Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    Jaderné    Francie bude u Rosatomu testovat materiály pro reaktory budoucnosti

Francie bude u Rosatomu testovat materiály pro reaktory budoucnosti

Publikováno: 25.10.2017
Rubrika: Jaderné, Technologie, materiály

Výzkumný ústav NIIAR, který patří do výzkumné divize Rosatomu, podepsal s francouzskou výzkumnou organizací CEA smlouvu o provádění experimentů v unikátním rychlém reaktoru BOR-60, který provozuje ústav NIIAR.

Půjde o ozařování experimentálních vzorků absorpčních elementů pro demonstrační rychlý reaktor ASTRID chlazený sodíkem, který vyvíjí ústav CEA společně s partnerskými ústavy. Výsledky analýzy ozářených vzorků poslouží k ověření konstrukce a funkce absorpčních elementů.

„Experimenty prováděné v ústavu NIIAR mají velký význam ve výzkumu pro reaktor ASTRID. V budoucnu předpokládáme další rozšíření spolupráce s NIIAR, který má veškerou nezbytnou infrastrukturu pro ozařování námi požadovaných materiálů,“ řekl Francois Gauche, ředitel oddělení jaderné energetiky v CEA.

„Institut CEA je jedním z našich klíčových zahraničních partnerů. Nová smlouva představuje důležitý krok v rozvoji vědecko-výzkumné spolupráce ruských a francouzských jaderných odborníků a logické pokračování experimentálních prací prováděných řadu let ústavem NIIAR při testování konstrukčních materiálů,“ komentuje smlouvu ředitel ústavu NIIAR, Alexandr Tuzov.

Rychlé reaktory chlazené sodíkem jsou označovány za nejperspektivnější koncepci řazenou do IV. generace a očekává se od nich zajištění dlouhodobé udržitelnosti světové jaderné energetiky.

Oproti stávajícím vodou chlazeným reaktorům mají rychlé reaktory řadu výhod, které umožňují efektivně uzavřít jaderný palivový cyklus. V tomto případě díky plnému zužitkování uranu (tj. izotopů 235 i 238) v rychlých množivých reaktorech bude možné podstatným způsobem zvětšit surovinovou základnu jaderné energetiky a zároveň výrazně zmenšit objem vznikajících radioaktivních odpadů. Rusko provozuje jediné energetické rychlé reaktory na světě (BN-600 a BN-800 v Bělojarské jaderné elektrárně), díky čemuž zaujímá přední pozici ve vývoji tohoto typu reaktorů.

Výzkumný ústav NIIAR (Naučno-issledovatělskij institut atomnych reaktorov) je nejvýznamnějším ruským výzkumným a experimentálním centrem v oblasti jaderné energetiky. Pracuje v něm několik výzkumných jaderných reaktorů včetně reaktoru BOR-60 provozovaného od roku 1969. Tento reaktor je určen pro experimenty ověřující projektová a konstrukční řešení rychlých reaktorů.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


Fotogalerie
Reaktor BOR-60, který provozuje ústav NIIAR

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (68x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
ArcelorMittal Ostrava investovala 200 milionů do modernizace středojemné válcovny. Jako jediná v ČR bude vyrábět speciální závitové tyče pro stavební sektorArcelorMittal Ostrava investovala 200 milionů do modernizace středojemné válcovny. Jako jediná v ČR bude vyrábět speciální závitové tyče pro stavební sektor (52x)
ArcelorMittal Ostrava investovala 200 milionů korun do modernizace své středojemné válcovny a zahajuje výrobu unikátního...
Rosatom jde v Číně do nové lokality: Podepsal smlouvy na 7. a 8. JE Tchien-wan a 3. a 4. blok JE Sü-ta-paoRosatom jde v Číně do nové lokality: Podepsal smlouvy na 7. a 8. JE Tchien-wan a 3. a 4. blok JE Sü-ta-pao (48x)
Ruská korporace pro atomovou energii Rosatom vstupuje na čínský trh s dalším projektem, s reaktory VVER-1200. 7. března ...