Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Tiskové zprávy    Inovativní vakuovací zařízení – Zlatá medaile MSV Brno 2013

Inovativní vakuovací zařízení – Zlatá medaile MSV Brno 2013

Publikováno: 9.10.2013
Rubrika: Tiskové zprávy

Zařízení pro mimopecní zpracování oceli VD/VOD-VIT:

  • výroba oceli špičkové kvality;
  • rozšíření výrobního sortimentu o vysoce jakostní oceli;
  • snížení výrobních nákladů na základě celkového snížení spotřeby surovin a energií a lepší využití hutních zařízení;
  • výrazné zvýšení jakosti kontislitků a ingotů;
  • výrazná ekologizace výroby oceli na základě snížení pevných a plynných odpadů.

Klíčová slova: vakuovací zařízení, výroba oceli, MSV

Předupravená tavenina na tavícím agregátu a pánvové peci se v licí pánvi přemístí do kesonové nádoby, kde se k pánvi automaticky připojí mechanizovaný přívod inertního plynu. Tento plyn zajišťuje intenzivní promíchávání kovové taveniny se struskou v průběhu celého rafinačního procesu. Kesonová nádoba s pánví se hermeticky uzavře poklopem osazeným technologickými uzly umožňujícími vnášení legujících a struskotvorných přísad, měření teploty a aktivity volného kyslíku, odběry vzorku, vhánění plynného kyslíku do taveniny a to vše bez přerušování vakuového procesu. K technologickým uzlům poklopu patří také zařízení pro vstřelování mikrolegujících drátů a plněných profilů pod hladinu taveniny. Vstřelování se provádí v závěru procesu pří uzavřeném a inertním plynem zaplaveném kesonu. Nosná konstrukce poklopu je na vnitřní straně chráněná vodou chlazenou vestavbou, ve které cirkulující voda absorbuje a odvádí tepelné záření sálající z hladiny ocelové taveniny. Stav a chování taveniny se struskou je průběžně sledováno barevnou TV kamerou zabudovanou rovněž v poklopu kesonu.

Plynné zplodiny metalurgického procesu jsou odsávané výkonnou vývěvovou stanicí, která dokáže v pracovním prostoru kesonu snížit tlak plynů nad hladinou taveniny na hodnotu pod 0,6 hPa do 5-ti minut od startu vývěv. Samotná stanice je situovaná v protihlukově izolovaném objektu s přetlakovým větráním a je dle dostupnosti a ceny energetických zdrojů sestavená v kombinaci mechanických vývěv, respektive paroproudých ejektorů s vodokružnými vývěvami. Prezentované zařízení je řešeno s vývěvovou stanicí sestavenou z mechanických a vodokružných vývěv.

Dle potřeby upřesnění chemického složení se v závěru vakuového zpracovávání vnášejí do taveniny legující přísady, například C, Mn, Si, Cr, V, Nb, eventuálně Al a Zr. Toto zajišťuje plně mechanizovaný systém, který z pohotovostních zásobníků drcených přísad naváží a dopraví potřebné dávky legur do pánve v kesonu a to bez přerušení vakuového procesu. Po následné homogenizaci taveniny a zavzdušnění kesonu se pomocí podávače vnesou do pánve mikrolegury s vysokou afinitou ke kyslíku (Al-drát, FeTi apod.) a eventuálně se provede modifikace zbylých vměstků (hlinitanů), vnesením slitiny CaSi ve formě plněného profilu za účelem minimalizace licích poruch během odlévání.

Ekologizace – snížení hodnot emisí tj. splňuje legislativní emisní limity pro hutní zařízení dle vyhl. č. 415/2012 a je plně v souladu s  BAT (Best Available Technologies).

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl (76x)
ArcelorMittal Ostrava vyvinula a jako jediná v evropské části skupiny ArcelorMittal vyrábí ocel, která najde uplatnění p...
Padlo konečné investiční rozhodnutí o mořské části plynovodu South Stream (45x)
Na včerejší schůzce v italském Milanu projednalo představenstvo společnosti South Stream Transport klíčové záležitosti t...
ZAT oznámil hospodářské výsledky, dále se chce zaměřit na vývoj inteligentních systémů (39x)
Společnost ZAT, dodavatel inteligentních systémů řízení pro energetiku a průmysl, zveřejnil své hospodářské výsledky za ...