Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Lidé-Věci-Události    Jukka Laaksonen přichází do společnosti Rusatom Overseas

Jukka Laaksonen přichází do společnosti Rusatom Overseas

Publikováno: 4.2.2012
Rubrika: Lidé-Věci-Události, Firemní zpravodajství, Jaderné

Jukka Laaksonen, bývalý generální ředitel finského Centra pro radiační a jadernou bezpečnost (STUK, finský národní regulátor v oblasti jaderné energetiky) bude jmenován viceprezidentem společnosti Rusatom Overseas. Rusatom Overseas je dceřinou společností státní korporace Rosatom, založenou za účelem rozvíjení obchodních příležitostí pro jadernou technologii VVER na globálním trhu. Společnost podepsala v říjnu 2011 memoranda o spolupráci s patnácti českými podniky a dodavateli servisních služeb v oblasti jaderné energetiky.

Jukka Laaksonen bude mít ve své pozici na starosti technické aspekty projektů a jejich soulad s mezinárodními a národními bezpečnostními požadavky. „Očekávám, že má nová funkce mi poskytne skvělou možnost využít mých dosavadních zkušeností a že to bude přínosem pro náš společný úkol. Tím je zajištění bezpečného využívání jaderné energie po celém světě,“ řekl J. Laaksonen. „Jsem velice rád, že tento vysoce profesionální, renomovaný a po celém světě uznávaný odborník v oblasti bezpečnosti jaderné energetiky bude pracovat v ruském jaderném odvětví. To svědčí o tom, jak velký význam přikládáme efektivitě a bezpečnosti našich projektů,“ řekl náměstek generálního ředitele Státní korporace Rosatom pro rozvoj a mezinárodní obchod Kirill Komarov.

Jukka Laaksonen: Jukka Laaksonen zastával od roku 1997 funkci generálního ředitele finského Centra pro radiační a jadernou bezpečnost (STUK). V roce 1972 získal titul magistra technických věd Technologické university Helsinky. V roce 1974, po dvou letech v Centru technologických studií Finska, začal pracovat v STUK. V letech 1981-82 byl přizvaným expertem Komise pro jadernou regulaci USA (NRC) a v letech 1987-89 hlavním expertem Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE). Pan Laaksonen se od 70. let minulého století aktivně účastnil řady mezinárodních aktivit při zajišťování jaderné bezpečnosti a byl předsedou několika mezinárodních organizací, včetně Výboru pro řídicí činnost v jaderné oblasti Agentury pro jadernou energii při OECD (1998—2007), či skupiny Evropské komise pro koordinaci programu podpory EU zemí východní Evropy při vypracování legislativy pro regulaci jaderné energetiky (2001—2003). Rovněž vedl řadu misí MAAE pro zajištění jaderné bezpečnosti. V současné době zastává na žádost generálního ředitele MAAE funkci předsedy Mezinárodní konzultační skupiny pro jadernou bezpečnost.

Rusatom Overseas: Rusatom Overseas je dceřinou společností státní korporace Rosatom, založenou za účelem rozvíjení obchodních příležitostí pro jadernou technologii VVER na globálním trhu. Výkonným viceprezidentem společnosti je Leoš Tomíček. Rusatom Overseas dne 25. října 2011 podepsala v rámci jaderného Fóra Atomex v Praze memoranda o spolupráci s 15 českými výrobci a dodavateli servisních služeb pro jadernou energetiku. Memoranda vymezují základní podmínky dlouhodobé spolupráce mezi českými signatáři a Rosatom při výrobě, montáži a výstavbě jaderných elektráren s reaktory typu VVER v České republice, Ruské federaci a zejména v dalších zemích.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (70x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (61x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...
Eaton oslavil ve výrobním závodě 100 let existence a změnil logo na svých produktech Eaton oslavil ve výrobním závodě 100 let existence a změnil logo na svých produktech (55x)
Eaton Elektrotechnika s.r.o. (dceřiná společnost Eaton Corporation), významný výrobce a distributor elektrotechnického z...