Nacházíte se:  Úvod    Energetické strojírenství    Evropským odborářům se nelíbí 'klimatický' návrh EK

Evropským odborářům se nelíbí 'klimatický' návrh EK

Publikováno: 21.1.2008, Aktualizováno: 27.4.2009 14:25
Rubrika: Energetické strojírenství

Brusel - Evropským odborářům se nelíbí připravovaný 'klimatický' balíček Evropské komise. Komise podle nich podceňuje riziko, jaký může mít návrh vliv na zaměstnanost v unii. Návrh také dostatečně neochraňuje těžký průmysl před nekalou levnou konkurencí ze zemí mimo unii, které o snižování emisí tak jako unie neusilují, řekli dnes novinářům zástupci Evropské konfederace odborových svazů (ETUC). Jejím členem je i Českomoravská konfederace odborových svazů.

Návrh chce komise zveřejnit 23. ledna. Podle EK má zajistit, že Evropská unie dostojí svým cílům v rámci boje s globálním oteplováním, jež si stanovila v březnu loňského roku. EU se například dobrovolně zavázala snížit emise skleníkových plynů do roku 2020 o nejméně 20 procent proti stavu z roku 1990. Návrhy komise by také měly obsahovat i cesty, kterými by se unie měla vydat po roce 2012, kdy vyprší takzvaný Kjótský protokol.
'Návrh, který existuje v této chvíli, je pro nás nepřijatelný,' uvedl generální tajemník ETUC John Monks. Dodal, že odbory nezpochybňují cíle, které si unie dala, ale způsob, jakým k ním chce dospět. Návrh by tak podle odborářů měl například zavést kompenzační clo či daň na výrobky ze zemí mimo EU, které se v boji proti globálnímu oteplování neangažují, což by podle ETUC srovnalo náklady na snižování emisí pro společnosti v unii i mimo ní.
Podle Monkse by se ale nejednalo o ochranářské opatření. 'Chceme, aby těžký průmysl přispěl významnou měrou - ale v systému, který umožní včas investovat do potřebné modernizace a jenž také nabídne odpovídající pobídky,' uvedl. Negativní dopad by mohl mít podle odborářů i závazek unie, aby v roce 2020 biopaliva tvořila desetinu pohonných hmot, a to zejména v rozvíjejících se zemích EU.
Evropská konfederace odborových svazů sdružuje podle informací na svých internetových stránkách 82 národních organizací z 36 evropských zemí a také 12 evropských oborových federací, a zastupuje tak na 60 milionů odborářů v unii. Založena byla v roce 1973.
 

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Do funkce GŘ Kovosvit MAS se vrací Filip Winkelhofer (43x)
Dnes, 19. 9. 2016, bylo oznámeno zaměstnancům i obchodním partnerům Kovosvit MAS, že do funkce generálního ředitele se v...
Strojírny ArcelorMittal v Ostravě slaví v lednu 55 let od svého vznikuStrojírny ArcelorMittal v Ostravě slaví v lednu 55 let od svého vzniku (38x)
Na začátku letošního roku uplynulo 55 let od zrodu strojíren ArcelorMittal Engineering Products Ostrava (AMEPO). Ty vzni...
Češi dávají světu unikátní vynález, vírová turbína je v provozu na vodní elektrárně ŽelinaČeši dávají světu unikátní vynález, vírová turbína je v provozu na vodní elektrárně Želina (37x)
Po úspěšně skončených komplexních zkouškách odstartovala dnes provoz dvojice tzv. vírových turbín v areálu malé vodní el...