Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Lidé-Věci-Události    Firma Technodat pořádala POWER FORUM

Firma Technodat pořádala POWER FORUM

Publikováno: 19.12.2016
Rubrika: Lidé-Věci-Události

V příjemném prostředí Sport-V-Hotelu v Hrotovicích se ve dnech 19. a 20. října 2016 uskutečnil odborný seminář nazvaný „Projektování a moderní správa projektové dokumentace v oblasti přenosu a distribuce elektrické energie“. V přátelské atmosféře se téměř 80 účastníků z 28 firem a organizací seznámilo jak s aktuálním stavem, tak i s vývojem software pro oblast databázového zpracování dokumentace v sektoru distribuce elektrické energie. Tento sektor se vyznačuje velkým stupněm opakovatelnosti, a tak databázový způsob projektování výrazně zvyšuje efektivitu procesu tvorby a údržby projektové dokumentace. Na semináři byly představeny novinky u dodávaných systémů RUPLAN EVU a Engineering Base.

Úvodní přednáška Ing. Gerharda Obenhack-Rehbergera (zástupce vývojového střediska AUCOTEC AG) představila současný pohled na vývoj projekčních prací od grafické dokumentace k datům a vzbudila oprávněnou pozornost. Další prezentace zástupců společnosti AUCOTEC AG byly zaměřeny na současné přínosy a rozvoj systému Engineering Base. Firma Technodat představila praktické zkušenosti z oblasti zákaznických řešení.

Dále byl v rámci tohoto semináře představen výpočetní software pro dimenzování elektrických sítí „Bizon“ od společnosti Daisy spol. s r.o. Tato česká firma se již dlouhou řadu let specializuje na optimalizaci řízení provozu energetických sítí s vyhodnocením provozních stavů v reálném čase. Ve spolupráci s firmou Technodat byl tak poprvé odborné veřejnosti představen nově vyvinutý výpočetní modul v systému Engineering Base - Grid Calculation. Pomocí tohoto modulu je projektantům umožněno provádět výpočetní operace k dimenzování a jištění elektrických sítí v jedné projekční platformě – Engineering Base.

Vzhledem k tomu, že většina účastníků jsou uživateli klasického systému RUPLAN-EVU, tak byly velmi zajímavé praktické zkušenosti z nasazení nové platformy Engineering Base u německé energetické společnosti BS-Netz GmbH. Přednášející Ing. Michael Wedde představil nové postupy práce v Engineering Base, které výrazně automatizují projekční práce právě v oblasti přenosu a distribuce elektrické energie. Tato firma ve své již téměř dvacetileté historii používala různé projekční nástroje (ELCAD, RUPLAN-EVU a podobně) a pro účastníky semináře bylo velmi zajímavé představení praktických výsledků z přechodu od klasických systémů na novou platformu Engineering Base.

Velká pozornost byla věnována také novinkám v klasickém projekčním systému RUPLAN EVU. Ten je v současnosti používán v energetických společnostech nejen v České republice (PRE, E.ON), ale zejména ve Slovenské republice. V tomto regionu je projekční nástroj RUPLAN EVU používán ve firmách, jako jsou Západoslovenská distribučná a.s., Stredoslovenská energetika - Distribúcia a.s., Východoslovenská distribučná, a.s. a zejména ve společnosti Slovenská elektrizačná prenosová sústava, a.s. a stal se zde firemním oborovým standardem.

Pásmo přednášek, zaměřených na systémové novinky v systému RUPLAN EVU ze strany firmy Technodat, doplnily přednášky na téma „Praktické zkušenosti“ od zástupců společností E.ON Česká republika, s.r.o., LiV - EPI, s.r.o. a ELEKTROLA s.r.o.

Součástí dvoudenního semináře byl i zajímavý večerní program, doprovázený živou hudbou a oblíbenou volnou degustací značkových moravských vín. Účastníci si mohli prověřit postřeh a pevnou ruku na laserové střelnici, šikovnost na bowlingové dráze či zručnost při šipkách nebo na kulečníkovém stole. Milovníci adrenalinových sportů si mohli vyzkoušet své dovednosti a postřeh na elektronické simulaci horského lyžování. Příjemnou tečkou za tímto seminářem byla prohlídka jedné z největších VVN rozvoden ve Slavěticích nedaleko jaderné elektrárny v Dukovanech. Jednotlivé příspěvky potvrdily současný trend ústupu od grafického projektování rozvoden směrem k datovým modelům stanic. Tyto jsou následně k dispozici pracovníkům provozu po celou dobu životnosti zařízení a svými vyhledávacími a navigačními funkcemi (známými z prostředí internetu) značně usnadňují diagnostiku závad a revize provozních změn stanic.

V celém průběhu semináře se jak pořádající, tak i účastníci aktivně zapojovali, a to po formální i neformální stránce, což přineslo nové kontakty mezi účastníky i celou řadu nových podnětů a myšlenek, které mohou v budoucnu obohatit práci všech zúčastněných.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


Fotogalerie
Konference se zabývala projektováním a moderní správou projektové dokumentace v oblasti přenosu a distribuce elektrické energieAkci navštívilo 80 účastníků z 28 firem

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (67x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (59x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...
Eaton oslavil ve výrobním závodě 100 let existence a změnil logo na svých produktech Eaton oslavil ve výrobním závodě 100 let existence a změnil logo na svých produktech (56x)
Eaton Elektrotechnika s.r.o. (dceřiná společnost Eaton Corporation), významný výrobce a distributor elektrotechnického z...