Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Zajímavosti    GASCONTROL pokračuje v inovacích a specializuje se na vysoce sofistikované odborné činnosti v energetice, zejména plynárenství

GASCONTROL pokračuje v inovacích a specializuje se na vysoce sofistikované odborné činnosti v energetice, zejména plynárenství

Publikováno: 11.4.2017, Aktualizováno: 25.4.2017 10:51
Rubrika: Zajímavosti

Moravskoslezská skupina GASCONTROL GROUP se dlouhodobě zabývá zefektivněním výroby a využitím energie s ohledem na životní prostředí. Mezi její hlavní projekty patří výroba elektrické energie systémem nízko-emisních spalovacích turbín s hřídelí v magnetickém poli a praktické využití pyrolýzy, bioplynu a biometanu. Skupina pracuje i na vývoji speciálních plastů s vyšší mechanickou odolností při vyšších teplotách. Klíčový člen skupiny, firma GASCONTROL , je významným dodavatelem technologií a služeb pro české plynárenství, zejména regulačních stanic plynu a výstavby plynovodů. Rovněž se zaměřuje na výstavbu veřejných i firemních plnicích stanic CNG a využití stlačeného zemního plynu v dopravě. Jak se skupině dařilo v uplynulém roce a co má v plánu letos odpovídá Mieczyslaw Molenda, majitel GASCONTROL GROUP.

Které projekty dokončené v roce 2016 považujete za nejvýznamnější nebo nejzajímavější?
Vybudovali jsme například nové potrubní systémy pro modernizovanou teplárnu společnosti ArcelorMittal Ostrava, která přinese další snížení dopadů na ovzduší. Technologicky velmi zajímavou stavbou byla bioplynová stanice v Horní Suché, která je první svého druhu vMoravskoslezském kraji a jedna z mála v Evropě, která využívá k výrobě tepla a elektřiny nejmodernější technologii mikroturbín. Zpracovává procesem tzv. suché fermentace bioodpad z domácností, čímž pomáhá také řešit ekologický problém s odpady na Karvinsku. Ještě bych doplnil, že jsme za poslední rok vyprojektovali, zkompletovali a instalovali dalších sedm veřejných a firemních CNG plnicích stanic. Nejnovější je stanice na zemní plyn pro provozovatele příměstské veřejné dopravy v Českém Těšíně, která obslouží minimálně 40 autobusů denně, což je další pozitivní přínos v oblasti snižování negativních vlivů na životní prostředí.

Až dosud se vám osvědčila cesta technologických inovací. Platí to stále?
V této cestě pokračujeme. Například jsme nakoupili špičkové svařovací automaty s příslušenstvím za zhruba 50 milionů korun. Představují nejnovější technologii ve svařování a pro celou skupinu tak znamenají zvýšení konkurenceschopnosti a posílení postavení na trhu. Spojením sil Gascontrolu, naší polské společnosti a Moravského Plynostavu, jsme teď schopni stavět plynovody o průměru DN 500 a vyšší v rozsahu zhruba kilometr denně. Také ve vlastní výrobě plastových potrubí jsme se začali více orientovat na potrubí o vyšších průměrech. Například vyrábíme i průměr 630 mm, což je vůbec největší dimenze, která se v ČR v oblasti plastů vyrábí.

Mezi vaše vlastní výrobky patří například odorizační stanice. Nedávno jste uvedli na trh inovovanou variantu, v čem spočívá nové řešení?
Odorizační jednotky jsou významným bezpečnostním  prvkem v oblasti distribuce plynu a patří mezi naše úspěšné produkty v tuzemsku i zahraničí. Nová varianta je oproti stávajícímu systému jednodušší a cenově výhodnější při zachování provozních parametrů. Inovovaná jednotka pracuje na principu využívajícím přetlak plynu v potrubí, který zajišťuje vstřikování odorantu, jeho dávkování zajišťuje elektronicky řízený elektroventil.

Na jakých inovacích aktuálně pracujete?
V současné době pracujeme na modifikaci našeho zařízení DAMEOD, které sloužící ke kontinuálnímu monitorování koncentrace odorantu v zemním plynu. Zařízení bude menší, levnější, chytřejší a přesnější. Velkou výhodou je, že provozovatelé nemusí kontrolovat na plynárenských sítích koncentraci odorantu ručními přístroji případně čichem, ale mohou tyto hodnoty pohodlně sledovat z dispečinku. Navíc v kombinaci s moderní vstřikovací odorizační stanicí mohou dálkově nastavovat požadované množství odorantu na vstupu do plynárenské sítě. Přesné dávkování odorantu zajistí bezpečnou úroveň odorantu v zemním plynu, ale rovněž zabrání jejímu nadměrnému používání.

Jaké máte vyhlídky a plány pro letošní rok?
Rozbíhají se zajímavé projekty, aktuálně připravujeme například poslední etapu rekonstrukce vysokotlakého plynovodu DN 500 Stonava – Žukov. Zintenzivnili jsme nabídku naší produkce a samozřejmě budeme pokračovat v inovacích. V letošním roce bychom se chtěli zaměřit hlavně na prosazení se jako skupiny, která umí speciální vysoce sofistikované odborné činnosti.

Chceme vstoupit i do nových projektů v oblasti plynárenství, zatím více neprozradím. Mohu ale uvést projekt využití odpadního tepla z důlní vody, kterou čerpá státní podnik DIAMO v Ostravě. Plánujeme zároveň investice do vlastních objektů. Chceme rekonstruovat vstup do budovy firmy Gascontrol a udělat nové komunikace v celém výrobním areálu GC Plast.

(Na základě podkladů od Jany Dronské, a www.gascontrol.cz)

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


Fotogalerie
Mieczyslaw Molenda, majitel a ředitel GASCONTROL GROUPSvařovací automatyTestování odorizačních jednotek

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Ochranný nátěr pro extrémní podmínkyOchranný nátěr pro extrémní podmínky (350x)
Ochrana životního prostředí již dlouho není tématem pouze ekologických sdružení a občanských spolků, ale stala se celosp...
Význam metod verifikace a validace výsledků z CFD analýz při výpočtech vibrací vyvolaných prouděním pro návrh zařízení na výměnu tepla (57x)
Vibrace vyvolané prouděním (flow-induced vibration) mohou způsobovat velké problémy u zařízení na výměnu tepla, jakými j...
Rekonstrukce v Dlouhých stráních míří do fináleRekonstrukce v Dlouhých stráních míří do finále (54x)
Přečerpávací elektrárna Dlouhé stráně v Jeseníkách, známá mnohými rekordy, se brzy bude moci pochlubit další technickou ...