Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Lidé-Věci-Události    Generátory obou turbín 3. reaktorového bloku byly dnes přifázovány, do sítě tak dodávají elektrickou energii již dva bloky EDU.

Generátory obou turbín 3. reaktorového bloku byly dnes přifázovány, do sítě tak dodávají elektrickou energii již dva bloky EDU.

Publikováno: 30.12.2015
Rubrika: Lidé-Věci-Události, Jaderné

Závěrečné tlakové a pevnostní zkoušky na 3. reaktorovém bloku byly úspěšně ukončeny a generátory obou turbín TG 31 a 32 byly dnes dopoledne přifázovány. Do sítě tak dodávají elektrickou energii dva výrobní bloky EDU.

Kontroly dokumentace a následné opravy svarů byly ukončeny v minulém týdnu a po provedení závěrečných tlakových a pevnostních zkoušek bylo zahájeno najíždění 3. reaktorového bloku. Tzv. minimálního kontrolovatelného výkonu dosáhl tento blok v neděli 27.12. v 10:18 hod. K přifázování generátoru první turbíny TG 31 došlo dnes 28.12. v 7:45, generátor druhé turbíny TG 32 byl přifázován v čase 10:50 hod. Na konci letošního roku tak budou v Jaderné elektrárně Dukovany v provozu bloky č. 3 a 4 o celkovém výkonu 1000 MW elektrické energie, což odpovídá spotřebě až poloviny všech domácností v České republice.

Důvodem neplánovaného odstavení bloku byly neshody v dokumentaci svarů, na které dukovanští přišli při jejich kontrole a které byly ukončeny v minulém týdnu.  Během odstávky 3. reaktorového bloku, která začala 18. 9. 2015, byla zkontrolována dokumentace 3000 svarů. Nové RTG snímky, realizované za pomoci využití moderních nedestruktivních diagnostických metod, byly pořízeny u 1330 svarů a preventivně bylo opraveno 237 svarů. Jednalo se především o svary na impulsních a měřících trasách malých průměrů. „Provedené kontroly a nová dokumentace svarů nám dávají potřebnou jistotu, kterou při provozování jaderné elektrárny sami vyžadujeme, a která byla důvodem našeho rozhodnutí o odstavení bloku“, řekl Miloš Štěpanovský, ředitel elektrárny.

Provoz JE Dukovany dnes ve 12:00 hod.

  • 1. blok     0% - výkon turbogenerátorů      0 MWe  plánovaná odstávka
  • 2. blok     0% - výkon turbogenerátorů      0 MWe  neplánovaná odstávka
  • 3. blok   40% - výkon turbogenerátorů      160 MWe 
  • 4. blok 100% - výkon turbogenerátorů      498 MWe  
Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

CO VŠE JSME ODVYSÍLALI ŽIVĚ Z MSV V BRNĚ! (61x)
Počátkem října 2017 se konal 59. ročník MSV v Brně. V rámci společného projektu Veletrhy Brno a portálů www.elektrika.tv...
Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (61x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (59x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...