Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Export na čínský trh je složitý, ale vyplatí se o něj usilovat

Export na čínský trh je složitý, ale vyplatí se o něj usilovat

Publikováno: 16.9.2015
Rubrika: Aktuality

Čína bude partnerskou zemí MSV 2016. O problémech i perspektivách vzájemného obchodu jsme hovořili s náměstkem ministra průmyslu a obchodu Eduardem Muřickým, který v pavilonu Z zahajoval Česko – čínský seminář o rozvoji obchodní spolupráce.

Jak včera při návštěvě MSV konstatoval i premiér Bohuslav Sobotka, vývoz českých firem do Číny letos významně roste. Můžete to potvrdit?
V českém exportu do Číny letos podle posledních čísel došlo ke čtrnáctiprocentnímu nárůstu. Naše ministerstvo se snaží vytvořit podmínky, aby se české firmy více prosazovaly na čínském trhu, protože je obrovský a se strašnou spoustou možností. Zároveň je čínský trh velice specifický, ať už jazykově, kulturně nebo geografickou vzdáleností. Jsou tam i jiné, netarifní bariéry, a také ty je potřeba překonat. Ale myslím si, že nás teď Čína vnímá jako zemi, která chce spolupracovat, a nálada ve vzájemném obchodu je úplně jiná, než byla v minulosti.

V jakých oborech mají čeští exportéři největší šanci na úspěch?
České firmy se na čínském trhu prosazují v našich tradičních exportních oblastech, dominuje především strojírenství včetně automobilového průmyslu. Čínští partneři mají zájem zejména o naše výrobky s vyšší přidanou hodnotou, o české know-how, chtějí kooperovat. Existují i spolupráce českých vysokých škol s čínskými partnery. Je to prostor, kde můžeme uspět, ale samozřejmě chceme, aby bylo dodrženo to, co v minulosti bylo u Číňanů problémem, tj. ochrana duševního vlastnictví. Ale i tato situace se mění a také české firmy jsou zkušenější. Na své nejcennější know-how si dávají pozor, aby zde nějakým způsobem nedošlo ke zneužití.

Je větší zájem o čínský trh také důsledkem poklesu exportu do Ruska?
Je to přesně tak a je to i logické. Čínský trh je veliký a roste, ale na druhé straně tam chce každý, takže je velice náročné se v Číně prosadit. Specifikum spočívá i v tom, že v Číně požadují státní garance, a to nejenom co se týče financí, kde nám fungují společnosti EGAP a ČEB, ale i určitou politickou záštitu a potvrzení, že máme zájem o spolupráci. To je jisté specifikum čínského trhu, protože bez této podpory je úspěch složitý.

O které oblasti naopak mají zájem čínští investoři v České republice?
Portfolio čínských investic v Česku je velice různorodé. Číňané deklarují, že tyto investice považují za dlouhodobé. My vítáme investory ze všech koutů světa, pokud mají dobré úmysly, a právě dlouhodobé investice zvyšují zaměstnanost a přinesou České republice další prostředky na rozvoj. Čínské investice nesměřují jen do průmyslu, ale také do služeb a netradičních oblastí, jako je třeba nedávno koupený fotbalový klub.

Saldo našeho obchodu s Čínou je dlouhodobě pasivní. Existuje reálná šance, že by se obchodní bilance mohla začít vyrovnávat?
Dovoz z Číny stále významně převyšuje náš vývoz a změnit to bude běh na dlouhou trať. Právě proto děláme vše, abychom na tomto trhu uspěli. Ovšem pasivní saldo není problémem jenom České republiky, ale prakticky všech evropských zemí. Z Číny se do Evropy dováží především spotřební zboží, tj. oblečení, hračky a mnoho dalšího. Ale částečně jde také o technologie, úspěšně se na evropském trhu prosazují třeba čínské autobusy.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

V. Mezinárodní energetické regulační fórum (56x)
Společnost Arthur D. Little si Vás dovoluje pozvat na V. Mezinárodní energetické regulační fórum, které proběhne 26. bře...
Spustili jsme novou podobu webových stránek! (43x)
Vážené čtenářky a čtenáři časopisu ALL FOR POWER, po více než 10 letech se od roku 2020 změnila tvář on-line verze naše...
ČEB podpořila významný zahraniční projekt skupiny CSG, unikátní výcvikové centrum pilotů na Slovensku (42x)
Česká exportní banka (ČEB) se podílí na financování výstavby výcvikového centra pro letový a pozemní personál vrtulníkov...