Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Lidé-Věci-Události    Exportní příležitosti se nabízejí, problémem bývá někdy financování a pojištění

Exportní příležitosti se nabízejí, problémem bývá někdy financování a pojištění

Publikováno: 6.6.2017, Aktualizováno: 13.6.2017 13:20
Rubrika: Lidé-Věci-Události

Představitelé významných firem z Íránu, Egypta, Rumunska, Srbska a Černé Hory se 29. a 30. května 2017 sešli se zástupci českých firem. Na akci All for Power Export Days 2017, která se konala v hotelu International Prague se hovořilo především o možné participaci českých firem na projektech v energetice a petrochemii v uvedených zemích. Konferenci pořádalo Sdružení dodavatelů investičních celků (SDIC) a AF POWER agency a.s.

EGYPTSKÝ GIGANT PETROJET HLEDÁ ČESKÉ PARTNERY

O plánovaných investicích v Egyptě a o možné participaci českých firem hovořil Medhat Salama, obchodní ředitel firmy KAHROMIKA, která realizuje výstavbu energetických provozů na klíč. V rámci své přednášky uvedl několik praktických rad k úspěšnému vstupu na egyptský trh. Sherief El Dighaidy, šéf velkých projektů a vedoucí obchodního oddělení společnosti PETROJET – jedné z největších poskytovatelů EPC se zaměřením na ropný, plynárenský a petrochemický průmysl pro Blízký východ a Afriku, informoval přítomné o dohodě s Ruskem ohledně výstavby jaderného zdroje. „Podrobnější smlouva by měla být podepsána v průběhu několika měsíců,“ uvedl. Vyzval taktéž přítomné, aby jej přímo nebo prostřednictvím tajemníka SDIC kontaktovali a dohodli si jednání o možnostech spolupráce.

V bloku zaměřeném na Rumunsko vystoupil Gheorghe Sorinel Boza, předseda představenstva těžební a energetické společnosti Oltenia Energy Complex. Ten prezentoval několik projektů, především v oblasti rozvoje uhelné energetiky a výstavby nových moderních bloků. Hned po vystoupení, jak sám uvedl, odjel na důležité jednání do Bruselu, které se mělo týkat právě uhelné energetiky. „Odlétám právě lobovat za uhlí,“ rozloučil se s auditoriem pan Boza. Mihai Darie - finanční ředitel Compania Nationala Nuclearelectrica, která se zaměřuje na výrobu elektrické energie a tepla z jaderné elektrárny Cernavoda, uvedl, že se chystá stavba 3. a 4. bloku, s největší pravděpodobností budou tuto zakázku zajišťovat Číňané. Jak uvedli zahraniční hosté, aktivity čínských společností jsou v jejich regionech stále znatelnější a v případě českých subdodavatelů by mohla být cesta na participaci právě přes spojení se s čínskými partnery.

OBCHOD S ÍRÁNEM STOJÍ NA BANKÁCH A POJIŠTĚNÍ

Blok věnovaný Íránu zahájil Jan Kavan, předseda Česko-Slovensko-Íránské obchodní komory. Ten zmínil aktivity a činnosti Komory a kvitoval znovuzvolení prezidenta Hasana Rúháního. „Íránu se tak nabízí šance na pokračování nastoleného trendu otevírání se světu,“ uvedl J. Kavan.

V rámci mnohdy bouřlivé diskuze přišly na řadu otázky financování, resp. nalezení platebních cest z Íránu. Pavel Mráz, zástupce České exportní banky uvedl, že banka zatím nepřišla na to, jak za stávajících podmínek obchodování s Íránem dostat peníze do tuzemských bank. Oproti tomu Karin Hudečková, ředitelka Obchodního financování ČSOB sdělila, že její banka cestu našla, ale nechtěla být konkrétnější. Právě záležitost financování a pojištění jsou největšími překážkami české účasti na rozvoji Íránu, o kterém hovořil například Fardad Daliri, druhý nejmocnější muž IDRO – Industrial Development & Renovation Organization of Iran. Samostatnou kapitolou v případě financování exportu do Íránu jsou pak některé tuzemské komerční banky, vlastněné zahraničními společnostmi, které v případě Íránu striktně odmítají jakýkoliv obchodní styk.

