠE JSME ODVYSÍLALI ŽIVĚ Z MSV V BRNĚ! (59x)
Počátkem října 2017 se konal 59. ročník MSV v Brně. V rámci společného projektu Veletrhy Brno a portálů www.elektrika.tv...
René Mrajca z Elpro-Energo: Staré transformátory zdražují elektřinu (57x)
V rámci veletrhu Ampér 2012 jsme si pozvali do studia i René Mrajcu ze společnosti Elpro-Energo, s. r. o.Ten mimo jiné p...