Nacházíte se:  Úvod    Energetické strojírenství    Jednu z nejmodernějších sléváren mají v Uničově

Jednu z nejmodernějších sléváren mají v Uničově

Publikováno: 23.11.2009
Rubrika: Energetické strojírenství

Strojírensko-metalurgický komplex UNEX dokončil rozsáhlý modernizační projekt, na jehož konci je vytvoření nejmodernějšího slévárenského provozu v České republice a jednoho z nejmodernějších v celé Evropě. Do projektu se zapojilo celkem 14 dodavatelských společností, významně se na něm podíleli také Vysoká škola báňská - Technická Univerzita Ostrava a Odbor slévárenství Ústavu strojírenské technologie Vysokého učení technického v Brně. Modernizace provozu slévárenské výroby představuje investici za více než 80 miliónů korun. Kompletní technologické zařízení umožní navýšení ruční výroby velkých odlitků o cca 3 600 tun za rok. Celková kapacita výroby odlitků ve skupině UNEX tak přesáhne 40 tisíc tun ročně.

Podstata projektu spočívá ve využití v současnosti nejmodernějšího způsobu výroby forem, které podstatným způsobem ovlivňují kvalitu odlévaných finální produktů. Modernizovány byly i veškeré navazující technologie. Zatímco předchozí způsob výroby forem kladl vysoké nároky na kvalifikaci, dovednost a fyzickou zdatnost personálu, využití organického (furanového) pojivového systému sníží pracnost výroby odlitků. To umožní růst produktivity výroby odlitků, přičemž vlastnosti použité technologie zaručují zvýšení jejich kvality z hlediska přesnosti i dalších parametrů. Snížena bude energetická náročnost dokončovacích operací a tedy i celého výrobního procesu.
Součástí technologického celku je také dokonalé odsávání a separace prašných produktů z technologického procesu a tak výrazné snížení negativního vlivu na životní prostředí. Významný je i další ekologický přínos modernizace - furanovou formovací směs lze zhruba z 85 procent recyklovat, což vede ke snížení objemu ukládaných odpadů. Dále se také sníží i prašnost a hlučnost na pracovišti, zvýší se bezpečnost práce a zlepší pracovní podmínky jako takové. Celá technologie nevyužívá vodu, nedochází tedy k jejímu potenciálnímu znečištění. V průběhu měsíčního zkušebního provozu byl celý proces pečlivě prověřován, ve všech požadovaných parametrech bylo dosaženo předpokládaných hodnot procesů a zařízení proto začalo být využíváno pro výrobu odlitků s nejnáročnějšími požadavky zákazníků.
 

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (59x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Češi dávají světu unikátní vynález, vírová turbína je v provozu na vodní elektrárně ŽelinaČeši dávají světu unikátní vynález, vírová turbína je v provozu na vodní elektrárně Želina (42x)
Po úspěšně skončených komplexních zkouškách odstartovala dnes provoz dvojice tzv. vírových turbín v areálu malé vodní el...
Korejská společnost KHNP plánuje dostavět české jádro s lokálními firmami. Pozvala je i k zahraničním projektům (40x)
Korejská společnost Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP) uspořádala v Praze první Česko-korejské fórum dodavatelů pro ...