Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    Jaderné    Jaderné palivo dorazí do Ostrověcké JE v prosinci

Jaderné palivo dorazí do Ostrověcké JE v prosinci

Publikováno: 3.8.2018
Rubrika: Jaderné, Jaderné palivo

Stavební a montážní práce v 1. bloku Ostrověcké jaderné elektrárny v Bělorusku pokročily natolik, že se začíná připravovat na dopravu první várky čerstvého jaderného paliva. Podle plánu běloruského ministerstva energetiky k tomu dojde 4. prosince 2018.

„Jaderné palivo bude do areálu elektrárny dovezeno po získání povolení regulačního úřadu Gosatomnadzor. První dodávka je naplánovaná na 4. prosince 2018,“ řekl Vasilij Poljuchovič, vedoucí úseku jaderné energetiky na běloruském ministerstvu energetiky pro informační agenturu Interfax-Zapad. Zdůraznil, že zmíněné povolení bude uděleno po inspekci Gosatomnadzoru, který prověří, zda je jaderná elektrárna připravena na dovezení paliva.

Fyzikální spouštění 1. bloku Ostrověcké elektrárny, během nějž budou zkontrolovány charakteristiky aktivní zóny, je naplánováno na podzim 2019. „Nejprve bude palivo přivezeno a umístěno do skladu čerstvého paliva, potom bude po ověření připravenosti bloku zavezeno do reaktoru a začne fyzikální spouštění,“ vysvětluje Poljuchovič.

Dva bloky Ostrověcké jaderné elektrárny staví v Bělorusku ruská korporace pro atomovou energii Rosatom. Použité reaktory VVER-1200 představují novou generaci technologie VVER a zároveň nejvýkonnější typ ruských jaderných reaktorů. Mezi jejich hlavní přednosti patří vysoká produktivita, dlouhá životnost a vysoká úroveň bezpečnosti. Konkrétně byl použit projekt V491 od petrohradského Atomprojektu (součást Rosatomu), který patří mezi nejmodernější jaderné bloky na světě.

Řadí se do generace III+ a odpovídá nejpřísnějším mezinárodním normám a také doporučením Mezinárodní agentury pro atomovou energii. Dále projekt splňuje požadavky na odolnost elektrárny vůči vnějším i vnitřním rizikům, které byly připraveny v reakci na fukušimskou havárii a mají zabránit tomu, aby se stejná havárie opakovala.

Bloky typu VVER-1200 jsou výjimečné především kombinací aktivních a pasivních bezpečnostních systémů. Mají dvojitou ochrannou obálku a lapač taveniny, což zabraňuje úniku radioaktivních látek do životního prostředí. Tento projekt je nabízen i pro výstavbu nových bloků v Česku. Referenční elektrárnou tohoto projektu je Leningradská II, jejíž 1. blok je v závěrečné fázi spouštění.

Do projektu se dodavatelsky zapojily i české firmy, které tak rozšířily své zkušenosti s reaktory generace III+ a jejich vysokými nároky na kvalitu výroby a životnost produkce. Armatury dodaly například Arako, Armatury Group, L D M, Mostro, MPower Engineering a MSA, mezi dodavatele čerpací techniky se zařadila Sigma Group, servopohony dodala ZPA Pečky, část potrubí dodala Lavimont Brno a laboratorní sklo dodaly Kavalierglass, Preciosa Ornela, Vitrum a Sklárny Moravia.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


Fotogalerie
Výstavba Běloruské JE (Zdroj Belaes.by)

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Svařování komponent jaderných elektráren (55x)
Jaderná energetika zastupuje významné místo ve výrobě a distribuci elektrické energie v České republice. Technologické s...
Jak se vyrábí jaderné palivoJak se vyrábí jaderné palivo (50x)
Postup fabrikace jaderného paliva ukázala novinářům 19. listopadu 2019 ruská palivová společnost TVEL. Ve výrobním závod...
Arabelle, nejvýkonnější parní turbína na světěArabelle, nejvýkonnější parní turbína na světě (38x)
Společnost Alstom je předním světovým dodavatelem „konvenčních částí“ (strojoven) pro jaderné elektrárny a j...