Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Zajímavosti    Jilemnice ušetří miliony díky EPC projektu od MVV Energie

Jilemnice ušetří miliony díky EPC projektu od MVV Energie

Publikováno: 6.8.2018
Rubrika: Zajímavosti

Divize energetických služeb MVV Energie CZ realizovala v roce 2017 energeticky úsporná opatření pro město Jilemnice v rámci EPC projektu, který získala ve veřejné zakázce. Do projektu město zařadilo šest svých objektů: dvě základní a jednu mateřskou školu, městský bazén, sportovní halu a společenský dům. Projekt je plánován na devět let a celková garantovaná úspora města je 22 milionů korun.

Metoda EPC (Energy Performance Contracting) umožňuje realizaci energetických úspor s financováním bez rizika. Investice je totiž financována z budoucích úspor, které dodavatel smluvně garantuje po celou dobu trvání projektu. Proto se toto chytré řešení těší stále větší oblibě v komunálním sektoru.

„Náklady na energie městských objektů i veřejného osvětlení tvoří v rozpočtu úřadu obvykle velkou položku. Pro jejich snížení je tak metoda EPC velmi vhodná, protože město nepotřebuje vlastní prostředky. Zkušenosti z realizovaných projektů, například v Holicích v Pardubickém kraji nebo ve Velkém Oseku nám pomohly přesně identifikovat potenciál úspor a navrhnout optimální skladbu opatření,“ říká Martin Hvozda, manažer divize ES.

Celková garantovaná úspora devítiletého EPC projektu Jilemnice je 22 milionů korun, přičemž investice do energeticky úsporných opatření na všech objektech činí 18,7 milionu korun. Realizační fáze skončila v březnu 2018, nyní běží devítileté období garance.

Úsporná opatření v Jilemnici:

  • V bazénu a jedné ze škol instalovala MVV jako zdroj tepelné a elektrické energie dvě kogenerační jednotky (každá o výkonu 30 kW). Tyto jednotky vyrábějí teplo i elektřinu současně, obojí se spotřebovává přímo v samotných objektech.
  • Doplňkovým zdrojem této vysoce efektivní technologie jsou moderní kondenzační kotle.
  • Systém IRC zajistí na objektech optimální  způsob distribuce tepla. Nezbytnou součástívšech EPC projektů je modernizace systémů měření a regulace objektů.
  • Čím dál častěji také využití vnitřních LED svítidel – také v místní sportovní hale bude kompletně modernizována osvětlovací soustava, která nově umožní spínat několik různých úrovní nasvětlení haly. Nová svítidla budou také regulována i podle příspěvku denního osvětlení.
  • Po dobu devíti let bude na všech objektech MVV realizovat aktivní energetický management, který má za úkol kontinuálně optimalizovat topné systémy a současně hledat možnosti dalších úsporných opatření.


Na tyto i další realizované EPC projekty se můžete podívat na webových stránkách www.mvv.cz


Energetická skupina MVV Energie CZ patří k předním výrobcům a distributorům tepla v ČR. S realizacemi energeticky úsporných projektů má nejdelší zkušenosti – EPC projekty realizuje již od roku 1993. Je signatářem Evropského etického kodexu pro EPC v ČR (dle celoevropského projektu Transparense).

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


Fotogalerie
Obr. 1 – Kogenerační jednotka v kotelně bazénu v průběhu instalaceObr. 2 – Rekonstruovaný rozdělovač/sběrač na ZŠ J. HarrachaBc. Martin Hvozda působí v MVV Energie CZ a.s. již téměř deset let. Od října 2016 řídí divizi energetických služeb. Od letošního roku je také místopředsedou Asociace poskytovatelů energetických služeb (APES). Kontakt: martin.hvozda@mvv.cz

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Ochranný nátěr pro extrémní podmínkyOchranný nátěr pro extrémní podmínky (335x)
Ochrana životního prostředí již dlouho není tématem pouze ekologických sdružení a občanských spolků, ale stala se celosp...
Island - země ledu, ohně a energie (45x)
Pojmenování Země ledu a ohně je tradičním přívlastkem Islandu, nejmenší ze severských zemí. Od nich se nápadně liší také...
Význam metod verifikace a validace výsledků z CFD analýz při výpočtech vibrací vyvolaných prouděním pro návrh zařízení na výměnu tepla (44x)
Vibrace vyvolané prouděním (flow-induced vibration) mohou způsobovat velké problémy u zařízení na výměnu tepla, jakými j...