Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    Jaderné    Jádro je největším zdrojem elektřiny v Unii, přesto je stále otloukánkem

Jádro je největším zdrojem elektřiny v Unii, přesto je stále otloukánkem

Publikováno: 1.7.2019
Rubrika: Jaderné

Polovina nízkoemisní elektřiny vyrobené v Evropské unii pochází z jaderných elektráren. Přesto nejnovější dokument poradců Evropské komise zaměřený na financování udržitelných energetických zdrojů jádro označil jako neudržitelné. Sdružení jaderných provozovatelů FORATOM označilo postup poradců za diskriminační.

Podle dokumentu Technické expertní skupiny, která pro Evropskou komisi připravuje pravidla udržitelného financování (tzv. taxonomii) nepatří jaderná energie mezi udržitelné zdroje kvůli obavám z dopadu na vodní hospodářství, bezpečnost provozů na mořském pobřeží a kvůli „neobnovitelnosti“ jaderného odpadu. Yves Desbazeille, předseda organizace FORATOM, která sdružuje na 3 000 subjektů činných v oblasti jaderného průmyslu, uvedl, že takové zdůvodnění nepokrytě jádro diskriminuje. U žádných dalších zdrojů se totiž neobnovitelnost odpadů neposuzuje – ohrozilo by to totiž i zařazení větrných elektráren (neobnovitelné kompozitní materiály, z nichž jsou vyrobeny) i solárních panelů mezi udržitelné.

„Udržitelnost jednotlivých zdrojů musí být určena na základě plošně aplikovaných objektivních kritérií a zhodnocení celého životního cyklu daných zdrojů. Tato debata musí být vedena na základě faktů, nikoliv ideologie,“ prohlásil Desbazeille.

Podle FORATOMu je nutné při zkoumání, nakolik je zdroj udržitelný, či nikoliv, vzít v potaz nejen emise CO2, ale také například spotřebu primárních surovin, zábor půdy, nebo jeho vliv na biodiverzitu. Dokument o udržitelném financování energetických investic ještě musí projít schvalovacím procesem Evropské unie. Pokud by však jádro zůstalo zařazeno mezi tak zvaně neudržitelné zdroje, podobně jako uhlí, hrozí zdražení jeho financování.

Jaderné elektrárny vyrábějí v rámci Evropské unie více elektřiny než uhlí i než plyn. Nepostradatelnost jaderných zdrojů pro splnění ambiciózních klimatických cílů – nejen evropských ale i těch globálních – potvrdilo již několik odborných studií vypracovaných renomovanými nezávislými organizacemi (Mezivládní panel pro změnu klimatu IPCC, Mezinárodní energetická agentura IEA, BP Energy Outlook 2019). I samotná Evropská komise ve svém klíčovém dokumentu Čistá energie pro všechny uvádí, že jádro bude společně s obnovitelnými zdroji tvořit základ výroby v roce 2050.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (69x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Rosatom jde v Číně do nové lokality: Podepsal smlouvy na 7. a 8. JE Tchien-wan a 3. a 4. blok JE Sü-ta-paoRosatom jde v Číně do nové lokality: Podepsal smlouvy na 7. a 8. JE Tchien-wan a 3. a 4. blok JE Sü-ta-pao (44x)
Ruská korporace pro atomovou energii Rosatom vstupuje na čínský trh s dalším projektem, s reaktory VVER-1200. 7. března ...
Korejská společnost KHNP plánuje dostavět české jádro s lokálními firmami. Pozvala je i k zahraničním projektům (37x)
Korejská společnost Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP) uspořádala v Praze první Česko-korejské fórum dodavatelů pro ...