Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    GE dodá své technologie dvěma elektrárnám v Kurdistánu

GE dodá své technologie dvěma elektrárnám v Kurdistánu

Publikováno: 19.2.2010
Rubrika: Elektrárny, Energetické strojírenství

Společnost GE dnes oznámila podepsání kontraktů ve výši zhruba 200 milionů amerických dolarů na dodávky zařízení na výrobu elektrické energie a souvisejících služeb pro dvě nezávislé elektrárny v regionu Kurdistán na severu Iráku. Tyto dva projekty pomohou uspokojit stávající i budoucí poptávku po elektrické energii v regionu a přispějí k celkovému rozvoji energetické infrastruktury v zemi.

Projekty jsou realizovány v kurdistánských provinciích Dohuk a Sulajmaníja a za oběma stojí společnost Mass Global Investment Company, jež je předním developerem nezávislých elektráren. Očekává se, že po dokončení obou elektráren dosáhne celkový objem energie generované z projektů Mass Global Investment Company 1.750 MW, což výrazně pomůže při uspokojování rostoucí poptávky po energii. Do elektrárny v Dohuku, jejíž výkon je dimenzován na 500 MW, dodá společnost GE čtyři turbíny Frame 9E; do elektrárny v Sulajmaníja o plánovaném výkonu 250 MW pak dodá další dvě jednotky. Celková kapacita obou elektráren dohromady tak bude činit 750 MW. Do komerčního provozu by oba projekty měly být uvedeny v druhé polovině roku 2010.

„Tyto dva projekty jsou nejnovějšími přírůstky do dlouhé řady nezávislých elektráren, které budujeme v regionu Kurdistán za účelem uspokojení rostoucí poptávky po elektrické energii. Oba projekty rovněž podporují iniciativu regionální vlády, jež poskytuje pobídky soukromému sektoru pro investice do energetiky v tomto regionu,“ prohlásil předseda představenstva Mass Global Ahmad Ismail. „Zpráva o dodávkách pro dva soukromé energetické projekty v Kurdistánu je dalším důkazem o dlouhodobé snaze GE podporovat rozvoj energetické struktury v Iráku, a tak zároveň stavět na kontraktech, které jsme v nedávné době uzavřeli s iráckou vládou. Tento poslední kontrakt rovněž rozvíjí naši spolupráci se společností Mass Global, jež usiluje o rozvoj tolik potřebných energetických kapacit v severním regionu země,“ prohlásil prezident GE Energy pro region Blízkého východu Joseph Anis.

Společnost GE dodává plynové turbíny pro nezávislé projekty realizované společností Mass Global v Kurdistánu již čtyři roky. Celkem tyto turbíny zajistí zhruba 1.000 MW elektrické energie. Nejnovější kontrakty uzavřené se společností Mass Global navazují na smlouvu uzavřenou v roce 2008 s iráckým ministerstvem pro energetiku, v níž se GE zavázala dodat do energetických projektů po celém Iráku zařízení na výrobu celkem 7 600 MW elektrické energie. Tato energie má pomoci zemi v jejím budoucím hospodářském růstu.

Společnost GE podporuje budování infrastruktury v Iráku dlouhodobě, a to nejen v oblasti energetiky, ale též v ropném a plynárenském průmyslu, zpracování vody, letectví a zdravotnictví. Celkem je dnes v zemi instalováno přes 120 turbín GE. Jakožto přední světový dodavatel plynových turbín má společnost GE ty nejlepší předpoklady pro to, aby mohla v Iráku přispět k budování spolehlivé a stabilní energetiky. Na celém světě je instalováno přes šest tisíc plynových turbín GE, které již dosáhly milníku 200 milionů hodin provozu při vysoké úrovni spolehlivosti. Plynové turbíny GE Frame 9, které budou v obou iráckých projektech použity, již osvědčily vysokou spolehlivost a výkonnost ve více než 450 aplikacích po celém světě. Společnost GE působí na Blízkém východě od třicátých let dvacátého století a v regionu má vedle řídících a projekčních kapacit i servisní centra, jež společnosti umožňují poskytovat místním zákazníkům ty nejlepší služby.
 

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (62x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...
Systém pro omezení klenbování štěpky v zásobníku uhlí v Elektrárně HodonínSystém pro omezení klenbování štěpky v zásobníku uhlí v Elektrárně Hodonín (44x)
V roce 1997 byla v Elektrárně Hodonín dokončena výstavba dvou fluidních kotlů (každý o výkonu 170 t/h páry). Vzhledem ke...
Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (35x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...