Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Lidé-Věci-Události    Horizon Grand Prix, 6. - 8. 6. 2019

Horizon Grand Prix, 6. - 8. 6. 2019

Publikováno: 29.5.2019
Rubrika: Lidé-Věci-Události

Finále celosvětové středoškolské soutěže Horizon Grand Prix proběhne letos v rámci Veletrhu vědy pořádaném 6. - 8. června Akademií věd ČR v PVA EXPO Praha. Závodů autíček na vodík se po celém světe účastní přes 200 středoškolských týmů. Dvě desítky těch nejlepších z nich se utkají o titul světového šampióna v náročném závodu. Českou republiku reprezentují studenti SPŠD Motol a SOŠ Třineckých železáren. Vstup na akci je volný a návštěvníky čeká zábavný program po celé tři dny veletrhu.

Studentské týmy se v rámci již pátého ročníku Horizon Grand Prix několik měsíců věnují obnovitelným zdrojům s cílem navrhnout praktické řešení změny klimatu - vlastní model auta na vodík. Na první pohled vypadá jako běžné autíčko na dálkové ovládání, liší se však vodíkovým palivovým článkem a svým dojezdem. Inovační úpravy jsou plně v rukou školních týmů vedených svými pedagogy. Program navíc propojuje školy s průmyslovými lídry, kteří sami pracují na bezemisních technologiích. Studenti tak poznávají na vlastní oči současný průmysl a kariérní možnosti, a zároveň se seznamují s praktickými možnostmi obnovitelných zdrojů a technologickými trendy.

Šestihodinový závod – jehož cílem je ujet co nejvíce kol na závodní dráze – důkladně prověří, který z dvou desítek nominovaných týmů závodní auto zkonstruoval nejlépe. Časová náročnost závodu demonstruje výhody vodíku. Zatímco se samotnou baterií dokáží auta na dálková ovládání jezdit maximálně 15 minut, s vodíkovým pohonem je to až hodina. Některý tým sází na optimalizaci baterií a hmotnosti, jiný na řidičské schopnosti, či aerodynamiku karoserie. Čeští studenti nebudou na startovní listině rozhodně do počtu, vloni skončili na světovém finále v Chemnitzu třetí. Před nimi se umístily pouze týmy USA a Slovenska, kteří se letos pokusí znova obhájit titul světového šampióna.

O tom, jak náročné je pilotovat závodní autíčko se mohou přesvědčit sami návštěvníci veletrhu. Kromě různých workshopů zaměřených na výuku alternativních zdrojů energie bude na stánku společnosti Horizon celý čtvrtek možnost vyzkoušet si jízdu s vodíkovým modelem. Hlavní závod odstartuje v závěrečný den veletrhu v sobotu 8.června v 10:30.

Akce se koná pod záštitou Víta Šimrala, radního pro oblast školství, sportu, vědy a podpory podnikání; Ministerstva školství; Ministerstva průmyslu a obchodu, Ministerstva životního prostředí a Ministerstva dopravy ČR.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


Fotogalerie
auto studentů SPŠD Motolauto studentů z SOŠ Třineckých železárenSouboj autíček na závodní tratiStudenti v akci - Týmová spolupráce a schopnost improvizace jsou stejně důležité jako inovace a elektrotechnikatýmy reprezentující ČR - Motol Speeders a Werk team

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (66x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (63x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...
Energetici zvolili nejlepším fyzikářem pedagoga z Českých Budějovic. Získal titul ČEZ Ámos a exkurzi pro celou svou tříduEnergetici zvolili nejlepším fyzikářem pedagoga z Českých Budějovic. Získal titul ČEZ Ámos a exkurzi pro celou svou třídu (55x)
O tomto víkendu byla v Praze završena anketa Zlatý Ámos 2014, která již dvacet let volí a oceňuje nejoblíbenější pedagog...