Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Lidé-Věci-Události    Hledá se úložiště jaderného odpadu

Hledá se úložiště jaderného odpadu

Publikováno: 30.11.2009
Rubrika: Lidé-Věci-Události, Jaderné

Správa úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) ve čtvrtek oznámila záměr obnovit v příštím roce průzkumné práce na lokalitách, kde byly předběžně zjištěny vhodné podmínky pro umístění hlubinného úložiště.
 

Obnovení průzkumů podpořilo ministerstvo průmyslu a obchodu jako nezbytný krok ke shromáždění klíčových dat pro další rozhodování. Stát chce s obcemi v lokalitách intenzivněji komunikovat a více je zapojit do harmonogramu přípravy úložiště. Letošním rokem končí pětileté vládní moratorium na průzkumné práce, jež by SÚRAO v příštím roce rádo obnovilo. Obnovení průzkumů podporuje i Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR.

„Abychom mohli do roku 2015 identifikovat vhodné a vyloučit nevhodné lokality, potřebujeme získat konkrétní geologická data. Bez zapojení obcí to půjde obtížně. Chceme být obcím partnerem a přizvat je k přípravě různých variant geologického průzkumu a také jim garantovat maximální kontrolu nad jeho průběhem,“ řekl ministr obchodu a průmyslu Vladimír Tošovský.„Jako vstřícný krok chceme prosadit zákonný nárok na finanční příspěvek za geologický průzkum. Obce ve všech lokalitách by si tak mohly rozdělit téměř sto milionů korun. Bude záležet jen na nich, zda se rozhodnout příspěvek využít,“ dodal Tošovský.

SÚRAO chce i nadále s obcemi jednat o získání souhlasu k průzkumu, přestože ten není podmínkou k udělení povolení ze strany ministerstva životního prostředí. „Pětiletou přestávku jsme využili k hledání kompromisních řešení k výhradám obcí. Podařilo se nám například snížit počet dotčených obcí o čtvrtinu, upravit projekty technického řešení úložiště tak, aby venkovní areál zabíral co nejmenší plochu, a také zasadit se o podání návrhu na finanční příspěvek ve výši osm až 12 milionů obcím za samotný průzkum,“ uvedl ředitel SÚRAO Vítězslav Duda. Představitelé lokalit měli během moratoria příležitost navštívit stavby úložišť v zahraničí a vyměnit si zkušenosti se zástupci tamních samospráv. SÚRAO také v jednotlivých lokalitách uspořádala osobní setkání se starosty.

„Stavba hlubinného úložiště je obrovský, několikagenerační projekt. Proto je důležité, abychom se věnovali jak technické přípravě, tak trpělivému vysvětlování, proč a jak úložiště vznikne. Samozřejmě se to neobejde bez maximální vstřícnosti státu vůči regionům a bez ochoty regionu, který má vhodné podmínky pro tuto stavbu, dát souhlas s umístěním úložiště,“ řekl mluvčí MPO Tomáš Bartovský. Zástupci lokalit jsou hosty i probíhající konference „Nekonfliktně k hlubinnému úložišti“. Na dvoudenním setkání vystoupí řada zahraničních odborníků nejen z technických oblastí, ale také z oboru komunikace s veřejností, sociologie politiky.

Podle státní Koncepce nakládání s radioaktivními odpady a vyhořelým jaderným palivem z roku 2002 má stát zajistit bezpečné uložení radioaktivních odpadů v hlubinném úložišti do roku 2065. Projekt výstavby úložiště se bude financovat z takzvaného jaderného účtu, kam přispívají všichni původci odpadů. V současnosti se na účtu nachází přes 12 miliard korun.
 

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (67x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (66x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...
Energetici zvolili nejlepším fyzikářem pedagoga z Českých Budějovic. Získal titul ČEZ Ámos a exkurzi pro celou svou tříduEnergetici zvolili nejlepším fyzikářem pedagoga z Českých Budějovic. Získal titul ČEZ Ámos a exkurzi pro celou svou třídu (55x)
O tomto víkendu byla v Praze završena anketa Zlatý Ámos 2014, která již dvacet let volí a oceňuje nejoblíbenější pedagog...