Nacházíte se:  Úvod    Energetické strojírenství    Jednu z nejmodernějších sléváren mají v Uničově

Jednu z nejmodernějších sléváren mají v Uničově

Publikováno: 23.11.2009
Rubrika: Energetické strojírenství

Strojírensko-metalurgický komplex UNEX dokončil rozsáhlý modernizační projekt, na jehož konci je vytvoření nejmodernějšího slévárenského provozu v České republice a jednoho z nejmodernějších v celé Evropě. Do projektu se zapojilo celkem 14 dodavatelských společností, významně se na něm podíleli také Vysoká škola báňská - Technická Univerzita Ostrava a Odbor slévárenství Ústavu strojírenské technologie Vysokého učení technického v Brně. Modernizace provozu slévárenské výroby představuje investici za více než 80 miliónů korun. Kompletní technologické zařízení umožní navýšení ruční výroby velkých odlitků o cca 3 600 tun za rok. Celková kapacita výroby odlitků ve skupině UNEX tak přesáhne 40 tisíc tun ročně.

Podstata projektu spočívá ve využití v současnosti nejmodernějšího způsobu výroby forem, které podstatným způsobem ovlivňují kvalitu odlévaných finální produktů. Modernizovány byly i veškeré navazující technologie. Zatímco předchozí způsob výroby forem kladl vysoké nároky na kvalifikaci, dovednost a fyzickou zdatnost personálu, využití organického (furanového) pojivového systému sníží pracnost výroby odlitků. To umožní růst produktivity výroby odlitků, přičemž vlastnosti použité technologie zaručují zvýšení jejich kvality z hlediska přesnosti i dalších parametrů. Snížena bude energetická náročnost dokončovacích operací a tedy i celého výrobního procesu.
Součástí technologického celku je také dokonalé odsávání a separace prašných produktů z technologického procesu a tak výrazné snížení negativního vlivu na životní prostředí. Významný je i další ekologický přínos modernizace - furanovou formovací směs lze zhruba z 85 procent recyklovat, což vede ke snížení objemu ukládaných odpadů. Dále se také sníží i prašnost a hlučnost na pracovišti, zvýší se bezpečnost práce a zlepší pracovní podmínky jako takové. Celá technologie nevyužívá vodu, nedochází tedy k jejímu potenciálnímu znečištění. V průběhu měsíčního zkušebního provozu byl celý proces pečlivě prověřován, ve všech požadovaných parametrech bylo dosaženo předpokládaných hodnot procesů a zařízení proto začalo být využíváno pro výrobu odlitků s nejnáročnějšími požadavky zákazníků.
 

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

„Nároky na jadernou energetiku jsou extrémní. Mnohdy ani jedna velká bedna dokumentace nestačí,“„Nároky na jadernou energetiku jsou extrémní. Mnohdy ani jedna velká bedna dokumentace nestačí,“ (49x)
uvedl v rozhovoru pro časopis All for Power Roman Baláž, obchodní ředitel MSA, a.s. Dolní Benešov. Pane řediteli, co do...
Vítkovice budují silné zázemí pro velké projekty (46x)
Na více než čtyři miliardy korun letos vzrostou příjmy z inženýringových činností společnosti Vítkovice. Ve srovnání s r...
Strojírny ArcelorMittal v Ostravě slaví v lednu 55 let od svého vznikuStrojírny ArcelorMittal v Ostravě slaví v lednu 55 let od svého vzniku (45x)
Na začátku letošního roku uplynulo 55 let od zrodu strojíren ArcelorMittal Engineering Products Ostrava (AMEPO). Ty vzni...