Nacházíte se:  Úvod    Technologie, materiály    CO2    Finanční deriváty a povolenky CO2

Finanční deriváty a povolenky CO2

Publikováno: 24.10.2008, Aktualizováno: 18.6.2009 11:59
Rubrika: CO2

(www.ihned.cz, autor: Tomáš Rutrle, generální ředitel Fujitsu-Siemens Computers ČR, 24. 10. 2008) - Ekologové bijí na poplach, že globální finanční krize zatne tipec investicím do ochrany přírody. Mají pravdu, financování alternativních zdrojů energie dostalo těžkou ránu. Peněz je obecně méně, a to jak privátních tak státních. Nad státními pobídkami se smráká: na dotace státy prostě nebudou mít a odpouštět daně si v hrozivé fiskální situaci také nebudou moci dovolit. Co se privátních investic týče, platí, že košile je vždy bližší než kabát. Navíc, některé vstřícné finanční instituce jako například Lehman Brothers už vůbec neexistují.

Situace však není tak černá jak vypadá. Především, peníze nejsou všechno, co ochrana planety potřebuje. Jsou také další formy pobídek, ostatní nástroje na prosazování přijaté politiky – a na začátku toho všeho jsou informace a pochopení problematiky. Právě odtud přišla zajímavá zpráva. Lord Stern, který pro britskou vládu před dvěma lety vypracoval dnes již legendární sedmisetstránkovou zprávu o klimatických změnách, založil výzkumný ústav. Nese název Grantham Research Institute on Climate Change and the Environment. Stern svůj ústav založil při prestižní London School of Economics. Zaměří se na pět klíčových oblastí: mezinárodní spolupráci, trh s povolenkami CO2, technologickou podporu, biopaliva a analýzu situace v regionech světa.

Jméno Grantham patří rodině, která vznik školy podpořila dotací 12 milionů liber. Jde o záslužný čin, rozhodně prozíravější, než jsou grandiózní záchranné plány pro finanční sektor. Prevence je vždycky lepší než hašení požáru... Ne, že by finančnímu sektoru aktuálně pomohlo zakládání výzkumných ústavů. Ty měly už dávno fungovat, aby nezávislí ekonomové včas zjistili, kde u komplikovaných finančních nástrojů jde o rozkládání rizika a kde o jeho kumulaci.

Výzkumná střediska jako je to Sternovo budou teď tím důležitější, že se z ekologie stává grandiózní byznys. Jeden údaj pro ilustraci: poradenská firma Ernst & Young zkoumala vzorek 150 z největších světových firem a zjistila, že tyto firmy plánují vydat v příštích deseti letech na investice do zelených technologií téměř 300 miliard dolarů. To je opravdu velký peníz, byť v porovnání se ztrátami ze zničeného životního prostředí jsou to drobné.

Totiž, když už jsme u velkých čísel: studie pro Evropskou komisi vedená Deutsche Bank vyčíslila nepřímé finanční ztráty jenom z odlesňování planety na 3-5 bilionu dolarů. A ve stejném řádu jsou letošní ztráty tržní kapitalizace firem obchodovaných na newyorské burze, což nějakých osm trilionů dolarů. Ale kursy akcií se na původní hodnoty dostanou určitě snáz a dřív, než vyroste obnovený les.

Ale zpátky k ekologii: objevují se hlasy, že povolenky CO2 nápadně připomínají finanční deriváty a že systém obchodování s nimi by se mohl zhroutit stejně rychle, jako trh s neprůhledně konstruovanými dluhopisy. Takže je nejvyšší čas zmapovat rizika. Abychom zase na pár let neuvěřili, že foukáním cigaretového kouře do vody vzniká zlato.

 


 

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Klaus odmítl novelu, která počítá s emisními povolenkami pro aerolinky (27x)
(Zdroj: www.idnes.cz) Prezident Václav Klaus vetoval novelu zákona, podle níž by letecké společnosti od roku 2012 musely...
Budoucnost biopaliv může být v řasáchBudoucnost biopaliv může být v řasách (26x)
Vědci ze společností Synthetic Genomics Inc. a ExxonMobil vyvinuli kmen řas schopný přeměnit uhlík na rekordní množství ...
Peugeot iOn se představil na Dnu elektromobility v Praze (23x)
Společnost Peugeot Česká republika se zúčastnila prvního ročníku akce Den elektromobility v Praze, kterou uspořádala dne...