Nacházíte se:  Úvod    Energetické strojírenství    Evropským odborářům se nelíbí 'klimatický' návrh EK

Evropským odborářům se nelíbí 'klimatický' návrh EK

Publikováno: 21.1.2008, Aktualizováno: 27.4.2009 14:25
Rubrika: Energetické strojírenství

Brusel - Evropským odborářům se nelíbí připravovaný 'klimatický' balíček Evropské komise. Komise podle nich podceňuje riziko, jaký může mít návrh vliv na zaměstnanost v unii. Návrh také dostatečně neochraňuje těžký průmysl před nekalou levnou konkurencí ze zemí mimo unii, které o snižování emisí tak jako unie neusilují, řekli dnes novinářům zástupci Evropské konfederace odborových svazů (ETUC). Jejím členem je i Českomoravská konfederace odborových svazů.

Návrh chce komise zveřejnit 23. ledna. Podle EK má zajistit, že Evropská unie dostojí svým cílům v rámci boje s globálním oteplováním, jež si stanovila v březnu loňského roku. EU se například dobrovolně zavázala snížit emise skleníkových plynů do roku 2020 o nejméně 20 procent proti stavu z roku 1990. Návrhy komise by také měly obsahovat i cesty, kterými by se unie měla vydat po roce 2012, kdy vyprší takzvaný Kjótský protokol.
'Návrh, který existuje v této chvíli, je pro nás nepřijatelný,' uvedl generální tajemník ETUC John Monks. Dodal, že odbory nezpochybňují cíle, které si unie dala, ale způsob, jakým k ním chce dospět. Návrh by tak podle odborářů měl například zavést kompenzační clo či daň na výrobky ze zemí mimo EU, které se v boji proti globálnímu oteplování neangažují, což by podle ETUC srovnalo náklady na snižování emisí pro společnosti v unii i mimo ní.
Podle Monkse by se ale nejednalo o ochranářské opatření. 'Chceme, aby těžký průmysl přispěl významnou měrou - ale v systému, který umožní včas investovat do potřebné modernizace a jenž také nabídne odpovídající pobídky,' uvedl. Negativní dopad by mohl mít podle odborářů i závazek unie, aby v roce 2020 biopaliva tvořila desetinu pohonných hmot, a to zejména v rozvíjejících se zemích EU.
Evropská konfederace odborových svazů sdružuje podle informací na svých internetových stránkách 82 národních organizací z 36 evropských zemí a také 12 evropských oborových federací, a zastupuje tak na 60 milionů odborářů v unii. Založena byla v roce 1973.
 

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (66x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Systém pro omezení klenbování štěpky v zásobníku uhlí v Elektrárně HodonínSystém pro omezení klenbování štěpky v zásobníku uhlí v Elektrárně Hodonín (43x)
V roce 1997 byla v Elektrárně Hodonín dokončena výstavba dvou fluidních kotlů (každý o výkonu 170 t/h páry). Vzhledem ke...
Češi dávají světu unikátní vynález, vírová turbína je v provozu na vodní elektrárně ŽelinaČeši dávají světu unikátní vynález, vírová turbína je v provozu na vodní elektrárně Želina (39x)
Po úspěšně skončených komplexních zkouškách odstartovala dnes provoz dvojice tzv. vírových turbín v areálu malé vodní el...