Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Lidé-Věci-Události    Indii sužují vedra a výpadky dodávek elektřiny, lidé protestují

Indii sužují vedra a výpadky dodávek elektřiny, lidé protestují

Publikováno: 24.5.2013
Rubrika: Lidé-Věci-Události

Mohutné výpadky dodávek elektrické energie způsobila vlna veder, která postihla v posledních dnech sever a západ Indie. Rozhořčení obyvatelé dnes vyšli na protest do ulic a zaútočili na zaměstnance a objekt elektrárenské společnosti. Podle dnešní zprávy indické policie bylo v souvislosti s násilnostmi a ničením vládního majetku zatčeno nejméně 21 osob. Informovala o tom agentura AP.

V severoindickém státě Uttarpradéš dav nespokojenců založil požár v elektrárně ve městě Bahraič asi 180 kilometrů jihovýchodně od metropole státu Lakhnaú. Ve městě Gorakhpur zase rozzuřený zástup několik hodin zadržoval elektrárenské zaměstnance jako rukojmí.
Uttarpradéš je se svými 190 miliony obyvatel nejlidnatějším státem Indie, a také jedním z nejchudších. Energetická infrastruktura nestačí uspokojovat vysokou poptávku po dodávkách proudu v době, kdy teploty přesahují 47 stupňů Celsia a pobyt v neklimatizovaných místnostech se stává utrpením.
Každodenní mnohahodinové výpadky dodávek elektrické energie působí také problémy při čerpání vody, protože nefungují elektrická čerpadla. Stát Uttarpradéš má k dispozici pouze 8000 megawattů elektřiny, poptávka se ale pohybuje kolem 11.000 megawattů.
V jedné čtvrti v Lakhnaú byly dodávky elektřiny přerušeny na 50 hodin. Místní obyvatelé proto vyšli demonstrovat do ulic. "Byli jsme vzhůru celou noc. Po protestech byly dnes ráno dodávky obnoveny. Čerpadla nefungovala, neměli jsme vodu. Malé děti plakaly," popsala situaci Šankuntala Rastogiová.
Meteorologové uvedli, že vedra v tomto týdnu nepoleví. Teploty pohybující se mezi 47 a 48 stupni Celsia hlásí i západoindické státy Gudžarát, Maháráštra a Rádžasthán.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

VI. Mezinárodní energetické regulační fórum (66x)
Další, tentokrát již VI. Mezinárodní energetické regulační fórum proběhne 25. března 2010 Grand Hotel Bohemia, Králodvor...
Kabex: Stánek se Shushi barem, anketa o Fukušimě (54x)
Bohumil Svoboda, ředitel divize Jaderná energetika firmy Kabex, přišel do TV studia na veletrhu Electron 2011 v Praze ří...
Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (53x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...