Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Tiskové zprávy    Jaderná elektrárna Temelín letos zvýší výkon o 22 MWe

Jaderná elektrárna Temelín letos zvýší výkon o 22 MWe

Publikováno: 22.1.2014
Rubrika: Tiskové zprávy, Jaderné

České Budějovice 17. ledna (ČTK) - Jaderná elektrárna Temelín letos plánuje zvýšit výkon o dvě procenta, tedy o 22 MWe. Energetici vymění rotory a systém regulace turbíny na prvním výrobním bloku. Kvůli modernizaci se prodlouží odstávka, která začne koncem června. Díky novým dílům Temelín vyrobí ze stejného množství páry více elektřiny. ČTK to dnes řekl ředitel elektrárny Miloš Štěpanovský. Na druhém bloku budou rotory vyměněny příští rok. Modernizace obou turbin přijde ČEZ na více než tři miliardy korun. 

Temelín tak pokračuje ve zvyšování efektivity provozu. Loni díky využití projektových rezerv zvýšil výkon o čtyři procenta. Další dvě procenta si vedení elektrárny slibuje právě od nových nízkotlakých rotorů turbíny. To umožní ročně vyrobit až 340 milionů kWh elektřiny, což odpovídá spotřebě přibližně stovky tisíc českých domácností. Na druhém bloku budou rotory vyměněny o rok později. 
Škoda Power výměnu rotorů připravuje od roku 2010. "Jako výrobce a dodavatel temelínské turbíny ji detailně známe. Přes počáteční komplikace se nám ji společně s provozovatelem podařilo vyladit. V roce 2007 jsme vyměnili vysokotlakou průtočnou část a nyní proběhne podobná úprava také v nízkotlaké části turbíny. Tím by měla být modernizace turbín v Temelíně definitivně uzavřena," vysvětlil Luboš Prchlík, ředitel Výzkumu a vývoje ve společnosti Doosan Škoda Power. 
Temelínský turbogenerátor pracuje na výkonu 1056 MWe a po kompletní modernizaci dosáhne výkonu 1078 MWe. Šedesát metrů dlouhé turbosoustrojí se skládá z jednoho vysokotlakého dílu, tří nízkotlakých a generátoru. Váží 2000 tun a rotor se za vteřinu otočí padesátkrát. Obvodová rychlost nejdelších, lehce přes metr dlouhých lopatek, je 2500 kilometrů za hodinu, tedy přibližně dvakrát více než je rychlost zvuku. Vzdálenost mezi Prahou a Temelínem by překonala za tři minuty, popsal mluvčí elektrárny Marek Sviták. 
Jaderná elektrárna Temelín loni do sítě dodala 15,065 miliard kWh elektřiny, kvůli prodloužení plánovaných odstávek je to o 0,323 MWh méně než v roce 2012. Podruhé ve třináctileté historii ale překonala roční výrobní hranici 15 miliard  kilowatthodin elektrické energie, a to díky zvýšení efektivity obou bloků.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Svařování komponent jaderných elektráren (49x)
Jaderná energetika zastupuje významné místo ve výrobě a distribuci elektrické energie v České republice. Technologické s...
Jádro přitahuje stále více návštěvníků. Jadernou Elektrárnu Temelín navštívilo loni rekordních 26.875 návštěvníků. (44x)
Informační centra (IC) jaderných elektráren Dukovany a Temelín shlédlo v roce 2007 dohromady 55.693 návštěvníků, což je ...
HN: Škoda JS chce získat stamilionovou zakázku v Británii (40x)
Plzeň 9. prosince (ČTK) - Plzeňská Škoda JS jedná s francouzskými společnostmi EDF a Areva o dodávkách pro chystané brit...