V rámci bloku o financování projektů se prezentoval Martin Dašek z banky International Finance Corporation. Jde o mezinárodní banku, která cílí na některé státy bývalého RVHP. „IFC je připravena pomoci při realizací projektů v zahraničí,“ uvedl M. Dašek.

INVESTOVAT SE CHYSTAJÍ I NA BALKÁNĚ

Druhý den konference byl na programu Balkán. I v rámci podpory exportu do těchto zemí se hovořilo o financování. Podle přítomných jsou jisté obavy ČEB a EGAP jít do projektů na místě, ale vedle poukazování na několik nevydařených projektů v poslední době, by se nemělo zapomínat na desítky a desítky úspěšných projektů v zahraničí, které byly zafinancovány a pojištěny.

Koncepci chytrého energetického města prezentoval Vladimir Grujović, náměstek města Čačak pro rozvojové a developerské projekty. Ten uvedl několik zajímavých investic, například výměnu 19 tisíc osvětlení za energeticky účinnější, využití termální vody nebo instalace solárních panelů na inteligentní budovu veřejných garáží v hodnotě 800 tisíc euro.

O plánech v oblasti obnovitelných zdrojů v Srbsku, aktuální situaci v sektoru energetiky a petrochemie a možnostech ve své zemi mluvil Petar Mitrović z advokátní kanceláře Karanović & Nikolić. Informoval například o projektu výstavby třetího bloku největší tepelné elektrárny v Srbsku (TPT Nikola Tesla B3) s instalovanou kapacitou 800 MW. Investice se odhaduje na 1,1 miliardy EUR a měla by být dokončena do roku 2020. Existuje několik zainteresovaných investorů, mezi nimi i společnosti z Japonska a Číny. Neméně zajímavé jsou i plány na řadu rozsáhlých projektů výstavby větrných elektráren. Jde například o projekt MK Group/Fintel's Košava (cca 70 MW) a projekt Plandište WIND PARK PLANDIŠTE (cca 100 MW). Financování těchto projektů bylo z velké části zajištěno ze soukromého sektoru za podpory mezinárodních finančních institucí.

Srbové taktéž plánují několik velkých projektů v oblasti vodní energetiky. Společnost Ibarske Hydroelektrane doo, společnost zřízená firmou JP Elektroprivreda Srbije (EPS) a italská společnost Seci Energy S.p.A., vyvíjí systém 10 vodních elektráren na řece Ibar v Srbsku. Celková kapacita systému je přibližně 120 MW. V současné době se projekt nachází ve fázi před zahájením výstavby. Po dokončení by měla být elektřina vyrobená z vodních elektráren vedena do Itálie podmořským kabelem z Černé Hory. 

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Fotogalerie
Diskuse během přestávky na kávuOchutnávka vínaVýstava v předsálíZleva J. Pavlík, V. Grujović, R. Žoudlík, J. Nývlt, I. GušmirovićZleva M. Kohout, K. Hudečková, R. Žoudlík, M. Dašek, J. Havel, J. HynekZleva J. Pavlík, V. Gujović, P. Mitrović, T. HoráčekZleva M. Kohout, E. Salama, S. El Dighaidy, J. Tomášek, P. PokornýZleva M. Kohout, S. Boza, M. Darie, V. BáčaZleva M. Tlapa, M. Kohout, E. Muřický, J. Procházka, R. Žoudlík, P. Mráz

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (66x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (61x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...
Eaton oslavil ve výrobním závodě 100 let existence a změnil logo na svých produktech Eaton oslavil ve výrobním závodě 100 let existence a změnil logo na svých produktech (59x)
Eaton Elektrotechnika s.r.o. (dceřiná společnost Eaton Corporation), významný výrobce a distributor elektrotechnického z...