Nacházíte se:  Úvod    Paliva    Jaderné palivo    Fotovoltaická elektrárna 2,1 MW v Dubňanech

Fotovoltaická elektrárna 2,1 MW v Dubňanech

Publikováno: 30.9.2008, Aktualizováno: 19.4.2009 19:22
Rubrika: Jaderné palivo, Fotovoltaické

Dalším pokračováním aktivit firmy Sluneta v oblasti obnovitelných zdrojů, konkrétně výstaveb fotovoltaických elektráren, je zařízení o výkonu 2,1 MW, které je v těchto dnech uváděno do provozu a slavnostně bude otevřeno pro širokou veřejnost dne 30. října 2008 ve 13.00 hod.

Zařízení zcela pracuje na principu přímé přeměny slunečního záření na elektrický proud, s tím že tento ekologický projekt vyprodukuje elektrickou energii o plánovité velikosti 2.244 MWh/rok, čímž pokryje spotřebu 410 průměrných rodinných domů, je zcela napojen na síť vysokého napětí distribuční soustavy. Celková hrubá návratnost této stavby je 7,2 roku, v kombinaci s financováním od bank je to 11 let.
Oblastí tohoto největšího energetického zdroje v ČR ze slunečního záření je opět průmyslová oblast města Dubňany-Horní Huť, nedaleko od již realizované stavby z minulého roku, FVE Sluneta – 660 kWp. Celkově je osazení vhodně navázáno na starší průmyslové areály v okolí a přispívá k oživení výroby a růstu pracovních příležitostí v donedávna chátrajícím území. Tato lokalita dle sluneční mapy ČR vykazuje dlouhodobě nejvyšší podíl intenzity slunečního záření podpořená i praktickým měřením stávající elektrárny.
Při projektování byly využity zkušenosti z předchozí poměrně významné elektrárny a pozemek o velikosti 7 ha osadila pevnými řadami solárních panelů v souladu s měniči napětí. Toto rozhodnutí vyplynulo z konfigurace pozemku, kde dochází ke křížení dvou větví vysokého napětí a kde by umístění polohovacích jednotek, tzv. trakerů bylo neefektivní. Jako novinka zde byly nasazeny nové měniče napětí, každý o výkonu 33 kW, čímž došlo ke zmenšení počtu původních jednotlivých zdrojů a zároveň tyto bylo možno umístit do venkovního prostředí. Tímto uspořádáním klesla náročnost obsluhy na vyhodnocování dat a byla zachována jednoduchost systému. Provoz elektrárny budou zajišťovat 2 pracovníci převážně v oblasti úprav ploch pozemku, vlastní technologie nevyžaduje aktivní denní údržbu a nikterak nezasahuje do okolního prostředí. Celá elektrárna je napojena na kamerový systém a spolu s daty o výkonových parametrech (dle intenzity slunečního záření) je vše přenášeno po síti internet k dalšímu zpracování. Na projektu a výstavbě elektráren se podílela významnou měrou i firma SCHÜCO INTERNATIONAL KG - dodavatel technologií. Právě toto spojení garantovalo investorovi jistotu dodávky a kvalitativní úrovně komponentů. Firma SCHÜCO je na trhu známa jako spolehlivý systémový dodavatel komponentů z oblasti solární techniky, tedy nejen panelů, ale i měničů, konstrukcí a instalačního materiálu.
Vlastní stavba byla zahájena přípravnými pracemi v červnu 2008, v současné době probíhají ověřovací zkoušky a elektrárna je již napojena na elektrickou síť. Mezi další plánované a probíhající akce firmy Sluneta patří např. vybudování polohovací instalace o výkonu 1,4 MW s částečným zprovozněním již tento rok a řada dalších instalací v řádu 10 MW s pevnými řadami.

Parametry solární elektrárny:
Celkový projektovaný výkon: 2.100 kW
Plánovaná výroba energie: 2.244 MWh/rok , průměrně 6,15 MWh/den
Fotovoltaické panely: 12.050 ks (125-200 Wp)

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Jak se vyrábí jaderné palivoJak se vyrábí jaderné palivo (77x)
Postup fabrikace jaderného paliva ukázala novinářům 19. listopadu 2019 ruská palivová společnost TVEL. Ve výrobním závod...
Rosatom na konferenci WNFC 2018 v Madridu představil svůj vývoj v oblasti jaderného palivového cykluRosatom na konferenci WNFC 2018 v Madridu představil svůj vývoj v oblasti jaderného palivového cyklu (38x)
Ve dnech 17. – 19. dubna 2018 probíhala v Madridu mezinárodní konference World Nuclear Fuel Cycle 2018 (WNFC) pořádaná S...
JRD má první CO2 nulový byt v republice (37x)
Nízkoenergetický dům Vila Štěrboholy, který realizovala společnost JRD, byl v červnu 2008 vybaven fotovoltaickou elektrá...