Nacházíte se:  Úvod    Spalovny    EU odmítá dát dotaci 450 milionů korun spalovně v Chotíkově

EU odmítá dát dotaci 450 milionů korun spalovně v Chotíkově

Publikováno: 18.11.2013
Rubrika: Spalovny, Tiskové zprávy

Chotíkov (Plzeňsko) 14. listopadu (ČTK) - Evropská komise zatím odmítá dát dotaci 450 milionů korun na stavbu spalovny komunálního odpadu v Chotíkově u Plzně. Evropské orgány na konci října hodnocení projektu přerušily. Hlavním problémem je neexistující novela zákona o nakládání s odpady, píšou Hospodářské noviny (HN). Celkem má spalovna vyjít na téměř dvě miliardy korun.

"Po důkladném prozkoumání, které provedly útvary komise, bylo hodnocení projektu dne 31. října 2013 přerušeno, dokud české orgány nevyjasní řadu otázek, na něž útvary komise poukázaly," sdělil deníku mluvčí zastoupení Evropské komise v Praze Martin Stašek. 
Plzeňská teplárenská, která spalovnu staví, o dotaci zažádala v září. "Stále doufáme, že dotaci dostaneme, ale je to složité," řekl HN její šéf Tomáš Drápela. V pondělí prý firma jednala s ministrem životního prostředí Tomášem Podivínským (KDU-ČSL), nyní chce zpracovat připomínky a za dva týdny poletí její zástupci společně s úředníky ministerstva do Bruselu. 
Novela zákona o nakládání s odpady, jejíž absence Evropské komisi vadí nejvíc, měla být hotová už letos v létě. Na jaře se k ní několikrát sešla skupina tehdejšího ministra Tomáše Chalupy, ale dohoda nepadla. 
Spalovna v Chotíkově má ročně zpracovat až 95.000 tun odpadu z celého kraje. Bude také vyrábět elektřinu a vyhřívat část Plzně. Budovu spalovny začala Plzeňská teplárenská stavět v polovině září, projekt by měl být hotový do konce roku 2015.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl (69x)
ArcelorMittal Ostrava vyvinula a jako jediná v evropské části skupiny ArcelorMittal vyrábí ocel, která najde uplatnění p...
Význam metod verifikace a validace výsledků z CFD analýz při výpočtech vibrací vyvolaných prouděním pro návrh zařízení na výměnu tepla (50x)
Vibrace vyvolané prouděním (flow-induced vibration) mohou způsobovat velké problémy u zařízení na výměnu tepla, jakými j...
Padlo konečné investiční rozhodnutí o mořské části plynovodu South Stream (47x)
Na včerejší schůzce v italském Milanu projednalo představenstvo společnosti South Stream Transport klíčové záležitosti t...