Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Zajímavosti    Flexibilní tepelné elektrárny pro energetický trh budoucnosti: Jak mohou pokročilé turbínové technologie podpořit proces energetické transformace?

Flexibilní tepelné elektrárny pro energetický trh budoucnosti: Jak mohou pokročilé turbínové technologie podpořit proces energetické transformace?

Publikováno: 23.4.2017
Rubrika: Zajímavosti

S rostoucím podílem obnovitelných zdrojů v energetickém mixu se role tepelných elektráren postupně mění z páteřního zdroje energie na flexibilní záložní zdroj. Tyto zálohy jsou však nezbytné pro kontrolu a stabilitu elektrické sítě. Ekonomicky efektivní a inovativní řešení pro stávající i teprve vznikající elektrárny poskytne projekt FLEXTURBINE financovaný z prostředků EU.

Nové, vysoce výkonné tepelné elektrárny se postarají o flexibilní dodávky energie při vysoké zátěži evropské elektrické sítě z důvodu zajištění udržitelných obnovitelných zdrojů energie a dosažení ekonomických a emisních cílů EU. Projekt má za sebou první výsledky. Odborná veřejnost měla možnost se s nimi seznámit na otevřeném diskusním fóru, které se uskutečnilo 9. března 2017 v Bruselu a zaměřilo se na možnosti optimalizace elektráren s ohledem na budoucí energetický trh.

„Díky pokročilým turbínovým technologiím chceme přispět k čistému a efektivnímu energetickému systému,“ říká koordinátor projektu Dr. Luboš Prchlík z Doosan Škoda Power a dodává: „Myslíme si, že FLEXTURBINE nabízí stabilní řešení pro měnící se energetický sektor a rádi bychom pozvali nejenom odborníky a zákonodárce z celé Evropy, ale také samotné pracovníky elektráren, kteří budou moci vysvětlit a následně diskutovat o možných politických a vědeckých dopadech projektu.“

FLEXTURBINE je průmyslové konsorcium, které si vytyčilo za cíl směřování vývoje turbínových technologií k inovativním a hospodárným řešením pro provoz tepelných elektráren. Projekt zajistí nová řešení, která rozšíří provozní rozsah turbín za účelem předvídání a kontroly chvění lopatek, zlepšení designu těsnění a ložisek, prodloužení životnosti turbín a zlepšení efektivity životního cyklu díky lepšímu předvídání a kontrole klíčových součástek. Součástí FLEXTURBINE je specializovaná uživatelská poradní skupina, kterou tvoří významní evropští hráči v oborech tepelné energetiky a rozvodových sítí, kteří tak přispívají k co nejrychlejšímu zavedení nově vyvinutých technologií v praxi. Program Evropské unie Horizont 2020 pro výzkum a inovace podpořil projekt FLEXTURBINE částkou 6,5 milionu euro. Projekt byl zahájen 1. ledna 2016 a bude ukončen 31. prosince 2018.

Konsorcium

Výzkumné konsorcium tvoří průmyslové podniky, malé a střední podniky a zástupci akademické sféry. Průmyslovými partnery jsou: Doosan Škoda Power s.r.o.; GE Electric Deutschland Holding GmbH; MAN Diesel & Turbo SE; Siemens AG Power and Gas Technology and Innovation; GE Oil & Gas Nuovo Pignonge s.r.l.; Ansaldo Energia S.p.A; Ansaldo Energia Switzerland AG. Z řad malých a středních podniků se projektu účastní ARTTIC SAS a COMTES FHT a.s. Na projektu se podílí i následující univerzity: Florentská univerzita; Západočeská univerzita v Plzni; Technická univerzita Mnichov; Univerzita v Pise; Bělehradská univerzita; Technická univerzita Lulea; Univerzita v Linköpingu; Milánská polytechnická univerzita; Technická univerzita Darmstadt; Technologický institut v Karlsruhe; Technická univerzita Drážďany; České vysoké učení technické v Praze a Rúrská univerzita v Bochumu.

Program Horizont 2020

Rámcový program Horizont 2020 je největší evropský výzkumný a inovační program se sedmiletým rozpočtem více než 80 miliard euro (2014 – 2020) – Kromě toho také přijímá investice ze soukromé sféry. Program slibuje více průlomových objevů díky převádění nápadů z laboratoří do tržního prostředí. Program Horizont 2020 je finanční nástroj zavádění Inovační unie, což je vlajková loď strategie Evropa 2020, jejímž cílem je zajištění globální konkurenceschopnosti Evropy.

Koordinátor projektu:
Dr. Luboš Prchlík
(Ředitel technického úseku, Doosan Škoda Power)

Webová stránka projektu: www.flexturbine.eu 
Leták konference a program: http://bit.ly/2lrocKS 

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Ochranný nátěr pro extrémní podmínkyOchranný nátěr pro extrémní podmínky (349x)
Ochrana životního prostředí již dlouho není tématem pouze ekologických sdružení a občanských spolků, ale stala se celosp...
Význam metod verifikace a validace výsledků z CFD analýz při výpočtech vibrací vyvolaných prouděním pro návrh zařízení na výměnu tepla (58x)
Vibrace vyvolané prouděním (flow-induced vibration) mohou způsobovat velké problémy u zařízení na výměnu tepla, jakými j...
Rekonstrukce v Dlouhých stráních míří do fináleRekonstrukce v Dlouhých stráních míří do finále (55x)
Přečerpávací elektrárna Dlouhé stráně v Jeseníkách, známá mnohými rekordy, se brzy bude moci pochlubit další technickou ...