Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Zajímavosti    Jak vybrat elektrocentrálu a na co si dát pozor?

Jak vybrat elektrocentrálu a na co si dát pozor?

Publikováno: 11.9.2019
Rubrika: Zajímavosti

Pokud potřebujete elektřinu na místech, kde není její zdroj, pak se budete potřebovat elektrocentrálu, která vám potřebnou energii vyrobí. Elektrocentrála ovšem může sloužit i jako záložní zdroj pro nepřetržitou dodávku elektrické energie. Jak ji vybrat?

Provozní výkon

Při výběru elektrocentrály je klíčový provozní výkon, jež se udává v kVA. Ty můžete převést na kWh (1 kVA = 1kWh – jednofáze, 1kVA = cca 0,8 kWh – třífáze). Je tedy zásadní vědět, k čemu bude elektrocentrála primárně sloužit, a co vše má pohánět. Doporučujeme si udělat 10% rezervu. Výjimkou pro tyto přibližné počty jsou spotřebiče ohmové (např. žárovky), těm stačí menší rezerva.

Velkou pozornost věnujte provoznímu výkonu, pokud hodláte elektrocentrálou napájet například lednici či jiné spotřebiče s tvrdým startem, jež potřebují ke svému zapnutí vyšší výkon, než je jejich běžný příkon. V tomto případě zvolte elektrocentrálu s mnohem vyšší rezervou, klidně ve stovkách procent. To samé platí pro kapacitní spotřebiče (úsporné žárovky), i když ne v takovém měřítku. Rezerva o více jak 10 % je i zde na místě.

Jednofázová či třífázová elektrocentrála?

Jak již z výše uvedeného vyplývá, jednofázová centrála může napájet jednofázové spotřebiče (stavební nářadí, lampa apod.), třífázová pak zvládne jedno i třífázové spotřebiče. Na stavbě se využívá prakticky jen třífázová elektrocentrála, která je všestrannější.

Regulace napětí

Nejčastěji se setkáte s elektrocentrálami, jež regulují napětí pomocí kondenzátoru (kapacitní regulace). Tato regulace je vhodná pro většinu přístrojů, avšak pro ty, které jsou citlivé na kolísání napětí (počítače, TV) doporučujeme AVR regulaci. Pro přístroje s tvrdým startem je nejvhodnější elektrocentrála s kompaudním trafem, jež dokáže dodat vysoký rozběhový proud.

Elektrocentrála není perpetuum mobile

Samozřejmě i elektrocentrála potřebuje ke svému chodu nějaké palivo. Obvykle se jedná o benzín, naftu, plyn či olej. Palivo nemá na výkon drtivý dopad, spíše se jedná o to, jaké palivo je pro vás dostupnější.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Ochranný nátěr pro extrémní podmínkyOchranný nátěr pro extrémní podmínky (308x)
Ochrana životního prostředí již dlouho není tématem pouze ekologických sdružení a občanských spolků, ale stala se celosp...
Význam metod verifikace a validace výsledků z CFD analýz při výpočtech vibrací vyvolaných prouděním pro návrh zařízení na výměnu tepla (54x)
Vibrace vyvolané prouděním (flow-induced vibration) mohou způsobovat velké problémy u zařízení na výměnu tepla, jakými j...
Rekonstrukce v Dlouhých stráních míří do fináleRekonstrukce v Dlouhých stráních míří do finále (48x)
Přečerpávací elektrárna Dlouhé stráně v Jeseníkách, známá mnohými rekordy, se brzy bude moci pochlubit další technickou ...