Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Zajímavosti    Instalace průmyslových vah a vážních systémů společností JSP v Plzeňské energetice a.s.

Instalace průmyslových vah a vážních systémů společností JSP v Plzeňské energetice a.s.

Publikováno: 29.11.2018
Rubrika: Zajímavosti

Společnost JSP rozšířila svůj sortiment o dodávky moderních elektromechanických vah a vážních systémů pro průmyslové aplikace. Vedle základního úkonu měřit statickou nebo dynamickou hmotnost sypkých materiálů se čím dále více uplatňují v logistických procesech, kde s vysokou přesností váží vstupní a výstupní produkty v návaznosti na ekonomiku, účetnictví, výkazy a skladové hospodářství. Využívají se také jako hlavní prvky v řízení různých automatizovaných technologických procesů.

JSP je dodavatel kompletních vážních systémů včetně projektové dokumentace, strojních i elektro montáží, vyhodnocení a uvedení do provozu. Nabízí kompletní sortiment vážních systémů firmy SIEMENS – MILLTRONICS od různých typů tenzometrů SIWAREX R aWL, přes unikátní kompletní dávkovací váhy SITRANS WW, pasové váhy Milltronics, průtokové váhy SITRANS WF, až po vyhodnocovací moduly SIWAREX a MILLTRONICS.

Průmyslové vážní systémy dělíme podle dvou hlavních kritérií:

Prvním kritériem je způsob vážení:

  • statické vážní systémy měří hmotnost přesně definovaného a ohraničeného objektu umístěného na pevné podložce vyjádřenou v gramech, kilogramech, tunách apod.
  • dynamické vážní systémy průběžně měří hmotnost přepravovaného sypkého materiálu za jednotku času.

Druhým kritériem je účel vážení, zde jsou systémy určeny k vážení buď:

  • v obchodním styku (obchodní systémy) – při vážení v obchodním styku se nejistota vah a vážení stanovuje podle příslušných národních norem vycházejících z doporučení OIML (Organisation Internationale de Métrologie Légale). Právo dohledu nad metrologickými parametry a způsobem užívání vah používaných v obchodním styku si vyhrazuje stát. Právní aspekty těchto měřidel jsou definovány zákonem o metrologii. Zmíněná měřidla patří mezi tzv. stanovená měřidla podléhající legálnímu dozoru, který vykonává Český metrologický institut. České normy jsou už harmonizovány s normami EU.
  • v technologických procesech (provozní systémy) – při technologických váženích jsou metrologické a technické parametry vážicích systémů uváděny v technických podkladech výrobce a v podnikových či oborových normách. Metrologické a technické parametry těchto systémů jsou výhradní záležitostí provozovatelů a uživatelů.

JSP je autorizovaným dodavatelem komplexního řešení vážních systémů, zejména pasových vah, průtokoměrů sypkých látek, dávkovacích a plnicích systémů. Dodáváme
stanovená měřidla ve shodě s požadavky MID a NAWI.

Jedním z nedávných projektů společnosti JSP je instalace pasových vah při zauhlování kotlů v Plzeňské energetice a.s.

Předmětem projektu byla instalace dvou pasových vah MSI, včetně demontáže starých vah, návrhu a instalace všech souvisejících komponent na pasech 5A a 5B. Jedná se o stanovená měřidla, vyžadující kalibraci a schválení ČMI. Všechny komponenty museli splňovat použití do Ex zóny.

Pasové váhy měli váživost do 250 t/h. Dopravovaným materiálem bylo uhlí o zrnitosti do 40 mm. Dopravník klasický korýtkový, tříválečkový, s rychlostí 1,77 m/s. Projekt byl náročný také tím, že zařízení pracuje ve značně nepříznivých podmínkách, ve velké prašnosti a za teplot od –20 do +40°C. Certifikát OIML přesně specifikuje sestavu, která může být schválena pro obchodní účely. V tomto případě tvoří řešení pasové váhy MSI, snímač rychlosti pasu WS300, převodník pro pasové váhy BW500 a totalizer terminal Box. Tento terminal hlídá správné zatížení pasu materiálem pro přesné vážení.

Pasové váhy Siemens Milltronics vyžadují jen minimální údržbu a lze je rychle a snadno nainstalovat a kalibrovat. Nemají žádné pohyblivé součásti, obsahují snímače zatížení odolné vůči korozi a jsou navrženy na 150 % jmenovité únosnosti a 300 % únosnosti snímačů zatížení. Milltronics MSI má jednoduchou prověřenou konstrukci s neúčinnější technologií snímačů zatížení. Konstrukčně spolehlivá pro většinu náročných aplikací. Snadné a hospodárné vyrovnání díky rychlé instalaci. Prostě a jednoduše, Milltronics pasové váhy se vyznačují nejjednodušší instalací a údržbou na trhu. 

Průmyslové vážení neznamená pouze dodávku komponent, ale především celkový návrh řešení aplikace na míru konkrétního zákazníka a dodávku včetně uvedení do provozu a výsledné kalibrace.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Fotogalerie
Obr. 1 –Nadzvednutí stávajícího pásu v prostoru instalaceObr. 2 – Demontáž stávající trati.Obr. 3 – Montáž vah MSI.Obr. 4 – Instalované pasové váhyObr. 5 – Instalace snímače otáčekObr. 6 – Instalace vyhodnocovací jednotky.

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Ochranný nátěr pro extrémní podmínkyOchranný nátěr pro extrémní podmínky (308x)
Ochrana životního prostředí již dlouho není tématem pouze ekologických sdružení a občanských spolků, ale stala se celosp...
Význam metod verifikace a validace výsledků z CFD analýz při výpočtech vibrací vyvolaných prouděním pro návrh zařízení na výměnu tepla (54x)
Vibrace vyvolané prouděním (flow-induced vibration) mohou způsobovat velké problémy u zařízení na výměnu tepla, jakými j...
Rekonstrukce v Dlouhých stráních míří do fináleRekonstrukce v Dlouhých stráních míří do finále (49x)
Přečerpávací elektrárna Dlouhé stráně v Jeseníkách, známá mnohými rekordy, se brzy bude moci pochlubit další technickou ...